Objavljena treća fotografija blues velikana Roberta Johnsona

Stjepan Vrečko
1490

Nakon osam godina istraživanja, provjeravanja, analiza i dodatnih potvrđivanja, objavljena je nova fotografija slavnog bluesera Roberta Johnsona.

Robert Johnson proslavio se navodnom prodajom duše samom vragu u zamjenu za vrhunski talent, te još uvijek slovi kao jedan od najutjecajnijih glazbenika svih vremena. Sve do sada postojale su samo dvije fotografije na kojima je sigurno Johnson, a proteklog je vikenda službeno objavljena i treća koja ga prikazuje u društvu kolege glazbenika Johnnya Shinesa.

Nova fotografija pojavila se prije osam godina kada je gitarist Steven ‘Zeke’ Schein virtualno lutao eBayom u potrazi za starim gitarama. Naletio je na fotografiju naslovljenu kao “Old Snapshot Blues Guitar BB King???” koju je zatim kupio.

Primijetio je kako gitarist ima prilično duge prste i kako mu je lijevo oko uže od desnog, te shvatio je da nije riječ o BB Kingu. Sama fotografija podsjetila ga je na jednu drugu, a forenzika je potvrdila da je bio u pravu.

Muziku podržava

Lois Gibson započela je analizu 2007. godine (mnogima je poznata čuvena naslovnica časopisa Life na kojoj američki mornar i medicinska sestra poljupcem proslavljaju završetak Drugog svjetskog rata; identitet mornara otkrila je upravo Gibson) i potvrdila kako je riječ o Johnsonu.

Fotografija je nastala oko 1935. godine na istom fotosessionu u Memphisu; jedina je razlika u kutu snimanja i osvjetljenju.

Muziku podržava