Novi album Dunje Knebl

1773

Nakon albuma “Da sam barem guska” na kojem su zastupljene pjesme iz raznih zemalja, Dunja Knebl se ponovo vratila u područje sjeverne Hrvatske i najnovijim albumom – “Polje široko, nebo visoko” vodi nas na akustično putovanje u prošlost pomoću tradicijskih pjesama iz Međimurja, Hrvatskog zagorja, Turopolja, Pokuplja, Primorja, Gradišća.Najveći dio pjesama Dunja je ponovo obradila na temelju notnih zapisa koje pronalazi u knjigama.

Za razliku od prethodnih albuma gdje je surađivala s minimalnim brojem ljudi, na ovom albumu ima puno gostiju. Dominira zvuk violončela koji daje posve novu dimenziju pjesmama i to u izvedbi Stanka Kovačića, poznatijeg kao člana grupa Šo!Mazgoon i Stampedo. Tu je i izvrstan kontrabas Žige Goloba (Folkestra, Transhistria Ensemble), karakterističan vokal Mojmira Novakovića u interpretaciji pjesme “Tiho plovi” iz Pokuplja, nježni zvuk cimbala Gordane Evačić te slide gitara Miroslava Evačića.

Uz gore navedene, na albumu još gostuju: Lidija Dokuzović i Danijel Maoduš iz grupe Afion te Krešo Oreški i Ivo Letunić iz KRIESa. Neočekivana glazbena rješenja na albumu “Polje široko, nebo visoko” popračena su bogatijim zvukom nego na ranijim Dunjinim radovima, a prema zapažanjima pojedinih glazbenih znalaca možda čak mnoge stvari zvuče srednjevjekovno.

Muziku podržava

“Polje široko, nebo visoko” snimano je godinu dana u improviziranim uvjetima – u kući Dunje Knebl. Snimatelj Sven Pavlović već je imao iskustva s takvim minimalističkim načinom rada sudjelujući u realizaciji albuma zagrebačkog kantautora Mancea, što novu ploču Dunje Knebl čini vrlo neposrednom.

Nakon završetka snimanja materijal je obrađen u studiju ATEA Mladena Škaleca, uz pomoć Tomislava Hleba. Likovno oblikovanje albuma: Gordana Periškić (kolaži: Biljana Knebl, foto: Višnja Serdar).

Muziku podržava