Nostalgične sluške Mateja Meštrovića za sparne ljetne večeri

Muzika. hr - Glasno i jasno!
565

Šest godina imao je Matej Meštrović kada je održao svoj prvi veći nastup u Hrvatskom glazbenom zavodu i već se tada dalo naslutiti da se radio o jednom od najsvestranijih hrvatskih umjetnika.

Osim u glazbi instrumentalist i skladatelj, okušao se i kao redatelj dokumentarnog i putopisnog filma, a na svojim policama ima i niz nagrada. Osnivač je ansambla Orient Expresto (za dva klavira i udaraljke) s kojim je, kako i samo ime već sugerira, proputovao svijet. Dobitnik je nagrade Oktavijan na Danima hrvatskog filma, dobitnik je Nagrade Grada Zagreba, skladao je glazbu za gotovo sve serijale Stipe Božića, otvarao je 2 godine Dubrovacke ljetne igre, te je autor glazbe za vise od 100 dokumentarnih filmova.

Prošle je zime objavio album “Vivaldi 4 Seasons for 3 Pianos“, snimljen zajedno s pijanistima Matijom Dedićem i Hakanom Ali Tokerom u MSU Zagreb, a cijeli je album najavio spektakularnim video spotom čiju režiju i montažu potpisuje upravo on sam. Ovaj spot se temelji na veličanstvenim video kadrovima našeg proslavljenog fotografskog dvojca Romulić – Stojčić.

Muziku podržava

Spomenuti album na svjetsko tržište izlazi 11. kolovoza za izdavačku kuću Navona Records iz SAD-a, a Meštrović za jesen najavljuje i četiri promotivna koncerta “Vivaldi za 3 klavira” u četiri narodna kazališta u Hrvatskoj – HNK Zagreb, HNK Rijeka, HNK Split i HNK Osijek, na kojima će uz Matiju Dedića, Hakana Ali Tokera i Meštrovića kao poseban gost večeri nastupati pijanist i kompozitor Matthew Mayer, vlasnik web stranice Solopiano na kojoj je Meštrovićev prethodni solo klavirski album “My Face Music Book” nagrađen ‘Albumom godine’ u kategoriji klasične glazbe.

S obzirom da ga čeka jedna burna i radna jesen, Mateja smo ulovili u pripremama i zamolili da nam otvori vrata u svoj osobni svijet glazbe koju sluša dok se ne bavi glazbom:

“Ljeto je po meni godišnje doba za uživanje u miru i tišini. Upravo zato izabrao sam glazbu koja odiše jednim ležernijim ritmom, ali i različitim glazbenim žanrovima i koja je istovremeno glazba koju karakteriziramo kao zabavnu, ali koja je, po meni, izuzetno kvalitetna. I da, uglavnom su to stari hitovi te također i mnoge filmske legendarne teme koje imaju i puno Mediterana u sebi.

Davno, prije 35 godina, dok su samo postojali tranzistori i walkmani, osim klasične glazbe koju sam slušao na pločama i kazetama, na jednom malom tranzistoru prvi put sam čuo Mona Lisu od N. K. Colea. Ta pjesma me i danas podsjeća upravo na taj trenutak polaganog otkrivanja i neke druge glazbe osim klasične. Nakon toga slijede i svi ostali naslovi i izvođači koji se nalaze na ovoj playlisti, a koje sam upravo otkrivao tih davnih dana. Možda tu ima i nostalgije, no ovakvu playlistu vjerujem da će mnogi voljeti baš zato što nije toliko komercijalna ili toliko moderna, odnosno nije ‘formatirana’ poput većine playlista koje se danas slušaju.

Uživajte u glazbi i želim vam ugodno ljeto.”

Muziku podržava