Kraj 2018. godine bliži se munjevitom brzinom. To smo vrijeme odlučili iskoristiti kako bismo se osvrnuli na ono najbolje što nam je domaća i regionalna glazbena scena ponudila posljednih 12 mjeseci. Kao i prethodne godine, i ova nam je ponudila gomilu odličnih  pjesama, domaćih, regionalnih i stranih albuma, spotova i koncerata, što ste sve mogli vidjeti u našim nedavnim listama najboljih.

Ipak, da se odmaknemo malo od toga, imali smo priliku svjedočiti i nekim vrlo neobičnim stvarima koje nismo očekivali od domaćih glazbenika. Bilo je svega, od neočekivanih suradnji do glazbenih kriptovaluta, a u nastavku slijedi popis događaja koji su nas najviše iznenadili.

1Mrletov čudesni stroj

Basist legendarne riječke grupe Let3 zajedno sa suprugom Ivankom Mazurkijević (Stampedo) osmislio je zanimljiv projekt  “Sailor – materijalizirani zvuk grada” koji bi zvuku grada Rijeke dao fizički oblik. To će se postići uz pomoć zvučne pumpe koja će usisavati morsku vodu i na temelju zvučnih valova raditi skulpture od soli. Mrle i Ivanka na prototipu jedinstvenog “zvučnog karbunatora” rade već neko vrijeme, a pomoću njega mogli bi koristiti zvuk kao pokretački mehanizam pomoću kojeg bi se kreirala jedinstvena atrakcija.

“Cilj je utjeloviti zvuk. Kad zvuk postane fizičko biće, on postaje i glavni autor skladbe Sailor, umjetna inteligencija koja ne oponaša čovjeka ili neku životinju, već je biće iz neke nove prirode.” ističe Mrle. Glazbenik se u ovaj znanstveni projekt bacio sa Sveučilištem u Rijeci, a očekuje se da bi trebao biti dovršen do 2020. godine kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. Skulptura se planira instalirati na riječki lukobran Molo Longo.  Ukoliko te zanima više detalja baci pogled na naš video.

2Povratak Vesne Pisarović 

Nakon dugog niza godina, vječni hitovi “Da znaš”, “Jutro donosi kraj” i “Neka ljudi govore”, koji neizostavno čine repertoar svakog spontanog grupnog a capella pjevanja tijekom kasnovečernjih izlazaka, ove su se godine ponovno mogli čuti uživo. Nakon što je najavljeno kako će Vesna Pisarović biti prvo ime Brusošijade FER-a, ulaznice su planule u par dana. Znalo se da će atmosfera tijekom njenog nastupa doći do usijanja, no nitko se za to nije mogao u potpunosti pripremiti.

Bilo je svega – od prolivene pive po kosi, skakanja do pjevanja koje je na trenutke graničilo s histeričnim vrištanjem. Slobodno možemo zaključiti kako je tijekom njezinog giga nastala takva pomama kakvu FER još nije vidio (klikni ovdje za detaljan izvještaj s te večeri).  Tim je nastupom Vesna dodatno ojačala svoj status bitnog člana hrvatske pop kulture, čemu svjedoči i velika popularnost memeova o njoj:

Ne zaboravi tegat frendicu s kojom si uz Vesnu prolazila kroz katarzu ❤️ I blago svim sretnicima koji sutra na FER-u proživljavaju njezine najveće hitove 😉

Objavljuje Muzika.hrPetak, 9. studenoga 2018.

3Vojko V ft. Tonči, Krešo – “Pasta italiana”

Premijerno objavljena na portalu Muzika.hr, ova posve neočekivana suradnja izazvala je pravu lavinu komentara i reakcija. Drugi singl s njegovog albuma “Vojko” skuhan je al dente i začinjen prstohvatom huljofona. Jedina stvar koja je na nas ostavila veći utisak bio je spot za kojeg je zaslužan Rino Barbir i koji se našao na prvom mjestu našeg popisa najboljih spotova (kompletnu listu pročitaj ovdje).

Ova pjesma i spot dodatno su zacementirali ovogodišnju Vojkovu dominaciju glazbenom scenom koju je postigao svojim prvim samostalnim albumom na kojem su se našli  hitovi “Kako to”, “Ne može” i “Zovi čovika”. Sve su se navedene pjesme našle u top 10 pjesama naše velike ankete za pjesmu godine (rezultate nađi ovdje), a tom je uspjehu prethodio i rasprodan koncert u Domu sportova.

4Lidija Bačić (Lillecoin – prvi hrvatski glazbeni Bitcoin) 

Pjevačica je sve iznenadila svojom poduzetnošću i kreativnošću te pokazala da prati tech trendove. Tako je početkom godine najavila kako se odlučila baciti u kriptovalute, koje su u zadnjih godinu dana iznimno korištene. Njen glazbeni Bitcoin nosi naziv Lillecoin i funkcionira po principu “što više gledaš, više zarađuješ”, što na obostranu korist odskače od klasične razmjene “ti meni novac, ja tebi glazbu”. Više o toj temi pročitaj na ovom linku.

foto: facebook/lidijabaciclille

Splićanka nije prva glazbenica koja se odlučila na tako nešto, svoju valutu naziva GRMTK ima i popularni Slovenac Gramatik. Podsjetimo se: Za ideju kriptovalute, odnosno podvrstu digitalnog novca, zaslužan je anonimni Satoshi Nakamoto, a danas postoji više od 1.500 registriranih kriptovaluta.

5Poslanica Valentina Boškovića i koncert na Vidovoj gori 2046.

Bend poznat po svojoj ekscentričnosti i jakom bazom fanova ima doista originalnu priču: Kao bend nikada do sada nisu održali službeni koncert, rijetko nastupaju u javnosti, a njihove pjesme prenose priče, iskustva i proročanstva bračkog astronauta koji je 1646. pobjegao raketom na maslinovo ulje i sakrio se iza zvijezde Sirius.

Kako bi dokazali da su doista jedan od onih bendova koji se stopostotno odupiru svakom trendu i praksi glazbene scene, na presici su, osim nove pjesme s TBF-om, predstavili kompilaciju “Vodič kroz Galaksiju za Redikule“. Sa svakim kupljenim albumum, fanovi su automatski kupili i ulaznice za  koncert 2046. na Vidovoj Gori. Tamo je, između ostalog, poslanicu Valentina Boškovića pročitao Boris Jokić, a poruke je dešifrirao Boris Dežulović. Totalno luda, otkvačena i zabava priča popraćena još boljom glazbom.

Objavljuje Valentino BoskovicSrijeda, 30. svibnja 2018.

57 Shares