ZagrebDox: Filmovi o Whitney Houston, Johnu Coltraneu…

  395

  Četrnaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 25. veljače do 4. ožujka u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu te od 2. do 4. ožujka u CineStar kinima u Osijeku, Rijeci i u CineStaru Joker Split. Njegov tradicionalni program Glazbeni globus uključuje šest ostvarenja tj. dokumentarnih filmova o glazbi i njezinim stvaraocima, od čega su tri američke produkcije:

  Film “Whitney ‘Can I Be Me‘” redatelja Rudija Dolezala i Nicka Broomfielda bavi se pitanjima o pokojnoj pjevačici Whitney Houston. Pamtimo li Whitney Houston kao pop princezu, pjevačicu koja je utabala put drugim afroameričkim talentima ili megazvijezdu koja je u borbi s ovisnošću izvukla deblji kraj?

  Muziku podržava

  Chasing Trane: The John Coltrane Documentary” redatelja Johna Scheinfelda sadrži autentične komentare ljubitelja rada Johna Coltranea, pa mu tako priznanje odaju Denzel Washington, Carlos Santana, Cornell West i Bill Clinton.

  Višestruko nagrađivani film “SCORE: A Film Music Documentary” autorsko je djelo Matta Schradera, koji otkriva svijet filmske glazbe i velikane koji stoje iza nje. Razgovara s više od 50 etabliranih skladatelja filmske glazbe – Hans Zimmer, John Williams, Rachel Portman, Patrick Doyle, Howard Shore, Quincy Jones, Alexandre Desplat, itd.

  Britanski redatelj Michael Winterbottom i njegov film “On The Road” prikazuju stvarnu situaciju, turneju britanskog indie rock sastava Wolf Alice, nominiranog za Grammy, a sam film smješta u fikcionalnu romantičnu priču.

  Imposed Piece” kronika je violinističkog natjecanja, onog od kraljice Elizabete. Belgijski redatelj Brecht Vanhoenacker prati neke od dvanaest finalista tijekom intenzivnih priprema koji se napokon, nakon godina studiranja, vježbi i žrtvovanja, imaju priliku predstaviti kao solisti.

  Za kraj tu je i kontroverzni švicarski redatelj Jean-Stéphane Bron s filmom “The Paris Opera” prikazuje svakodnevicu ljudi koji rade i stvaraju iza i ispred zastora pozornice Pariške opere.

  Muziku podržava