Najbolje komedije u regiji režirao je Slobodan Šijan, a napisao Dušan Kovačević, no treba pogledati i komedije u režiji Rajka Grlića i Vinka Brešana, kao i one prema scenariju Miljenka Smoje i Ante Tomića.

13”Tko pjeva zlo ne misli”

Klasik Kreše Golika i ultimativna purgerska komedija, po mnogima i najbolji hrvatski film svih vremena. Radnja se zbiva u Zagrebu pred Drugi svjetski rat, a prati obitelj Šafranek u čiji život ulazi gospodski švaler Fulir (Relja Bašić!) i umalo im razara brak. Ova glazbena komedija nedavno je dobila kazališnu verziju u kojoj nastupa Zrinka Cvitešić.

12”Kako je počeo rat na mom otoku”

Komedija Vinka Brešana koja je snimljena u vrijeme kada su Hrvati izbjegavali domaće filmove, a uspjela je u kinima skupiti oko 350.000 gledatelja. Priču o sukobu oficira JNA i lokalnog stanovništva napisao je redateljev otac Ivo Brešan, a film je proslavio Ljubomira Kerekeša u ulozi oficira Alekse te  Predraga Vušovića u ulozi gunđavog vojnika.

11”Tesna koža”

U vrijeme nastanka film je dobio loše kritike zbog ‘vulgarnog humora’, no s vremenom je dobio kultni status. Glavni junak je histerični službenik Pantić kojeg na poslu tlači korumpirani direktor  Šojić, a kod kuće ga nervira velika obitelj i podstanarka. Film po scenariju Siniše Pavića (”Bolji život”) dobio je nekoliko nastavaka i spin-off seriju o Šojiću ”Bela lađa”, a zanimljivo je da u soundtracku filma imamo Riblju čorbu i – Lepu Brenu!

10”Servantes iz Malog Mista”

Genijalni Miljenko Smoje proslavio se kao novinar i autor serija ”Velo misto” i ”Malo misto”. Upravo iz ”Malog mista” nastao je i ”Servantes iz Malog Mista”, uvijek aktualna priča o lokalnom poduzetniku i ratnom veteranu koji pokušava zaraditi preko turizma, i to tako da otvori – nudističku plažu! Malomišćanskog poduzetnika glumi legendarni Boris Dvornik, a zanesenog pjesnika Servantesa odlično tumači Ivica Vidović.

9”Mi nismo anđeli”

Srđan Dragojević proslavio se filmovima s povijesno-političkom pozadinom (”Lepa sela lepo gore”, ”Rane”), no njegov debitantski film je apolitična teen komedija koja kao da je izišla iz Hollywooda. Nikola Kojo glumi mladog zavodnika kojem djevojka zatrudni pa se njegova dobra i loša strana bore oko toga kojim putem će krenuti. Glazbu za film radio je beogradski bend Vampiri, a pojavljuje se i pjesma Hali Gali Halida (Goran Bare!) “Hajde da se drogiramo”.

8”Karaula”

Komedija Rajka Grlića rađena prema scenariju i predlošku Ante Tomića. Karaula na albanskoj granici je praktički u ratnom stanju, a upravo u takvoj napetoj situaciji vojnik-zabušant  počinje provocirati zadrtog oficira. Film se odlikuje genijalnim regionalnim castingom u kojem briljiraju Sergej Trifunović kao zabušant i Emir Hadžihafizbegović kao oficirčina.

7”Tri karte za Holivud”

Odlična komedija o kultu ličnosti,  policijskoj državi i narodu koji navija ili za Rusiju ili za Ameriku. Redatelj filma je Božidar Nikolić koji se proslavio ”Balkanskim špijunom”, a glavna zvijezda filma je Branislav Lečić u ulozi pomahnitalog šefa milicije.

6”U raljama života”

Romantična komedija u ironijskom ključu, rađena prema romanu Dubravke Ugrešić. Film prati redateljicu Dunju koja snima film o ljubavnim pustolovinama Štefice Cvek, a život joj postaje sve sličniji životu njezine junakinje. Glavne glumice su Gorica Popović, Vitomira Lončar i Mira Furlan, a muške ‘zavodnike’ tumače Bogdan Diklić, Miodrag Krivokapić, Miki Manojlović, Rade Šerbedžija i Bata ‘sad ću da te karam’ Živojinović.

5”Crna mačka beli mačor”

Još jedan film Emira Kusturice o svijetu Roma, ali ovaj put ne gledamo dramu već urnebesnu komediju. Junaci žive u alanfordovskom svijetu sitnih i krupnijih lopova, prevaranata i švercera, a srpski glumci (Branka Katić, Srđan Žika Todorović, Miki Manojlović) odlično se snalaze i na romskom jeziku.

4”Balkanski špijun”

Priča o staljinistu koji se nakon zatvora ‘opametio’ pa sada na svoju ruku špijunira sumnjivog susjeda koji se vratio s dekadentnog Zapada. Glavna preporuka filma su odlični scenarij Dušana Kovačevića te Danilo Bata Stojković u glavnoj ulozi, uz asistenciju Zvonka Lepetića u ulozi brata Đure.

3”Davitelj protiv davitelja”

Šijanova kultna komedija o starom davitelju Peri (Taško Načić) koji živi i ubija pod sloganom ‘Tko ne voli karanfile ne treba ni da živi’, a zatim dobiva i mladog nasljednika Spiridona Kopicla (kojeg tumači zvijezda Idola Srđan Šaper!). Komedija s puno crnog humora, neočekivanih obrata i dobre glazbe – čak je i beogradski davitelj dobio svoju pjesmu!

2”Ko to tamo peva”

Genijalni film Slobodana Šijana prema scenariju Dušana Kovačevića, priča o putnicima autobusa koji putuju u Beograd dok se sprema početak Drugog svjetskog rata. Što reći – briljantni dijalozi, likovi za pamćenje i vrhunski glumci.

1”Maratonci trče počasni krug”

Obitelj Topalović cijeli se život bavi biznisom grobarenja (i pljačke grobova!) a kada umre patrijarh Pantelija – počinje borba za nasljedstvo, ali i sukob s konkurentima koje predvodi Bili Piton. Još jedno remek-djelo Šijana i Kovačevića, koje se tako udomaćilo u cijeloj regiji da čak i Mirko ‘Cro Cop’ Filipović zna napamet replike iz filma.

210 Shares