Nova porcija glazbe na ZagrebDoxu

1893

Svi zaljubljenici u glazbene dokumentarce i ove će godine doći na svoje – predstavljamo vam glazbeni program 4. po redu ZagrebDoxa, najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji, koji se od 25. veljače do 2. ožujka održava u Studentskom centru.

Glazbeni globus‘ nova je programska kategorija ZagrebDoxa u sklopu koje će biti prikazano čak osam glazbenih dokumentaraca.

American Hardcore“, nastao na temelju istoimene knjige Stevena Blusha, daje pregled američkog hardcore punka u razdoblju od 1980. do 1986., uz sudjelovanje bendova kao što su Black Flag, Minor Threat, Bad Brains, The Minutemen, Bad Religion, Circle Jerks, D.O.A., 7 Seconds i ostalih. Redatelj Paul Rachman opisao ga je ne kao glazbeni dokumentarac, već kao “dio povijesti američke subkulture”.

Hair, Let the Sun Shine” redateljice Pole Rapaport bavi se mjuziklom “Kosa” i razdobljem bitnika, hippija i flower powera, prikazujući ujedno i tamniju stranu tog razdoblja u kojem je AIDS počeo uzimati svoj danak.

Muziku podržava

U filmu “Music Partisans” poljski režiser Miroslaw Dembinski upoznaje nas s bjeloruskim rock bendovima koji su jedan od glasova opozicije protiv autoritativnog predsjednika Lukašenka. Glazbenici se susreću u Poljskoj, jer su prosvjedne pjesme u Bjelorusiji zabranjene. “Ako se bojite, nikad se ništa neće promijeniti” moto je ovog dokumentarca.

Hit Music: Rhythm Of The Revolutionary” putovanje je kroz povijest švedske glazbe, počevši od benda Red Beans (Röda Bönor), pionirskog folk rock sastava švedskog društvenog pokreta 70-ih godina.

Jamajka se predstavlja filmom “Queens of Sound – A Herstory of Reggae and Dancehall“. Kao što i sam naslov govori, film prikazuje povijest reggae i dancehall glazbe na Jamajki iz ženske perspektive, a u njemu sudjeluju svjetski poznate glazbenice porijeklom sa Jamajke: Marcia Griffiths, Tanya Stephens, Sasha, Cecile, Chevelle Franklyn, Queen Ifrica, Macka Diamond i Lady G.

Jedan od najzanimljivijih filmova svakako je “Rock ‘n’ Tokyo” o japanskom underground rocku u kojem redateljica Pamela Valente predstavlja četiri benda: Guitar Wolf, The 5678s, The Jet Boys i Nine. Film govori o njihovoj glazbi, ali i o njihovom načinu života, njihovom stilu koji je u potpunosti vjeran rock’n’rollu, kao i njihovim lutanjima nevjerojatnim gradom po imenu Tokio.

A za one kojima “Control” nije bio dovoljan, tu je i još jedan film o Ianu Curtisu i njegovom bendu, jednostavno nazvan “Joy Division” autora Granta Geea, poznatog po dokumentarcu “Meeting People Is Easy” u kojem je predstavio Radiohead.

ostPUNK! Too Much Future” film je o istočnonjemačkim punkerima čiji je tinejdžerski bunt prije dvadeset godina protresao totalitarne vlasti u zemlji. Saznajte vjeruju li oni i danas u punk.

Točan raspored programa bit će objavljen uskoro, a mi vam za sada donosimo pregled cijena ulaznica:

Cijena ulaznice za jednu projekciju je 15 kn (Kino SC, Teatar &TD), dok su u MM centru sve projekcije besplatne. U Teatru &TD besplatne su reprize u 12 h (besplatne projekcije nemaju hrvatski titl).

U kinu SC u terminima 18 h, 20 h i 22 h ulaznica iznosi 20 kn.

Cijena ulaznice za ‘The Best of Fest’ (nedjelja, 2. ožujka) iznosi 30 kn.

Cijena stalne ulaznice za sve projekcije je 250 kn, a za studente i umirovljenike 200 kn. Broj stalnih ulaznica je ograničen.

Ulaznice se mogu pronaći na svim prodajnim mjestima Eventima – u poslovnicama Generalturista, Adriatica.net-a, u Ticket shopu Berislavićeva 13 u Zagrebu te on-line na www.eventim.hr, a od 25. veljače do 2. ožujka i na blagajni kina SC od 11.00 do 22.00 h.

Detaljnije o festivalu potražite na www.zagrebdox.net.

Popis filmova:
American Hardcore
r. Paul Rachman
SAD, 2007., 100′

Hair: Let The Sun Shine In
r. Pola Rapaport
SAD, Francuska, 2007, 54′

Hitmusik: Rhythm Of The Revolutionary

r. Sascha Fülscher, Oskar Idin, Alex Veitch, Anna Klara Åhrén
Švedska, 2007., 28′

Joy Division
r. Grant Gee
Velika Britanija/SAD, 2006., 93′

Music Partisans
r. Miroslaw Dembinski
Poljska, 2007., 58′

Queens of Sound: A Herstory Of Reggae And Dancehall
r. Sandra Krampelhuber
Austrija, Jamajka, 2006., 72′

Rock ‘N’ Tokyo
r. Pamela Valente
Francuska, 2007., 90′

ostPUNK! Too Much Future
r. Carsten Fiebeler, Michael Boehlke
Njemačka, 2006., 93′

Muziku podržava