Biti svjetski poznati glazbenik sa sobom nosi i svojevrsnu težinu u situacijama kada po pitanju važnih socijalnih i političkih tema moraju ili bi barem trebali donijeti bitne odluke jer se od njih to često i očekuje.

Prisjetimo se cijele kontroverze u glazbenom svijetu, potaknute od strane Rogera Watersa i Thurstona Moorea koji su jasni i glasni u kritikama upućenim kolegama koji nastupaju ili razmišljaju o nastupima u Izraelu.

Sam BDS (Boycott, Divestement and Sanctions) pokret koji je na snazi od 2005. s ciljem kulturalnog bojkota Izraela u korist Palestinaca, osim Watersa i Moorea podržavaju i glazbenici poput Lane Del Rey, Neila Younga, Backstreet Boys, Cee Lo Green, Gorillaz i Elvisa Costella.

Muziku podržava

Ipak dobar dio glazbenika ignorira ovaj pokret, primjerice Thom Yorke koji je ovoga ljeta nastupio tamo s Radioheadom, Morrissey koji je u Tel Avivu nastupio već nekoliko puta te koji na novom albumu ima pjesme nazvane “Israel” i “The Girl from Tel-Aviv Who Wouldn’t Kneel” i Boy George koji je također tamo nedavno održao nastup u odjevnoj kombinaciji koja po sebi ima Davidove zvijezde.

Ipak, od najaktualnijih tu je i Nick Cave, koji se sada i službeno oglasio po tom pitanju i na neki način osudio glazbene pristalice pokreta Artist for Palestine UK koji su ga još prije pismom molili da ne održi izraelski nastup u razdoblju trajanja apartheida.

No iako se otkazivanjem tamošnjih koncerata u prvi plan stavlja naglasak na okupiranim područjima Palestine, pozornost je privukla i najsvježija vijest oko Nicka Cavea i The Bad Seedsa koji su odlučili baciti kontru i održati dva nastupa u Tel Avivu. Nije trebalo proći puno vremena da ulaznice za oba nastupa planu. Jučer se održao prvi, a danas je red na drugi nastup u ovom izraelskom gradu.

Na predkoncertnoj novinarskoj presici pojasnio je svoje razloge zašto je nakon dužeg razmišljanja ipak odlučio nastupiti u Izraelu s jasnom osudom upućenom Rogeru Watersu koji prema samom Caveu nastoji cenzurirati glazbenike.

Odjednom je postalo jako važno suprostaviti se ovim ljudima koji pokušavaju isključiti glazbenike, maltretirati glazbenike, cenzurirati glazbenike i ušutkati glazbenike“, izjavio je Cave koji je priznao kako glazbenici kao što je on i sami moraju prolaziti svojevrsno ponižavanje od strane javnosti kao što je primjerice ono od Rogera Watersa i kompanije.

Njegovo mijenjanje mišljenja po ovom pitanju došlo je, kako sam kaže, intuitivno, u trenutku kada ga je još prije tri godine Brian Eno pitao želi li potpisati listu članova pokreta Artist for Palestine UK. Listu dakle još tada nije htio potpisati, a ne sviranje u Izraelu mu se zbog same odluke jednostavno činilo kukavičko.

Dao je do znanja kako voli Izrael i tamošnju publiku te kako je tamo ostvario ogromnu povezanost, dok je za kraj istaknuo kako bi se moglo reći da ga je BDS pokret na neki način i natjerao da svira u Izraelu.

Muziku podržava