World music atrakcija Musafir u kinu SC 21. svibnja

  1205

  Musafir (Ind.)

  70Kn – 85Kn
  Datum i vrijeme: Petak, 21.5.2004. @ 20:00
  Mjesto održavanja: SC – Kino Zagreb , Savska cesta 25

  Nakon iznimno uspješnog koncerta Ibrahim Ferrera, Multikultura i SC Agencija predstavljaju vam koncert svjetski poznatog indijskog sastava Musafir. Koncert će se održati u petak 21. svibnja u Kinu SC s početkom u 20 sati. Cijena ulaznica je 70 kuna u pretprodaji i 85 kuna na dan koncerta na ulazu u dvoranu.

  Sastav Musafir dolazi iz sjeverozapadne indijske pokrajine Rajasthan. Osnovan je 1995. godine kada poznati svirač table Hameed Khan nakon godina provedenih u Europi, svirajući s nizom poznatih glazbenika i umjetnika dolazi na ideju da svijetu predstavi muziku svoje pokrajine Rajasthan.

  Hammed Khan okuplja glazbenike i pjevače iz svih dijelova pokrajine Rajasthan, od Langasa i Manghanyara koji su poznati po tradicionalnim pjesmama pustinje Thar i sviranju sarangia (indijska violina), kartals (kastanjete), murchang (harfa), do muzičara iz Maharajasa koji sviraju harmonije, dholak, table, satare (dvostruka flauta). Zajedno izvode narodnu i duhovnu glazbu spajajući hinduističku i islamsku glazbenu tradiciju, što demonstrira prožimanje i obogaćivanje kultura te osobitost umjetnosti kao što je komunikativnost.

  Muziku podržava

  Glazba Musafira vrlo je slična qawwali glazbi iz Pakistana, a s druge strane glazba je jasno hinduističke tradicije. Qawwali glazbu svijetu je na najbolji način predstavio veliki Nusrat Fateh Ali Khan. Hrvatska publika je imala priliku čuti vrhunsku interpretaciju qawwali glazbe od sastava Rizwan-Muazzam Qawwali, nasljednika velikog Nusrata, koji su nakon velikih problema sa vizama napokon nastupili u dvorani Lisinski.

  Nastupe Musafira prate plesačice i fakiri koje izvode tradicionalne plesove i izvode akrobacije s vatrom. Time je Musafir jedinstveni glazbeni sastav u svijetu jer se u njihovom nastupu teško može reći što je atraktivnije: fakirska umijeća, ples ili glazba. U svakom slučaju dobija se vrhunski glazbeno scenski doživljaj u kome strastvenu i virtuoznu glazbu i pjevanje prati fakir sa zapaljenom glavom ili plesačica koja se vrti na koljenima jednako brzo kako se vrti na nogama.

  Svirajući s nizom poznatih glazbenika i umjetnika kao što su: Chico Bouchikhi iz Gypsy Kinga, Najat Aatabou, Thierry Robin “Gitans”, Lo’Jo, Henri Agnel, koreograf Carolyn Carlson, Natacha Atlas i Transglobal Underground, dobili su dodatno priznanje svojoj kvaliteti i atraktivnosti.

  Njihove turneje su rasprodane, a nastupili su na niz velikih festivala poput Helsinski Festival (Finska), Roskilde Festival (Danska), WDR (Germany), Expo 2000 Hannover (Njemačka), Salamanca: Etnohelmantica 2000 (Spain), WOMEX 2003 Sevilla (Španjolska), World Roots (Nizozemska), Musicae dell Mediterraneo (Italija), Kalamaria Festival (Grčka), Bazaar (Belgija), Druga Godba Festival (Slovenija), Kud Mediteran Festival in Izola (Slovenija), Womad (UK), Queen Elisabeth Hall in London (UK), Theatre Royal in Bury St Edmunds (UK), Café de la Danse (Francuska), La Carnavalcade (Francuska), Paleo Festival de Nyons (Švicarska, Expo 2002: Mondial (Švicarska) …

  Zanimljivo je spomenuti da su ih nakon nastupa na Womadu mediji proglasili najvećom atrakcijom festivala te sastavom koji je zasjenio sve ostale izvođače iz 23 zemlje. Prema svemu ovome jasno je da nas čeka iznimna world music poslastica.

  Pretprodajna mjesta ulaznica su: Knjižara SC, Savska 25; Dancing Bear, Gundulićeva 7; Dallas, Tkalčićeva 7; Shoe-be-do, Gajeva 7.

  Muziku podržava