Majstori gitare Tommy Emmanuel i Hal pokorit će Hrvatsku

  1575

  Damir HalilićHal će nakon veličanstvenog prošlogodišnjeg zajedničkog koncerta u Kastvu (Kastavsko kulturno leto na kastavskoj Lokvini 14.08.2003.) nastupiti sa trenutno najvećom svjetskom gitarističkom zvijezdom, australskim gitaristom Tommy Emmanuelom u zagrebačkoj Tvornici, 25. travnja u 20:00 sati. Koncert organizira agencija Bis-Zagreb, a ulaznice se mogu kupiti u Dancing Bear CD shopu, Gundulićeva 7 i na blagajni Tvornice.

  Uz ‘blagoslov’ trenutno najveće svjetske gitarističke zvijezde, australskog gitariste Tommy Emmanuela, novi CD “Infinity” ima i ulogu internacionalizacije glazbe Damira Halilića – Hala. “Infinity” će se istovremeno pojaviti i na inozemnom tržištu pod etiketom Fingerpicking.net-a, a promotivni nastupi uključuju koncerte u Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Austriji.

  Koncertna promocija albuma započet će u Hrvatskoj na koncertima sa Tommy Emmanuelom: 23.4. Istarsko narodno kazalište – Pula, 24.4. HKD – Rijeka, 25.4. Tvornica kulture – Zagreb , a na riječkom koncertu kao specijalni gost nastupiti će i producent Halovog prethodnog albuma – Franco Morone (www.francomorone.com).

  Muziku podržava

  Po prvi puta u Hrvatskoj, za ovakvu vrstu glazbe, Hal uključuje i multimedijalan pristup koncertu te će se predstaviti sa svojim The Guitar Power konceptom! Repertoar ima povijesnu dimenziju jer se sa kompozicijama ide kroz povijest gitare, a svira se na nekoliko vrsta gitara (klasična, akustična, akustična 12-žičana i električna).

  Tommy Emmanuel je prije svjetske afirmacije u rodnoj Australiji stekao status zvijezde odsviravši brojne rasprodate koncerte i turneje redovito napunivši svaki prostor u kojem je nastupao, od malih klubova do velikih sportskih dvorana i stadiona. Postignuvši u svojoj zemlji sve što se na glazbenom planu može postići apetiti su postali veći i intenzivirali su se kontakti sa inozemnim, poglavito američkim glazbenicima koji su se redom oduševljavali Tommyjevom virtuoznošću.

  Lista velikih glazbenika s kojima je Tommy Emmanuel surađivao duga je i impresivna, a sadrži i takve superzvijezde kao što su Sir George Martin, Stevie Wonder, Eric Clapton, Michael Bolton, Olivia Newton-John, Tina Arena, Bill Wyman, Chet Atkins, Jerry Reed, James Burton, John Denver, Albert Lee, Robben Ford, Larry Carlton, Dave Koz, Martin Taylor, Leo Kottke, Hank Marvin, Joe Walsh, Warren Hill, James Morrison, John Farnham, Roberta Flack, Randy Goodrum, David Hirshfelder, The Chieftains, Steve Vai…i mnogi drugi.

  Osim što je poznat po svojoj briljantnoj tehnici sviranja, nepogrešivom osjećaju za ritam koji je razvijao od malih nogu svirajući bubnjeve i izuzetno temperamentnim nastupima, Tommy Emmanuel je i neprikosnoveni showman među gitaristima. Jedan je američki novinar napisao da bi koncert Tommy Emmanuela bio zanimljiv i kada ne bi odsvirao niti jednu notu. Stručni tisak obično o njemu piše kao o ‘gitarističkom kralju’, ‘najboljem svjetskom gitaristi’, ‘monstruoznom Australcu’ i slično.

  foto Hal: Dalibor Marinković

  Muziku podržava