Progresivni rockeri Fantomas 7. svibnja u Pauku

  1465

  U petak 7. svibnja rock-klubu SKUC-Pauk nastupit će američka progresivna rock skupina Fantomas sastavljena od poznatih glazbenika predvođenih Mike Pattonom. Predgrupa će biti KSET-ovskoj publici dobro poznati britanski prog-rockeri Guapo. Ulaznice u pretprodaji iznose 120 kuna, a na na dan koncerta na blagajni kluba 140 kuna.

  Netom prije raspada Faith No More, jednog od najutjecajnijih alter-rock bendova, pjevač Mike Patton pokrenuo je projekt Fantomas. Uz njega su bili Trevor Dunn, basis grupe Mr. Bungle s kojom je Patton također surađivao, te Dave Lombardo, bubnjar grupe Slayer. Nešto kasnije bendu se kao stalni četvrti član pridružio i Buzz Osbourne, lider kultnog rock benda Melvins koji je uvelike utjecao na Nirvanu.

  Pattonova namjera je bila da Fantomas ustroji kao avangradnu supergrupu heavy metala. No, dok u većini slučajeva supergrupe pokušavaju izmusti što više novaca na što komercijalniji način, Pattonova je namjera bila potpuno suprotna. Fantomas su ovdje da istraže kranje granice heavy zvuka.

  Muziku podržava

  Godine 1999. Fantomas su za label Ipecac objavili prvi album “Fantomas”, posve nekonvencionalan rock album s 30 pjesama komprimiranih u 43 minute unutar kojih Mike Patton nije otpjevao niti jednu riječ iz rječnika englskog jezika. Kao po običaju, kad su posrijedi Pattonovi projekti, očekivanja publike bila su dijametralno suprotna od smjera kojim je krenuo Pattonov projekt Fantomas, nazvan po seriji francuskih krimi-romana.

  2001. godine Fantomas su ponovo zaokrenuli kurs i objavili album “b>Director’s Cut“sa 16 obrada poznatih filmskih glazbenih tema, od Rozmarine bebe i Kuma do Twin Peaks. Kritika je bila u ekstazi, kao i fanovi Fantomasa.

  Početkom ove godine Fantomas su objavili novi album “Delirium Cordia” sastavljen od jedne, jedine, 74 minute duge kompozicije “Surgical Sounds Specimen From Museum” na kojoj se spretno poigravaju spektrom zvukovlja i stilova od 60’s ‘easy listeninga’ pa do glazbe za horror-film koji se vrti samo u Pattonovoj glavi. Fantomas su iznova potvrdili da danas na rock sceni nema progresivnijeg, avangardnijeg i neobuzdanijeg benda.

  Muziku podržava