Scorpios – punk za svakog u Močvari

  2002

  Scorpios (Joey Cape, Tony Sly, Jon Snodgrass, Brian Wahlstrom)

  55Kn – 70Kn
  Datum i vrijeme: Subota, 22.10.2011. @ 22:00
  Mjesto održavanja: Močvara Zagreb , Trnjanski nasip bb

  Joey Cape, Tony Sly, Jon Snodgrass, respektivni članovi svojih bendova, s Brianom Wahlstromom na klavijaturama pohode Europu ove jeseni ujedninjeni pod imenom – Scorpios. U sklopu dugačke turneje posjetit će i zagrebačku Močvaru.

  Prvotno navedena trojka u punk-rock krugovima asocira na Lagwagon, No Use For A Name, perjanice Fat Wreck Chordsa, te Drag The River, alternativni bend koji naginje ka countryu. (Imao sam privilegiju uživo čuti prva dva benda i bilo je jasno zbog čega su toliko dugo s uspjehom u punk-rock sceni. Godinu kasnije u Ljubljani sam dobio priliku čuti i nježniju stranu istih – s ništa manjim zadovoljstvom.) Skoro svaki bend ima frontmena, a kad bi ga morali birati i Scorpiosi svi prsti bili bi uprti u Capea. Bez sumnje legendarni veteran punka, svestrani radoholičar svojeg zanata. Randal Joseph Cape (44) sa svojom gitarom ili vokalom, olovkom, a bome i iza uređaja za snimanje, svoj pečat ostavio je u Lagwagonu, Bad Astronautu, Me First And The Gimme Gimmesima, Playing Favoritesima i novim bendom, Joey Cape’s Bad Loud.

  U mnogim od tih bendova djelovao je istovremeno i producirao njihove ploče, a zadnjih godina bacio se u akustiku što je po njegovim riječima bio logičan slijed stvari. Također poznat kako se strogo drži DIY etike, Joey sa svojom šačicom prijatelja sam snima spotove, izdaje ploče, pakira ih i šalje poštom. Jedno vrijeme imao je svoju izdavačku kuću, My Records.

  Muziku podržava

  Iako on naglašava kako svaka pjesma koju je ikad napisao prvo došla kao ideja za akustičnu gitaru, tek 2004. izašao je split s kolegom Tony Slyem. 2008. uslijedio je “Bridge” na kojem su se mogle čuti neke stvari s Lagwagonova EP-a skupa s nešto novih pjesama. 2009., odnosno 2010. Izbacio je je još dvije split 7” ploče, s Tonyem i Jonom, te “Liverbirds”, dugometražni album s u kojem su on i Jon obradili 12 svojih pjesama. Aktualni album je “Doesn’t Play Well With Others” koji je u digitalnom formatu ‘jedna pjesma mjesečno’ izlazio 2010., a opipljiv materijal izdan je ove godine.

  Tony Sly (rođen 1970.) od 2004. do 2010. nije izbacio nikakav materijal, a onda bum, “12 Song Program”, kojim je na velika vrata ušao u akustičnu scenu. Veliki tata Fat Wreck Chordsa, Fat Mike, bio je toliko impresioniran Tonyevim nastupom da mu je odmah ponudio svoju izdavačku kuću, a ove godine već stiže i novi album, “Sad Bear”. Napomenimo kako od 1987. još uvijek praši sa svojim bendom, No Use For A Name, koji u bližoj budućnosti ima u planu novu turneju i album.

  S karakterističnim glasom dio četvorke je i Jon Snodgrass, nešto manje poznat široj publici, no ništa manje ‘kvalitetan’. Od 1996. dio je benda Drag The River, bendom country zvuka iz Colorada. O Brianu Wahlstromu mogu samo nagađati, no pretpostavljam da je to odličan klavijaturist koji je također svojih pet minuta imao u spomenutom koncertu u Orto Baru.

  Svježi Scorpiosi na svojoj su web stranici ponudili svoj novi album za digitalni download, a cijenu određujemo – mi. Princip je da cifru koju dajete bendu sami odredite i paypalom im istu uplatite, nakon čega code za download stiže na e-mail.

  Kako su ove godine još odavno najavili nastup u Mariboru, mislio sam kako ću opet potegnuti za Sloveniju, no čini se kako ipak neću tako daleko. Iako bi vrijedilo. Poslastica nas čeka u Močvari 22. listopada, a oni kojima punk-rock nije pri srcu, svratite i vi, možda vam se svidi.

  Tekst: Igor Maračić

  Ulaznice po cijeni od 55 kuna možete nabaviti u glazbenoj knjižari Rockmark (Berislavićeva 13, ZG). Na dan koncerta cijena ulaznice bit će 70 kuna.

  Muziku podržava