Odlazak još jednog kubanskog glazbenog veterana

Stjepan Vrečko
2038

Faustino Oramas, kubanski glazbenik obožavan zbog svojih balada, te ujedno i jedna od posljednjih zvijezda albuma i čitavog projekta Buena Vista Social Club, preminuo je 27. ožujka u bolnici u Holguinu.

Kako navodi kubanski radio, uzrok smrti 95-ogodišnjeg ‘El Guayabera‘ (nadimak koji ga prati iz istoimenog grada gdje je očijukao s jednom gospođom) jesu komplikacije izazvane rakom jetre.

Često su ga nazivali i kraljem dvosmislenosti, zbog igre riječima u svojim skladbama (često koketirajući s metaforama i seksualnim aluzijama), svoj je glazbeni put započeo kao trubadur lutajući s gitarom od grada do grada.

Muziku podržava

Premda njegove osobne isprave kažu da je bio rođen 1911., Oramas nikad nije bio posve siguran koliko uistinu ima godina; nagađa se kako je doživio duboku starost od 103 godine.

Uvijek je doživljavao smrt na jedan filozofski način, opisujući u jednoj pjesmi život poput vlaka koji juri tračnicama, uvijek točno stižući na odredište: ništa ga ne može zaustaviti, usporiti, a ni vratiti unazad.

Smrt dođe bez upozorenja” rekao je u nedavnom intervjuu “a kad dođe, nitko ne može ništa učiniti da je spriječi.

Buena Vista Social Club, kojem su krajem 1990.-ih stari sjaj vratili Ry Cooder i Wim Wenders predstavivši svijetu stare poluzaboravljene ‘son’ majstore, već je izgubio neke svoje najveće zvijezde: Compay Segundo (95) i Ruben Gonzales (84) preminuli su 2003., 78-mogodišnji Ibrahim Ferrer 2005., a prošle godine, u 88-oj godini života napustio nas je i Pio Leyva.

In Memoriam

Muziku podržava