Najavljujemo festival dokumentarnog filma – ZagrebDox!

1726

Od 19. do 26. veljače u Zagrebu se održava drugi međunarodni festival dokumentarnog filma pod nazivom ZagrebDox. ZagrebDox nastao je u organizaciji produkcijske kuće Factum. U kinima Europa, Tuškanac i Central, te u KIC-u, u glavnom i posebnom programu, bit će prikazano više od 120 filmova iz cijeloga svijeta. Filmovi u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natjecat će se za glavnu festivalsku nagradu Veliki pečat, a od ove godine natjecateljski karakter imaju i filmovi iz područja sporta i glazbe. Nagradu ‘mladog’ žirija dobit će i film autora(ice) do 30 godina, a svi su filmovi u igri za nagradu publike.

Nama najzanimljivija jest upravo novouvedena natjecateljska kategorija ‘Sport i glazba‘ koja preuzima naziv dugogodišnje emisije Radio Zagreba i u jednom programu spaja dvije ‘najvažnije sporedne stvari na svijetu’. Ukratko vam predstavljamo glazbene filmove koji će biti prikazani na festivalu zajedno sa mjestom održavanja i satnicom:

Screaming Masterpiece
Visokobudžetni dokumentarac priča o islandskoj glazbenoj sceni istražujući fenomen male nacije koja usprkos tome obiluje kreativnim, vrlo individualnim glazbenicima. Od onih internacionalno prepoznatih talenata poput Björk, Sigur Rósa i Múma do onih manje poznatih, ali ne i manje zanimljivih poput Apparat Organ Quarteta, koji njeguju ljubav prema starim elektronskim instrumentima, neispravnim sintesajzerima, progresivnom rocku i soundtrackima starih talijanskih horor filmova, tekstopisca Mugisona ili tinejdžerske atrakcije, grupe Nilfisk. Na glavno pitanje filma, gdje leže temelji islandske glazbe i zašto su Islanđani zaluđeni njome, odgovor daje cijenjena grupica akademika, novinara, povjesničara i samih umjetnika. Nije zgorega spomenuti i obilje koncertnih snimaka navedenih glazbenika. Scenarij i režiju potpisuje Ari Alexander Ergis Magnússon, a film je 2005. dobio islandsku Edda Awards nagradu.
(Petak, 24. veljače, u 21h – kino Europa / Subota, 25. veljače, u 17h – kino Europa)

Stand Up for Reggae
Prije no što je Kolumbo otkrio Jamajku 1494. godine, otok je naseljavao narod Arawaka. Izrazito miroljubive urođenike španjolski i engleski kolonizatori su prvo iskorištavali, a na kraju i istrijebili zamijenivši ih robovima iz Afrike. Pet stoljeća kasnije, najjači izvozni proizvod s Jamajke je reggae glazba. Redatelja Jérôme Laperrousaza zanima kako se glasovi i identiteti potlačenih iz čijih je grla reggae potekao nose s globalizacijskim svjetskim trendovima zbog kojih se ta glazba i vizualni identitet, koji uključuje nošenje dreadlocksa, kult Marleya i marihuane munjevitom brzinom širi svijetom i zadobiva milijune poklonika.
(Ponedjeljak, 20. veljače, u 21h – kino Europa / Utorak, 21. veljače, u 17h – kino Europa)

Muziku podržava

Miles Electric: A Different Kind Of Blue
Krajem šezdesetih glazbenik Miles Davis je, ohrabren zvukovima s ulica i radija te gitarističkim bravurama Jimmyja Hendrixa, u svoje ‘jamminge’ uključio električne gitare i glasovire. Nakon toga, njegove su improvizacije bile obogaćene elementima rocka i funka (‘In a Silent Way’ i ‘Bitches Brew’). Kritičari i tvrdokorni jazzeri skočili su na slavnog muzičara optuživši ga da se jeftino prodao. Vrhunac je bio njegov nastup na festivalu ‘Isle of Wight’ pred 600 000 posjetitelja. Redatelj Murray Lerner zabilježio je prizore iz tog tranzicijskog razdoblja američke glazbe koji su u filmu obogaćeni reminiscencijama Chicka Corea, Keitha Jarretta, Davea Hollanda, i onih na koje je Davis utjecao (Carlos Santana, Herbie Hancock, Joni Mitchell).
(Srijeda, 22. veljače, u 21h – kino Europa / Četvrtak, 23. veljače, u 17h – kino Europa)

The Human Hambone
Ovaj glazbeni dokumentarac Marka Morgana istražuje i slavi povijest i razvoj upotrebe ljudskog tijela kao glazbenog instrumenta. Krenuli smo iz Afrike, tamo još iz vremena robova, pa potom prešli u Ameriku, gdje su ti isti robovi pokazali i drugima kako za stvaranje glazbe iskoristiti prirodni ritam našega tijela vođen otkucajima srca. Nije sve teklo glatko, u Južnoj su Karolini te 1739. godine zabranili robovima upotrebu bubnjeva, a iz te represije javila se pojačana upotreba tijela ne bi li se stvarali ritmički zvukovi poznatiji pod imenom ‘hambone’. Vremenom su se izrodili razni izričaji, od stepa preko beatboxinga, pa do zaista začuđujućih tehnika s kojima će vas upoznati umjetnici Sam McGrier, Guy Davis, David Holt, Jimmy Slyde, Radioactive…
(Utorak, 21. veljače, u 21h – kino Europa / Srijeda, 22. veljače, u 17h – kino Europa)

Deca iz limenog sela
Film srpske redateljice Ljiljane Prvulović opisuje malo romsko selo na jugu Srbije koje ima oko 70 domaćinstava, 6 poznatih limenih orkestara, 60 muzičara koji od tog žive, i oko 100 instrumenata. Dok oni zarađuju za život daleko od kuće, jedini stanovnici sela su njihove žene i djeca koja slobodno vrijeme provode igrajući se sa starim, odbačenim instrumentima. Dokumentarac Ljiljane Prvulović govori o toj djeci i o počecima njihove muzičke karijere u limenom selu koja će za neke biti i doživotni poziv.
(Četvrtak, 23. veljače, u 21h – kino Europa / Petak, 24. veljače, u 17h – kino Europa)

Mad Hot Ballroom
Redateljice Amy Sewell i Marilyn Agrelo su u ovom uratku, koji je otvorio Sundance 2005., pratile njujorške klince različitih socijalnih pozadina kako odlaze na tečajeve merengue, rumbe, tanga, foxtrota i swinga pod paskom ‘American Ballroom Theatre’s Dancing Classrooms‘, neprofitne udruge koja organizira tečajeve plesa kako bi školarce maknuli s ulice. Ono što vidimo u njihovom dokumentarcu su životi jedanaestogodišnjaka iz triju njujorških osnovnih škola koji baš u osjetljivim godinama formiranja osobnog ‘coola’ vježbaju naklon, uspravno držanje i ‘dame i gospodo’ stil. Naravno, natjecanje je kompetitivnog karaktera i samo najbolji pobjeđuju, a količina strasti koju su ‘plesači’ oslobodili na svom putu do pobjede pokazuje gledateljima što znači odrastati u Americi. Film je 2005. dobio nagradu na filmskom festivalu u Karlovym Varyma, Satellite Awards kao i nagradu publike na Philadelphia Film Festivalu.
(Nedjelja, 19. veljače, u 21h – kino Europa / Ponedjeljak, 20. veljače, u 17h – kino Europa)

Kad Miki kaže da se boji
Imenima koja smo dosad mogli slušati u pjesmama Johnnya Štulića konačno su pridružena lica. Sad Azromani i štovatelji kulta Johnnya Štulića zahvaljujući redateljsko – scenarističkom dvojcu Ines Pletikos – Kruno Petrinović konačno mogu vidjeti Mirnu, Čeru, Suzy F, Maju Prišt, Graciju, Mikija i Jablana i mnoge druge s kojima su autori poveli razgovore, te saznati što se krije iza termina ‘Filigranski pločnici’. U dokumentarcu snimljenom u samo 13 dana otkrivaju se i detalji vezani uz urbanu scenu iz doba nastajanja Štulićevih hitova, dakle dobar dio sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, njegovu dosad neistraženu intimnu povijest i socio-političke okolnosti u inat kojima je Johnny stvarao.
(Ponedjeljak, 20. veljače, u 19h – kino Central / Petak, 24. veljače, u 17h – KIC)

5 Sides Of A Coin
Trideset godina suverenog postojanja hip hopa i obožavateljski žar odveli su redatelja Paula Kella u nevjerojatnu glazbenu avanturu koja je trajala gotovo tri godine i na kraju rezultirala ovim fascinantnim uratkom. ‘5 Sides Of A Coin’ naučit će nas ponešto o korijenima hip hopa i 30 godišnjoj povijesti tog muzičkog fenomena. Dokumentaristički novčić u ovom slučaju ima pet strana jer se redatelj fokusira na njegovih pet osnovnih elemenata: MC-anje, DJ-iranje, brejkanje, grafite i beatbox, a razrađujući svaki od tih elemenata, suprostavljajući mišljenjima sudionika mišljenja onih koji s tim glazbenim pravcem nemaju nikakve veze, autor nastoji razbiti stereotipe o kulturi.
(Četvrtak, 23. veljače u 21h – kino Europa / Petak, 24. veljače u 17h – kino Europa)

Between The Devil And The Wide Blue Sea
Ne propustite jedinstvenu priliku da se ukrcate na brod cijenjenog ‘kapetana’ Romualda Karmakara, koji će vas povesti na uzbudljivi izlet morima europske elektronske glazbe. Da se radi o samoj kremi tog glazbenog ‘pravca’ jasno je po kultnim imenima koji su našli svoje mjesto u ovom jednoiposatnom filmu; Alter Ego, Captain Comatose, Cobra Killer, Fixmer/McCarthy, Letterboys, Tarwater, T. Raumschmiere, Rechenzentrum, Xlover, neki su od najpoznatijih, no na sreću, ne i jedini predstavnici elektronske egzotike. Ovaj portret uzbudljive underground scene gledatelje nastoji ne samo upoznati s predsavnicima, nego i osvijestiti važnost zvuka i slike (kojoj predstavljeni glazbenici iskazuju dužno poštovanje na svojim nastupima), kako u filmu, tako i u glazbi.
(Subota, 25. veljače u 21h – kino Europa)

Brasileirinho – film o suvremenoj brazilskoj glazbi redatelja Mike Kaurismakija.
(Četvrtak, 24. veljače, u 21h – kino Europa / Petak, 17. veljače u 17h – kino Europa)

Osim kina Tuškanac i Central u kojima će biti prikazani filmovi iz konkurencije te specijalni programi, kompletna konkurencija ‘Sporta i glazbe’ bit će prikazana u kinu Europa, a dio filmova reprizirat će se i u KIC-u i to besplatno.

Žiri u sastavu: Milka Babović, pjevač Hladnog piva Mile Kekin te redatelj Dalibor Matanić odlučit će kome će pripasti nagrada u toj kategoriji.

Više o ZagrebDox-u na www.zagrebdox.net

Muziku podržava