Pat Metheny glavna zvijezda 7. Zagreb Jazz Festival

  5235

  7. Vip Zagreb Jazz Festival: Pat Metheny Trio

  250Kn
  Datum i vrijeme: Petak, 11.11.2011. @ 20:00
  Mjesto održavanja: SC – Kino Zagreb , Savska cesta 25

  Sedmo izdanje Vip Zagreb Jazz Festivala održat će se od 10. do 13. studenog u Kinu SC-a, a na programu će se i ove godine naći impresivna glazbena imena i velikani jazza.

  Ovogodišnji festival otvorit će u četvrtak, 10. studenog, McCoy Tyner Trio featuring Jose James & Chris Potter, izvodeći djela Johna Coltranea i Johnnya Hartmana. McCoy Tyner jedan je od najutjecajnijih klavirista čija je glazba oblikovala suvremeni jazz, a njegovu dosadašnju karijeru obilježile su mnoge značajne suradnje, kao i veliki uspjesi i priznanja. Izdao je čak 80 albuma, dobio četiri Grammya i prestižnu nagradu Jazz Master, a uz to je uvršten i u DownBeatov Hall Of Fame.

  Uz McCoya Tynera i njegov Trio, nastupit će i posebni gosti – saksofonist i klarinetist Chris Potter, poznat kao dugogodišnji član Dave Holland Quinteta, te nova zvijezda vokalnog jazza Jose James kojeg su kritičari časopisa DownBeat ove godine proglasili najboljim u kategoriji zvijezda u usponu karijere.

  Drugu večer festivala, u petak 11. studenog, sa svojim će triom nastupiti slavni jazz gitarist Pat Metheny. Metheny je poznat kao svestrani glazbenik, skladatelj i gitarist vrhunske tehnike, maštovite improvizacije i originalnog zvuka. U svojoj dugogodišnjoj karijeri postigao je zavidnu popularnost i osvojio brojne nagrade i priznanja, uključujući 18 Grammya u različitim kategorijama i tri zlatne ploče.

  Muziku podržava

  Najpoznatiji je po svojem sastavu Pat Metheny Group, višestruko proglašavanim najboljim električnim sastavom na svijetu, iako je često surađivao i s ostalim glasovitim jazzistima. Uz Methenya će u Zagrebu nastupiti Larry Grenadier (kontrabas) i Bill Stewart (bubnjevi).

  U subotu, 12. studenog, koncert će održati jedan od najcjenjenijih blues glazbenika mlađeg naraštaja, gitarist i klavijaturist Lucky Peterson. Peterson je prvenstveno blues glazbenik, ali širokog glazbenog interesa pa njegove izvedbe često uključuju i druge stilove, od popa, soula, gospela, preko R&B-a i rocka pa sve do countrya.

  Posljednju večer festivala, 13. studenog, na pozornicu Kina SC-a stat će tenor saksofonist Pharoah Sanders i njegov kvartet. Uz Archiea Sheppa i Alberta Aylera, Sanders je najznačajniji predstavnik drugog vala avangardnih jazz saksofonista. Poznat je po prepoznatljivom prodornom zvuku i emotivnom glazbenom pristupu, a osim free jazza i postbopa, stil mu je obojan bluesom, a nerijetko i elementima afričke i indijske glazbe. Svjetsku slavu je stekao svirajući ekspresionistički, gotovo anarhični jazz u Coltraneovim sastavima iz sredine 1960-ih te snimivši s Coltraneom neke od značajnijh albuma free jazza, primjerice “Meditation”, “Ascension”, “Live in Seattle” i “Live in Japan”.

  Ulaznice su u prodaji od ponedjeljka, 17. listopada, u Aquarius CD shopu Klasika & Jazz po cijeni od 100 kuna (Lucky Peterson), 150 kuna (McCoy Tyner Trio featuring Jose James & Chris Potter / Pharoah Sanders Quartet) te 250 kuna (Pat Metheny Trio w/ Larry Grenadier & Bill Stewart).

  Više informacija potražite na Vipzagrebjazzfestival.com.

  Muziku podržava