Veliki underground rockeri Dead Moon u Pauku 9. svibnja

  1271

  Dead Moon + Messerschmitt

  50Kn – 70Kn
  Datum i vrijeme: Nedjelja, 9.5.2004. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Pauk Zagreb , Jarunska 2

  Kultni američki undeground rock bend Dead Moon u nedjelju 9. svibnja nastupit će zagrebačkom SKUC- Pauku, a kao predgrupa predstavit će se pulska skupina Messerschmitt. Ulaznice u pretprodaji iznose 50 kuna, a na dan koncerta na ulazu u klub 70 kuna.

  Dead Moon nemoguće je usporediti s bilo kojim drugim bendom. Krenimo samo od biološke činjenice. Fred i Toody Cole imaju 56 godina, a praše rock’n’roll kao da im je barem 30 godina manje. Imaju ne samo djecu nego i brojnu unučad. Zajedno su već preko 30 godina, kako u krevetu, tako i na stageu.

  Fred Cole na sceni je od svoje trinaeste godine, a prvi je singl objavio pod imenom “Deep Soul Cole” daleke 1964. godine i pod egidom ‘bijeli Stevie Wonder’. Svirao je u mnogim, uglavnom nepoznatim bendovima, prošao je sve, od soula i popa 60-ih, do psihodelije, hard rocka, punka i underground rocka. Sve to na neki se način prelama u glazbi Dead Moona u kojoj se pop melodije bore s psihodeličnim tonovima i garage-punkom. Coleov falseto dodatno pojačava dramatični naboj te vrlo jednostavne, ali i vrlo sugestivne muzike.

  Muziku podržava

  Dead Moon (Portland, Oregon) zajedno su s Wipersima (iz istog su grada i dijele neke zajedničke stilske i sadržajne osobine) utjecali na začetak grungea. Fred Cole suvremenik je The Rolling Stonesa, ali iskustva s koncerta Stonesa i s koncerta Dead Moon nemoguće je usporediti. Dok su Stonesi rock’n’roll vremenom pretvorili u najveći show na svijetu, Dead Moon koncerte poimaju poput spiritualne seanse.

  Ti dramatični, strahovito intenzivni koncerti najneposrednija su svjedočanstva rock’n’rolla kojima se moglo prisustvovati. Dead Moon su kadri rock’n’roll načiniti opipljivim, dati mu dimenziju za koju mnogi bendovi ni ne znaju da postoji, a koncert, koji obavezno počinje paljenjem svijeće na flaši Jacka Danielsa pričvršćenoj za bubnjeve Andrewa Loomisa, učiniti religioznim iskustvom za publiku. Teza o električnoj crkvi jednu od svojih najboljih potvrda ima upravo u Dead Moonu i Fredu Coleu koji doista zna sve tajne rock’n’rolla.

  Usto, Dead Moon su ostali potpuno vjerni svim postulatima underground rocka. Albume često snimaju sami, mono, u podrumu svoje drvene kuće koju su Fred i Toody sami izgradili svojim rukama, te ih u najčešće crno-bijelim omotima objavljuju na viniliu i vlastitoj etiketi Tombstone Records, a posjeduju i istoimeni guitar-shop. Dead Moon ne znaju pojmove poput menadžer, advokat, ugovor, obaveza i tome slično. Oni su najslobodniji bend na svijetu i unatoč svemu uspjeli su opstati na sceni i postati najkultnijim bendom underground i garažnog rock’n’rolla. Teško je naći zadovoljniji bend od Dead Moona i sretniji ljubavni par od Freda i Toody. I teško je naći nekoga tko do te mjere živi krv, suze i znoj rock’n’rolla.

  Kao predgrupa Dead Moona nastupit će pulski Messerschmitt kojima će, nakon nekoliko godina pauze, to biti prvi nastup u Zagrebu. Prošle godine Messerschmitt su samostalno objavili devet pjesama (uglavnom obrada) koje možete naručiti poštom od samoga benda. Messerschmitt još uvijek praše ‘maximum highway rock’n’roll’ premda je cesta Pula – Rijeka – Zagreb daleko od Route 66.

  Muziku podržava