Najveći romski simfonijski orkestar na svijetu u Zagrebu

1334

Ispravka. Koncert će se održati u nedjelju 30. studenog u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”, kad će nastupit će najveći romski simfonijski orkestar na svijetu, Budapest Gypsy Symphony Orchestra, a ne kako smo napisali 30.10. Uz čardaš i folklorne skladbe orkestar izvodi i djela velikih glazbenih umjetnika Brahmsa, Liszta, Bizeta i Berlioza. Koncert počinje u 19:30 sati.

Priča o Budapest Gypsy Symphony Orchestra, najvećem romskom simfonijskom orkestru na svijetu, započinje 1985. na sahrani Sandora Jaroke, tada najpoznatijeg mađarskog primaša. Vodeći romski glazbenici iz svih krajeva zemlje okupili su se da odaju posljednju počast sjajnom glazbeniku, kolegi i učitelju i iskoristili priliku da poslije ceremonije pokopa zajedno zasviraju. Iz te spontane svirke rodila se ideja o nastanku orkestra.

Do prosinca 1997. i svoje tragične smrti orkestar je vodio dirigent Nacionalnog državnog ansambla Laszlo Berki koji je napisao većinu aranžmana za Budapest Gypsy Symphony Orchestra. Njegove glazbeničke i ljudske kvalitete bile su presudne da se u orkestru okupe najbolji mađarski solisti, prezimena kao Lakatos, Lendvai Csocsi i Boross koja desetljećima stoje na čelu mađarskih glazbenih dinastija. Sadašnji umjetnički voditelji su Sandor Buffo Rigo i Joszef Lendvai Csosci. Jedan od najzapaženijih pojedinaca je virtuoz na cimbalu Oszkar Orkos, najveći svjetski svirač na tom tradicionalnom instrumentu.

Muziku podržava

Budapest Gypsy Symphony Orchestra – poznat i pod nazivom “100 romskih violina” – zapravo se sastoji od 50 violina, po 10 viola i čela, 11 kontrabasa, 9 klarineta i šest cimbala, a osim čardaša i obrada folklornih skladbi na repertoaru ima klasična djela Johannesa Brahmsa, Frantza Liszta, Hectora Berlioza, Georgesa Bizeta i članova obitelji Strauss. Ta dva lica tipičnog koncertnog programa orkestra naglašena su i promjenom odijela njegovih članova: od stiliziranih narodnih nošnji do tradicionalnih večernjih smokinga. Treba li napomenuti da svi glazbenici sviraju napamet, bez partitura, u brzim izmjenama harmonija, boja, tempa i raspoloženja što od njihovih nastupa stvara dojam slušanja “stotinu Paganinija”.

Orkestar je s velikim uspjehom nastupao na turnejama po Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Švicarskoj, Turskoj i Japanu i snimio nekoliko albuma za etiketu Sony Classical.

Cijena ulaznica:

PARTER – sredina, sredina L, sredina D 300,00 kn

TRIBINA – sredina, sredina L, sredina D / do 10. reda 280,00 kn

PARTER – L, D 250,00 kn

TRIBINA – L, D, sredina, sredina L, sredina D / od 11. reda 250,00 kn

Muziku podržava