Novo remastirano izdanje Discipline kičme

1038

Drugo iz serije regularnih CD reizdanja starih ploča Discipline kičme “Ove ruke nisu male” donosi digitalno-remastiran zapis njihove treće ploče “Svi za mnom” (Helidon, 1986.) na kojoj su uz bučni bas, vokal (Koja) + bubanj (dva bubnjara, Kele, Žika) u zvuk grupe ravnopravno utkani i duhački instrumenti (dve trube: Zerkman, Dedža), kao i korsko pjevanje članova grupe uz gostujuće ženske vokale (Boye).

Kao vjerojatno najpoznatiji hit s ploče je obrada pjesme YU-grupe “Čudna šuma”, s legendarnim intro-usklikom “Najbolja jugoslovenska grupa svih vremena…Disciplina kičme!“, dok su “Zašto?”, “Ne, ne, ne…”, kao i naslovna “Svi za mnom” više nego ikad dotad jasno pokazale ulazak funk-groovea u ‘(ne)popularnu buntovnu muziku’ Discipline kičme, što je sve dodatno ojačalo poziciju grupe u tadašnjem šarenolikom jugoslovenskom rock prostoru.

Bonus dodatak ovog reizdanja je nedavno pronađen i kompletiran snimak ‘(Ne)realizirane filmske muzike’, stvarane za film Želimira Žilnika “Lepe žene prolaze kroz grad” iz 1985., instrumentalnog, na momente eksperimentalnog oblika zvuka grupe, snimane prije i poslije “Svi za mnom“, u istom studiju. Osim članova grupe, u snimanju su učestvovali Đuka-bubanj, goc i Borovnica-viola, koji su gostovali i na kasnijim pločama Discipline kičme. Poslije nesporazuma izmedju režisera filma, koji je bio nezadovoljan komponiranom muzikom i kompozitora Koje, ova muzika se nikad nije našla na filmu, osim ranije snimljene “Teme I” (Studio 6 Radio Beograda, za izdanje skinute s filmske trake), ustvari početne verzije “Ne, ne, ne…“, kasnije objavljene na “Svi za mnom”.

Ostali bonus dodaci su još i cjelokupna verzija “Humoreske” A.Dvorzaka u Kojinom aranžmanu, iz 1978., a cijeli dio se nalazi na ploči “Svi za mnom” na kraju pjesme “Zašto?“, kao i raritetni snimak “Ne, ne, ne…instrumental uživo” izvedenog na Akademiji, kao propratni muzički dio happeninga krunjenja Zelenog Zuba ( koje je obavio poznati beogradski avangardni multimedijalni umjetnik i slikar Kosta Bunuševac), što je sve bilo doo beogradskog priloga za potrebe mjesečne rock emisije u proizvodnji TV Zagreb. To je ujedno i jedini zabilježeni live snimak nastupa postave koja je snimila ploču “Svi za mnom”.

Muziku podržava