Najprodavaniji izvođač 2013. u Britaniji nije prodao millijun albuma

Muzika.hr - Glasno i jasno!
1602

Britanska fonografska industrija otkrila je koji su albumi i pjesme protekle godine bili najprodavaniji na Otoku.

Kompilacija “Now That’s What I Call Music! 86” najprodavanije je izdanje s oko 1,1 milijun prodanih primjeraka, dok je “Midnight Memories” grupe One Direction najprodavaniji album nekog izvođača. Prodan je u 685 tisuća primjeraka i premda je to veliki uspjeh, ovo je prvi put u 20 godina da najprodavaniji izvođač nije uspio prodati album u više od milijun primjeraka. Prethodnih je godina to uspijevalo Adele, Take That, Duffy i drugima.

Od deset najprodavanijih albuma, osam je britanskih izvođača: Emeli Sande, Michael Buble, Robbie Williams, Olly Murs, Bruno Mars, Rod Stewart, Arctic Monkeys, Gary Barlow i Ellie Goulding.

Muziku podržava

U digitalnom svijetu najviše razloga za slavlje ima “Bad Blood” benda Bastille, no ako bi se gledale i kompilacije, “Now That’s What I Call Music! 85” zauzela bi prvo mjesto. U tom bi slučaju prva četiri mjesta držale “Now” kompilacije. Kod vinilnih izdanje najbolje je prošao “AM” Artic Monkeys koji je ispred “Random Access Memories” Daft Punk i “The Next Day” Davida Bowiea. Bend iz Sheffielda ujedno je i izvođač s najvećim brojem streama.

Najviše preuzimanja u 2013. ima “Blurred Lines“, pjesma Robina Thickea, nakon čega slijede “Get Lucky” Daft Punk i “Wake Me Up” Aviciija.

Prošle je godine streaming usluga prvi put uzeta u obzir pri analizi podataka, pa se tako došlo do izračuna da su pretplatnici na servise poput Spotifya i Deezera ‘potrošili’ oko 103 milijuna funti što je bilo dovoljno za stream oko 7 i pol milijardi pjesama. Stream usluga danas obuhvaća 10% britanskog glazbenog tržišta, a zanimljivost je da je na sam Božić ‘skinuto’ oko milijun pjesama.

Ipak, što se Britanaca tiče, prodaja albuma pala je 6,4% (što je svejedno donijelo profit od 772 milijuna funti), osobito kada se gledaju CD izdanja. Iako se može steći dojam da je CD zastarjeli medij, gotovo 2/3 svih izdanja kupljeno je na CD-u. S druge strane, digitalno tržište zastupljeno je s 35 posto.

U 2013. Britanci su kupili 60,6 milijuna CD albuma i 32,6 milijuna digitalnih. Digitalnih singlova kupljeno je 175 milijuna, dok su ploče prodane u 780 tisuća primjeraka.

Muziku podržava
Stisni