Nakon rezimiranja najboljih koncerata u kolovozu, došao je red da sažmemo i mjesec rujan te uplovimo u bogatu jesensku sezonu. Iako je rujan pretežito imao naglasak na bitnim otvorenjima, našli smo se i na koncertima koje svakako vrijedi izdvojiti. Osim Zagreba, uputili smo se na gigove i u ostale gradove poput Šibenika, Ljubljane, pa čak i Londona.

1Bryan Ferry – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila

Foto: Monika Bračević

“Možda pomalo predvidljiv, ali u svakom slučaju Ferry je isporučio kvalitetnu konstantu u nastupu, dovoljnu da nam koncentracija ne opada, da sve misli zaokupi lagano pjevušenje, dok bokovi autonomno reagiraju kretanjem lijevo-desno. Njegov prepoznatljiv glas prianjao je u masi i uklopio se među zidine kao da je oduvijek tu, nimalo pohaban rokom trajanja i poznim godinama, zaštekao je tek neznatno na zviždanju melodije tijekom završne Lennonove ‘Jealous Guy’.” piše Bračević te dojmove s nastupa pod otvorenim nebom zaključuje ovako: “Zadovoljna lica u publici bila su dovoljan dokaz da gospodin Ferry nije podbacio te je pružio dostojan pečat za kraj ljetne sezone nastupa pod otvorenim nebom.”

2Incubus – London

Uputili smo se i dosta dalje, sve do Londona i uhvatili Incubus u sklopu svjetske turneje, na kojoj promoviraju posljednji album ”8”. Tea Plenar je u izvještaju istaknula kako nikome nije bilo dovoljno te da “Nakon više od 25 godina na sceni članovi Incubusa zrače mladošću i energijom koju valjda samo rock’n’roll može održati, a savršeno isprepleteni glazbeni stilovi jednostavno ne dozvoljavaju da samo stojite, gledate i slušate. Među publikom, koja je napunila dvoranu veličine dvije zagrebačke Tvornice kulture, bili su fanovi svih kategorija i starosne dobi koji su jedva dočekali ponovno vidjeti Incubus u Londonu nakon nešto više od tri godine.”

3Leprous i Agent Fresco – Zagreb, Močvara

Foto: Andreas Šala, Leprous

Ako glazba uistinu može čistiti od negativnih osjećaja i cijepiti nas protiv njih u budućnosti, umjetnici iz Agent Fresca to znaju učiniti. Moram reći da bih bio zadovoljan čak da sam čuo samo njih za ovu cijenu karte, a još je slijedilo ‘glavno jelo’.” piše Andrija Jurki te se nadovezuje i na glavni bend večeri: “Za kraj ću reći da se Leprous iznimno isplati poslušati uživo. Na studijskim snimkama zvuk je čak malo previše ispoliran, a eterični vokal na nekim dijelovima uzima previše prostora – uživo je sve to jače, mesnatije, usprkos malim nesavršenostima.

4Dječaci – Zagreb, Sax!

od jučer imam flashbackova ko bijelih krvnih stanica #dječaci

A post shared by jana (@jana.avgustini) on

Nedavno smo ‘pokopali’ Dječake, točnije popratili njihov posljednji koncert koji se održao u gužvovitom Saxu, na kojem se našla i naša Ivana Krešić: “Na kraju se mora reći da su Dječaci priuštili pravi mali spektakl ove subote i otišli u stilu. Dijelili su majice, potpisivali se na tenisice i fotografirali se s publikom te bili, kao i uvijek, dobri gosti. Odsvirali su velik dio svog repertoara pred mladom zagrebačkom publikom i bacali šale: ‘Ajde, bit će neki reunion za godinu i po’. Pa, bila ovo neka insajderska šala, dobar PR potez ili stvarno pokapanje Dječaka, ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, bila je dosta zabavna subotnja noć.”

5Damien Rice – Ljubljana, Kino Šiška

foto: Kaja Brezočnik

“Usprkos ‘kratkom, ali slatkom’ setu zaključujem kako je ovih par stotina duša koje su se pridružile Damienu u Ljubljani imalo prilike poslušati jedan od najkvalitetnijih nastupa uživo posljednjih mjeseci. Također, vjerujem kako će mnogi od nas potegnuti i van regije na neki od budućih nastupa.” poručila je Nina Vrdoljak u svom reportu.

6Texas – Zagreb, Dom sportova

foto: Božidar Breški

Matea Milevoj posjetila je Texas, ali onaj bendovski te kao ‘higlight’ izdvojila karizmu Sharleen Spiteri: “Čitav je nastup bio vođen njenom energijom koja je pozivala na pjevanje i ples te nas podsjetila zbog kojeg smo se razloga toliko ‘zakačili’ za Texas – pjesme koje je skoro nemoguće slušati bez da se zapleše. Bez obzira na to što se koncert održao u velikom prostoru, atmosfera je djelovala nekako zbližavajuće. Tom je ugođaju pridonijela upravo Sharleen koja je u nekoliko navrata pauzu između pjesama iskoristila za razgovor s publikom. (…) Zvučali su odlično, vidljivo se zabavljali zajedno s nama i poručili da jedva čekaju svoj povratak u Zagreb. Nestrpljivo čekamo dan kad će se to dogoditi.”

12 Shares