Znaš onaj osjećaj kad se ujutro probudiš s pjesmom Miše Kovača u glavi i ne možeš se riješiti te melodije satima, danima, a nekad i mjesecima? Pokušavaš svim silama, liječiš se  sa System Of A Down, oldskul psovkama Tram 11-a, ali nikako ne možeš prestati pjevušiti “pusti da vjeeeeerujeeeem da voljela si meeee”. Na tvoju sreću, to ne mora nužno značiti da ti je podsvijest zaljubljena u Matu Mišu (iako može biti, to je čisto ok), već postoji sasvim logično znanstveno objašnjenje.

“Ohrwurm” je termin kojim se u njemačkom jeziku opisuje ovaj fenomen, a u doslovnom prijevodu znači “crv u uhu”. Terminološka nepreciznost je zvučna, ali se zapravo odnosi na crva koji ti se zaglavio (kužiš, za-glavio) u mozgu. Čovjek koji se pozabavio ovim problemom je profesor sveučilišta u Cincinnatiju, James Kellaris, nadjenuvši mu ime kognitivni svrab. Kognitivni svrab očito ne znači doslovan svrab na mozgu, ali opisuje kako se te pjesme ponašaju u našoj glavi. Određene stvari imaju svojstva slična histaminima zbog kojih mozak svrbi, a jedini način da se počešeš je neprestano ponavljanje melodije u glavi.

Istraživanje je od velike koristi pop glazbi i marketingu jer se pamtljivi proizvodi dobro prodaju, a ključ do uspjeha očito leži u ponavljanju matrice. Dakle, osnovni princip ohrworma je ponavljanje teksta i melodije – što manje riječi i što više refrena, to bolje.

Muziku podržava

Složili smo ti playlistu najzaraznijih pjesama koje teško da su ti uspjele promaknuti, slušaj pažljivo – ovo ćeš pjevušiti ostatak dana.

39 Shares
Muziku podržava