Nezavisnjaci protiv prodaje EMI-a

620

Association Of Independent Music (AIM), udruženje koje predstavlja veliki broj nezavisnih diskografskih izdavača u Velikoj Britaniji pokrenulo je kampanju kojom će pokušati zaustaviti komadanje i rasprodaju EMI-a.

Podsjetimo, Universal Music i Sony Music Entertainment prošle su godine kupile ovu nekoć financijski jaku britansku diskografsku kuću koja je već dugi niz godina u problemima zbog velikih gubitaka i lošeg poslovanja na tržištu.

EMI se sastoji od tzv. ‘music division’ (etikete) i ‘publishing division’ (izdavaštvo). Prve je kupio Universal Music za 1.9 milijardi dolara, dok je izdavaštvo za 2.2 milijarde dolara kupio Sony sa svojim partnerima, što AIM-u nikako nije po volji.

Muziku podržava

Čelnici udruženja u svojem priopćenju za javnost navode kako je prodaja EMI-a loša stvar za sve u glazbenoj industriji jer će to dovesti do prevelikog gomilanja moći u rukama svega par velikih diskografskih kuća, u ovom slučaju Universala i Sonya, što će direktno za posljedicu imati smanjenje konkurencije, kao i kreativnosti kod glazbenika.

Sukladno tomu čelnici udruženja uputili su pisani apel aktualnoj britanskoj koalicijskoj vladi i državnim tijelima koji brinu o zdravom poslovanju, inovacijama i stjecanju radnih vještina da spriječe taj čin jer će time Velika Britanija također ostati bez posjeda svoje jedine velike diskografske kuće na svijetu.

EMI Group osnovana je 1931., a u veljači prošle godine nakon zavrzlama s vlasničkim pravima koja datiraju još iz 2007. preuzela ju je banka Citigroup.

Ugovor je okarakteriziran kao loš, a to je dovelo do toga da su se kući polako počeli zahvaljivati brojni izvođači – The Rolling Stones, Supergrass, Radiohead, Robbie Williams, Queen, David Bowie, Joss Stone i drugi.

Muziku podržava