Sailor Sweet&Salt Festival: Mrletove skulpture od zvuka i soli

  468

  Sailor Sweet&Salt Music Festival 2018: Darko Rundek i Ekipa, Urban & 4, Mr. Lee & Ivanesky, Sara Renar, Svemirko, Seraphim Codex

  45Kn – 60Kn
  Datum i vrijeme: Petak, 27.7.2018. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Ex Port Delta (Exportdrvo) Rijeka

  Sailor Sweet&Salt Music Festival 2018: Marina Karamarko, Alen Sforzina, Shipe, Lemon, Mark Ash

  45Kn – 60Kn
  Datum i vrijeme: Subota, 28.7.2018. @ 23:00
  Mjesto održavanja: Tvornica Torpedo Rijeka , Milutina Barača 19

  Organizatori Sailor Sweet&Salt Festivala znaju što spaja mornare i urbanizam. Multimedijalna fešta održat će se 27. i 28. srpnja u Rijeci.

  U gradu nataloženom od mnoštva kulturnih i povijesnih slojeva ističe se jednako njegovo imperijalno i kulturno nasljeđe. Rijeka je ujedno i Europska prijestolnica kulture za godinu 2020. u programu koji cilja poboljšati međunarodnu orijentaciju i vidljivost umjetničkog i kulturnog potencijala grada. S tim na umu, Riječani aktivno kreiraju kulturne programe visoke razine i otvaraju prostor djelovanju različitih umjetnika.

  Muziku podržava

  U jeku procvata kulturnih potencijala Rijeke javlja se umjetnički dvojac Mrle i Mazurkijević s konceptualnim multimedijskim projektom Sailor koji kormilari kroz bespuća zvuka i soli stvarajući dosada neviđenu skulpturu. Sailor predstavlja Rijeku kao morski i lučki grad, sjecište mnogih kultura, pa tako projekt ujedno i potraga za njegovim identitetom. Istražujući što to spaja znanost i umjetnost te koja je uloga popularne kulture u cijeloj priči, javljaju se Damir Martinović – Mrle i Ivanka Mazurkijević.

  sailor
  foto: Hanza media

  Skupljanjem zvukova koji sačinjavaju gradski život, promatranjem grada kao živog organizma nastoji se predstaviti njegov ritam kroz konstrukciju od kapljica soli. “Zvučni karburator” ili spektometar svojevrsni je EEG sačinjen od vibracija i soli. Stroj je napravljen u suradnji s riječkim Odjelom za fiziku, a funkcionira tako da zvučna pumpa usisava morsku vodu i potom je raspršuje u ritmu zvukova grada. Predmet je u potpunosti načinjen od reciklirane plastike. Projekt je začet u Rijeci, drugu fazu su obavljali na Silbi, a posljednju sesiju je par snimio u Berlinu.

  “Porinuće” projekta dogodit će se u sklopu glazbenog festivala “Sailor Sweet&Salt” koji će se održati na dobro poznatim industrijskim prostorima Ex Port Delta i Torpedo. Dvodnevna fešta okupit će ponajbolje primjerke rock, pop i elektronske scene.

  Prvoga dana, 27. srpnja u Delti nastupaju Darko Rundek i Urban&4, dok je ostatak večeri rezerviran za pop varijacije. Mr.Lee i Ivane Sky predstavit će svoj eksperimentalni projekt, a indie pop kantautorica Sara Renar i Svemirkov synth pop će grijati publiku do nastupa veterana hrvatske elektronike, Seraphima Codexa. Zabava se drugog dana seli u Torpedo gdje će na dva floora nastupiti Marina Karamarko, Alen Sforzina, Shipe, Lemon, Mark Ash, Life4Funk, Jopa, One N, Roland i Brx.

  Ulaznica za prvi dan iznosi 45 kuna i može se kupiti u pretprodaji, dok ćete karte za drugi dan moći kupiti ispred Torpeda po cijeni od 60 kuna.

  Muziku podržava