Kubanski glazbenik Ibrahim Ferrer uskoro gostuje u Zagrebu

  1815

  Ibrahim Ferrer

  200Kn – 240Kn
  Datum i vrijeme: Nedjelja, 18.4.2004. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Dom sportova – velika dvorana Zagreb , Trg Krešimira Ćosića 11

  Multikultura i SC Agencija opet su u akciji. Ovoga puta predstavljaju koncert svjetske glazbene legende Ibrahima Ferrera. Koncertna promocija albuma “The Buenos Hermanos“, ovog člana čuvenog Buena Vista Social cluba nominiranog za Grammya, održati će se u nedjelju 18. travnja u dvorani Cibone u Zagrebu. Ulaznice će biti u prodaji od 15. siječnja. Ibrahim Ferrer će nastupiti sa svojim orkestrom od 20 članova.

  Ibrahim Ferrer rođen je 1927. godine u Santiagu na Kubi. Profesionalno je počeo pjevati 1941. godine, s lokalnim sastavima iz Santiaga. Tijekom dana je radio što je god mogao da bi preživio dok bi noću pjevao po klubovima. Priznatost i pupularnost u Kubi stekao je 1950. godine kada se je, zajedno sa Pacho Alonso-ovom grupom mogao u potpunosti posvetiti glazbi. S tim glazbenim sastavom nastupao je više od 20 godina. U Kubi glazbenici nikada nisu bili dobro plaćeni, Ibrahim Ferrer je jedan od rijetkih koji je dobio državnu mirovinu i to tek kada se čulo da poznati glazbenik živi od teško zarađenog novca od čišćenja cipela. Dok je provodio svoje umirovljeničke dane u dijelu grada zvan Stara Havana, sudbina Ibrahima Ferrera se potpuno promijenila…

  Ferrer taj dan opisuje ovim riječima “Jedan anđeo je došao k meni i rekao mi “Chico, dođi i snimi tu ploču!”, nisam to htio snimiti jer sam odustao od glazbe…no sada imam svoju vlastitu ploču koja je broj jedan na top listama i sada sam veoma sretan. Sada ne moram više čistiti cipele.” Ploča oko koje je Ferrer razmišljao i koju je konačno snimio bila je Buena Vista Social Club, koja je nastala u suradnji sa Ray Cooderom i na kojoj su uz Ferrera nastupali Compay Segundo, Ruben Gonzales, Omara Portuondo i mnogi drugi. Album je ovjenčan nagradom Grammy, te prodan u višemilijunskoj nakladi. Ferrerova uloga na tom albumu je jedna od najznačajnijih jer je nastupao kao kompizitor, pjevač i svirač.

  Muziku podržava

  Wim Wenders je, sebi primjereno, snimio vrhunski dokumentarni film o glazbenicima iz Buena Vista Social Club-a, u kome smo svi mogli vidjeti kakvi su ljudi Ferrer i drugovi. Taj film se može nazvati početkom pojedinačne slave članova Buena Vista Social Club-a.

  Ibrahim Ferrer za svoj prvi samostalni album dobija nagradu Grammy 2000. godine koja je proslavljena u cijeloj Kubi.

  Buenos Hermanos je najnoviji album Ibrahima Ferrera koji je snimio sa svojim orkestrom 2003. godine. O kakvom se glazbenom uratku radi dovoljno govori činjenica da je album nominiran za ovogodišnju nagradu Grammy te za nagradu Radio BBC 3, dvije najprestižnije svjetske glazbene nagrade. Izdavač Ferrerovog albuma je ugledni world music izdavač World Circuit.

  Malo je glazbenika koji u svojoj karijeri dostignu takvu razinu priznatosti da nadilaze svaku razinu opisa ili žanrovskog određenja te nam u našem jeziku ostaje samo da ih nazovemo legendama. Srećom, ovu legendu će hrvatska publika moći vidjeti u živo 18.04.2004. u dvorani Cibone, kada će Ibrahim Ferrer nastupiti sa svojim orkestrom od 20 članova. Ulaznice će biti u prodaji od 15.01.2004. Sve dodatne informacije možete dobiti na stranicama Multikulture.

  Muziku podržava