Baš kao i svaka druga društvena mreža, Instagram također može biti izuzetno glup. Slike mačaka i slike s putovanja, po stoti i tisućiti put. Prijatelj koji se naslanja na kosi toranj u Pisi, ha-ha, nevjerojatno originalno, to nikad ranije nismo vidjeli. S druge strane, ako se namjerite na prave profile, Instagram može biti zabavan, duhovit, može vam proširiti horizonte, možete nešto novo doznati pa čak i naučiti.

Prije nekog je vremena Mac DeMarco streamao punih 26 minuta nove glazbe isključivo preko Instagrama i tako je pokazao i dokazao da društvene mreže ne mijenjaju samo način na koji se glazba konzumira i percipira, već i da mijenjaju glazbu samu jer je autoru u trenutku stvaranja društvena mreža kao komunikacijski kanal već u glavi i makar na mikro-razini, možda i nesvjesno, utječe na ono što će nastati.

Postoje glazbenici koji znaju koristiti Instagram, koji se ne uklapaju u šablone i uvijek su nam spremni ponuditi nešto novo, nešto zbog čega ih vrijedi zapratiti, nešto što će oduševiti zagrižene obožavatelje, ali može biti zabavno ili zanimljivo i slučajnom putniku namjerniku. Nudimo vam deset odličnih Instagram profila koje se isplati pratiti čak i ako niste veliki fan.

Wayne Coyne

Frontman Flaming Lipsa i inače je uvrnut, poseban, autentičan. Njegov je Instagram profil jednako psihodeličan kao i njegova glazba i tu ima svega i svačega pa, primjerice, možete naići na fotografije njegovih umjetničkih projekata. Jedan od njih je ‘The King’s Mouth’, zastrašujuća i bizarna skulptura oblikovana poput glave u koju se možete popeti i uvući unutra. Ako ništa drugo, spaljenog Waynea se isplati pratiti kako bi se svako malo podsjećali da postoji i drugih stvarnosti osim ove naše.

A post shared by Wayne Coyne (@waynecoyne5) on

FKA Twigs

Kada bi se Instagram profil FKA Twigs trebao opisati s dvije riječi, dvije najbolje bi vjerojatno bile ‘lijepo’ i ‘čudno’. Slično kao i njezina glazba. Ona stvarno zna koristiti Instagram, na neki ga je način pretvorila u produžetak vlastite glazbene priče, a nedavno je objavila i ‘AVANTgarden’, fanzin koji možete čitati (i gledati) samo na Instagramu. Iako je riječ o izdanju koje se bazira na vizualnome pa je, kao takvo, savršeno pogodno za ovu društvenu mrežu, nije teško zamisliti niti inačicu s više riječi koja bi mogla postati i tiskano izdanje.

A post shared by FKA twigs (@fkatwigs) on

St. Vincent

Annie Clark odnosno St.Vincent se strahovito dobro zabavlja na Instagramu, a zabavljaju se i oni koji je prate. Ima oko za uočiti apsurdan trenutak i dobro prepoznaje humoristične situacije, a usto se poigrava s modom, promovira vlastitu glazbu i slika se s poznatim osobama koje joj nešto znače. Bila je prilično sretna kada je objavila fotografiju s Wimom Wendersom, a ne libi se objaviti niti fotografiju kutije za pizzu iz Češke na kojoj je ilustracija lika koji jako podsjeća na – Georgea Clooneya.

A post shared by St. Vincent (@st_vincent) on

Rihanna

Mnogo toga je odlično na Rihanninom Instagramu, od genijalnog avatara do prizora čistog, raskošnog slavljenja života. Istina, da, morate su malo probijati kroz oglase za njezinu liniju odjeća, ali to se dosta često isplati jer kod nje možete iz prve ruke vidjeti kako bi i vaš život mogao izgledati da ste malo bogatiji, talentiraniji, zgodniji ili da ste imali malo više sreće u životu.

A post shared by badgalriri (@badgalriri) on

Mike Mills

Ako vam ovo ime nije na prvu poznato, ne uzbuđujte se. To samo znači da niste baš veliki fan R.E.M.-a jer je riječ o jednom od osnivača benda, basistu i ustvari multi-instrumentalistu koji je, pitajte bilo kojeg baš velikog fana benda, za R.E.M. jednako važan kao i Michael Stipe. Vijest o ponovnom okupljanju nekoć najvećeg američkog rock benda mogla bi se prvi put pojaviti baš na ovom Instagram profilu, a dok je čekamo možemo pratiti njegova putovanja po svijetu i uživati u zabavnim prizorima koje vješto dokumentira i u odličnim šalama na koje će te se barem nasmiješiti ako se već nećete nasmijati.

A post shared by @lordmillsey on

Cat Power

Jedna od najboljih stvari kod Instagram profila Chan Marshall koja je poznatija po svojem umjetničkom imenu Cat Power je gotovo potpuni izostanak samopromocije, ona društvenu mrežu koristi kako bi fanovi i ostali dobili kratke isječke iz njezinog svijeta, iz onoga što joj je važno – ponekad su to političke poruke, a ponekad poezija, ali jasno je da koristi vlastitu poziciju kako bi pomogla onima kojima pomoć treba i promicala ideje do kojih joj je stalo. Jako lijepo.

A post shared by CHAN (@afasm) on

Miley Cyrus

Glazbeno vam se ne mora sviđati, ali da zna s Instagramom – zna! Njezin profil je nevjerojatno nasumičan, posvemašnji post-moderni kaos s dosta šarma. Od fotografija tetovaža, nevještih photoshop intervencija u kojima ‘lijepi’ svoju glavu na tuđe tijelo preko selfieja i motivacijskih poruka do političkih izjava i sumanutih trenutaka koje dijeli sa svojim prijateljem Wayneom Coyneom. Sve u svemu ništa mudro, ali silno zabavno, šareno i blještavo.

A post shared by Miley Cyrus (@mileycyrus) on

Beyoncé

Trenutačno najveća pop zvijezda na planetu može se pohvaliti i brižno održavanim Instagram imidžem. Tu nećete naći niti jednu krivu vlas, mutnu fotografiju ili slučajni kadar, sve je vrlo pomno osmišljeno i posloženo u savršeni kolaž koji treba vjerno održavati ono što Beyoncé za sebe vjeruje da jest – kraljica.

A post shared by Beyoncé (@beyonce) on

Ezra Koenig

Frontman Vampire Weekenda je bistar i duhovit. Pametan je i ciničan. Kada se izruguje, a izruguje se često, čini to sa stilom, decentno. Vidi se da mu je zabavno voditi vlastiti Instagram profil, a onda ta zabava lako pređe i na one koji ga prate. Odličan je u selfijima kojima kopira poze velikih diva, a dovoljno je da postavi fotografiju vanjske jedinice klima uređaja pa da ga fanovi počnu ispitivati o novom albumu. Nepretenciozno, jako opušteno i odlično.

A post shared by Ezra Koenig (@arze) on

Taylor Swift

Taylor Swift pokušava juriti prema Beyoncéinoj poziciji, a pogledate li njezin Instagram profil, čini se sasvim moguće da će to i ostvariti. Jest, da, sve tu pršti isključivo od besramne samopromocije, ali svejedno je estetski užitak gledati pedantno obrađene fotografije, zaviriti u svijet celebrityja i glamura i diviti se energiji koju ona ulaže u sve to. Svaka čast.

Muziku podržava