U nacionalnom parku Plitvička jezera ovoga tjedna kreće prvi Plitvice Film Festival

  808

  Povodom 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, Nacionalni park Plitvička jezera ovog tjedna pokreće prvi Plitvice Film Festival.

  U fokusu ovog novog filmskog festivala, koji će se održati u kampu Korana od 19. do 22. rujna, su priroda i njezino očuvanje, a u filmskom programu koji broji 20 mahom dokumentarnih filmova bit će prikazani radovi velikih filmskih redatelja, ali i neka buduća filmska imena koja tek otkrivaju čari filmskog svijeta.

  Svjetske i hrvatske premijere

  Na samom otvorenju festivala bit će predstavljen novi BBC-jev serijal Green “Planet”, koji se s pionirom dokumentaraca o prirodi Sir Davidom Attenboroughom upravo snima na Plitvičkim jezerima. Projekt će predstaviti Peter Basset, redatelj i autor, a nakon predstavljanja publika će imati priliku vidjeti zadivljujući BBC-jev dokumentarac iz serijala “Planeta zemlja” naziva “Planeta Zemlja: Slatka voda”, uz naraciju neponovljivog Davida Attenborougha.

  Sir David Attenborough
  Sir David Attenborough, foto: Press
  Muziku podržava

  Održat će se i hrvatska festivalska premijera filma “Led u plamenu”. Film je pušten u distribuciju globalno širom HBO platformi 1. srpnja 2019. tako da se radi vrlo svježem naslovu. “Led u plamenu” vizualno je zadivljujući dokumentarni film u režiji Leile Conners i produkciji Leonarda DiCaprija. Sniman diljem svijeta, “Led u plamenu” postavlja pitanje možemo li preokrenuti klimatske promjene? Film će na festivalu predstaviti hrvatski znanstvenik Staša Puškarić, jedan od protagonista u filmu.

  Led u plamenu, producent: Leonarno diCaprio, foto: Press

  Naš znanstvenik, biolog, snimatelj i redatelj Goran Šafarek, na Plitvice Film Festivalu će predstaviti svoj najnoviji film “Zeleni krvotok Hrvatske”, što će ujedno biti svjetska premijera tog filma. Hrvatsku premijeru imat će i makedonski film “Medena zemlja” autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, gdje je osvojio tri nagrade

  Zeleni krvotok Hrvatske
  Zeleni krvotok Hrvatske, foto: Press

  Prvi PFF svojim će posjetom uveličati njemački redatelji Julia Dordel i Guido Tölke, autori filma “Inteligentno drveće”, inspiriran svjetskim bestselerom Petera Wohllebena “Tajni život drveća”.

  Oscarom nagrađeni i nominirani filmovi i redatelji

  Grčko-američki redatelj i vrhunski podvodni fotograf Louie Psihoyos predstavit će čak dva filma; eko-triler “Zaljev” nagrađen je Oscarom za najbolji dokumentarni film 2010., a u dokumentarcu “Na rubu izumiranja” iz 2015. istražuje ulogu čovječanstva u masovnom izumiranju podvodnih vrsta.

  Između neba i leda
  Između neba i leda, foto: Press

  Francuskog redatelja Luca Jacqueta, naširoko poznatog po filmu o pingvinima “Carsko putovanje”, za kojeg je osvojio Oscara 2006. godine, predstavit će se filmom “Između neba i leda”. Čovjek koji je sadio drveće film je za koji je Frédéric Back 1988. godine osvojio Oscara za najbolji animirani film. Film je snimljen prema knjizi Jeana Giona objavljenoj 1953., koja govori o jedinstvenom postignuću Elzéarda Bouffiera, pastira koji je strpljivo pošumljavao jalovu zemlju. Velikan filmskog platna Wim Wenders bit će predstavljen filmom “Sol zemlje” nominiran za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma 2015. godine. Priča o životu fotografa Sebastiã Salgada koji je u 40 godina rada stvorio golemi fotografski hommage ljepoti zemlje.

  Ostale projekcije i glazbeni program

  Uz glavni program u nedjelju održat će se projekcija filmova finalista natječaja ‘Snimi film o prirodi’ u kojima su učestvovala djeca i mladi do 18. godine starosti, nakon čega slijedi podjela diploma i nagrada za najbolje filmove.

  Plitvice Film Festival
  foto: Press

  Uz puno dobrih filmova, festival će ponuditi i pomno odabran glazbeni program, s glazbenim gostima koje veže world music spona, zalaganje za očuvanje tradicionalne glazbe, te očuvanje planeta. Kroz četiri dana festivala nastupit će Kazan, Cinkuši, Picksiebneri i J.R. August.

  Ulaz na sve programe je slobodan. U slučaju lošeg vremena, projekcije će se održati u zatvorenim prostorima Kampa Korana.

  Muziku podržava