Nova biografija Hendrixa stigla u Hrvatsku

1842

U sklopu sajma knjiga “Interliber” na Zagrebačkom velesajmu, na središnjoj pozornici u paviljonu br. 6, u subotu 12. studenog u 12sati održat će se promocija knjige “Soba ogledala – biografija Jimija Hendrixa“, autora Charlesa R.Crossa. Knjigu će, uz podršku Aquarius Recordsa, predstaviti uredništvo IBS-a uz sudjelovanje posebnog gosta, Massima Savića.

Knjiga Charlesa Crossa “Soba ogledala”, potresna je biografija najvećeg rock gitarista svih vremena Jimija Hendrixa. Taj prvi hrvatski prijevod jedne Hendrixove biografije treća je knjiga u biblioteci Knjigafon izdavačke kuće IBS, koja vam donosi iscrpnu priču o odrastanju, slavi i tragičnom završetku čovjeka koji je čitav život posvetio glazbi i svojoj gitari.

Jimi Hendrix rodio se 27. studenog 1942. u Seattleu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao najstariji sin siromašne crnačke obitelji nije imao sretno djetinjstvo. Otac mu je bio teški fizički radnik, a majka alkoholičarka. Država je oduzela Jimijevim roditeljima pravo na skrb o njegovih petero braće i sestara, jer oni jednostavno nisu bili u stanju brinuti za svoju djecu. Nasilje u obitelji, alkoholizam, besparica i općenito beznađe vladali su tih poratnih godina u čitavoj ‘crnoj Americi’. Jimi nije poznavao nekoga tko bi mu predstavljao autoritet. Otac ga je svakodnevno tukao, a jedina svijetla točka njegovog djetinjstva bila je prijateljica obitelji Ernestine Benson, koja mu je kao dečku puštala stare R&B i blues ploče te nagovorila Jimijevog oca da mu kupi prvu električnu gitaru.

Muziku podržava

Knjiga “Soba ogledala” najveću pažnju pridaje upravo Jimijevom djetinjstvu i odrastanju te svim posljedicama tog turobnog perioda njegovog života za njegovu veliku ali kratku glazbenu karijeru.

Charles R. Cross, poznat našoj publici po bestseleru “Kosa anđela“, biografiji Kurta Cobaina, ponovno se upustio u istraživanje pozadine jedne velike rock zvijezde. Ovaj puta, za razliku od posla na knjizi “Kosa anđela”, Cross je morao otvarati zaboravljene pretince općinskih ureda, kucati na vrata osamdesetogodišnjaka i obilaziti škole u čijim klupama je učenik Hendrix sjedio prije dobrih pedeset godina. Knjiga odiše atmosferom Amerike i Engleske pedesetih i šezdesetih godina čemu su doprinijeli još uvijek živi svjedoci tih događanja. Cross nam, na svojem vlastitom primjeru, uspijeva objasniti da rock glazba ne pripada samo jednoj generaciji, nego svima, a Jimi Hendrix je roker koji je na tu svevremenost udario pečat.

Knjiga otkriva mnoge, do sada potpuno nepoznate, dijelove Jimijeva života. S osamnaest godina otišao je u vojsku i nije se vraćao kući sve do trenutka kad je osvojio svjetsku slavu. Tada ga je nekoć okrutni tata dočekao raširenih ruku. Sve je u kratkoj povijesti Jimijevog uspjeha upućivalo na prebrzi razvoj događaja i Jimijevu neprilagođenost. Svi prijatelji sjećaju ga se kao dobrog i nenasilnog momka, dobričine koji bi se na ulici objašnjavao s ratnim veteranima zašto iz štosa nosi vojničku uniformu.

Ali njegove djevojke, kojih je imao toliko da u nekim trenucima ni sam nije mogao točno izbrojiti koliko, pričaju drugu priču. Priču o ranjivom i nestabilnom mladiću, koji je iz anonimnosti u Americi (u kojoj mu je i njegova boja kože predstavljala problem u pokušaju da uspije) preko noći postao slavan u Engleskoj, točnije u Londonu, po čijim su mu noćnim klubovima stiskali ruku i odavali priznanje svi najslavniji rokeri s kraja šezdesetih – Paul McCartney, John Lennon, Mick Jagger, Eric Clapton, Jimmy Page i drugi. London je bio Jimijevo prijestolje, ali i njegov nadgrobni spomenik.

U London je stigao 1966. s pedeset dolara u džepu i bez snimljenog samostalnog albuma. Umro je, također u Londonu, 1970., svjetski slavan nakon ogromnog uspjeha sa svojom grupom The Experience (Jimi Hendrix – gitara, Noel Redding – bas, Mitch Mitchell – bubnjevi), s nekoliko snimljenih albuma i plejadom pjesama koje nikada neće biti zaboravljene. Umro je u 27. godini od posljedica dišnih poteškoća prouzrokovanih uzimanjem prevelike doze tableta za spavanje.

Promoviranje biografije Jimija Hendrixa podržala je diskografska kuća Aquarius Records, koja će knjigu prodavati u svojoj mreži CD shopova, uz mogućnost kupnje knjige u kompletu s CD-om “Jimi Hendrix Experience – Smash Hits” po pristupačnoj cijeni od 199 kuna.

Muziku podržava