Koncert Bajage i Instruktora u Splitu

  8911

  Bajaga i Instruktori

  100Kn – 130Kn
  Datum i vrijeme: Četvrtak, 29.12.2005. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Dvorana Gripe Split , Osječka 11

  Nakon prošlogodišnjeg rasprodanog koncerta u zagrebačkom Domu sportova, povodom 20 godina rada grupe, na kojem je grupa nastupila pojačana gudačima beogradske filharmonije, koncert 29. prosinca splitskoj Sportskoj dvorani Gripe bit će prvi veliki nastup Bajage i Instruktora u Hrvatskoj.

  U periodu između ova dva nastupa, Bajaga i Instruktori su u lipnju ove godine objavili novi studijski album pod nazivom “Šou počinje u ponoć“. Album je odlično primljen u Srbiji i Crnoj Gori, gdje je u prvih tjedan dana prodan u 50 000 primjeraka. Kako je ovo istovremeno i prvi nastup grupe u Hrvatskoj nakon izlaska albuma, bend je odlučio pokloniti 3 500 primjeraka novog albuma. Album će na poklon dobiti prvih 3 500 kupaca ulaznice za splitski koncert.

  Dana 12.travnja 1984. u zagrebačkom klubu Kulušić, Bajaga je sa svojom grupom Instruktori imao svoj prvi koncertni nastup. Tog datuma počinje javno djelovanje grupe koja će ostaviti veliki utjecaj na scenu i publiku u cijeloj ex YU. Vrlo brzo okupljaju vojsku poštovalaca i fanova. Uspjeh grupe je nevjerojatno brz. Krajem 1984. godine Bajaga u anketi lista Rock dobija titulu rock glazbenika godine, a glazbenici “Pozitivnu geografiju”, njihov prvi album, proglašavaju najboljim albumom 1984. godine. Tada je već bilo jasno da će Bajaga i Instruktori postati jedna od najvećih ako ne i najveća pop rock grupa svih vremena na ovim prostorima.

  Muziku podržava

  Momčilo Bajagić Bajaga rođen je 19. 2. 1960. u Bjelovaru. Odrastao je u Zemunu. Karijeru započinje sa 14 godina, 1974. i to kao pjevač u sastavu TNT. Rajko Kojić ga krajem 1978. godine dovodi u Riblju čorbu, na mjesto ritam gitarista. U početku je Bajaga svirao samo na pojedinim dijelovima koncerata grupe, ali se vremenom dokazao kao dobar autor glazbe i tekstova. Već na drugom albumu potpisuje nekoliko pjesama kao autor glazbe, a na kasnijim albumima se potpisuje i kao autor kompletnih pjesama. Bajaga je sa Ribljom Čorbom snimio pet albuma i komponirao glazbu za mnoge hitove (“Kad hodaš”, “Muzičari koji piju”, “Nemoj srećo, nemoj danas”, “Ja sam se ložio na tebe”). Prvi izlet iz grupe napravio je sa sastavom Frka (spot za pjesmu “Pustite me druže” emitiran je u TV emisiji “Rokenroler”). Nakon toga okuplja ekipu provjerenih beogradskih glazbenika za njegov prvi solo album “Pozitivna geografija“.

  Bajagine ambicije sa solo albumom (koji je objavljen krajem siječnja 1984. godine) nisu u početku bile velike. Htio je i dalje nastupati s Ribljom čorbom, a nagomilane pjesme samo objaviti… Na nagovor drugih, Bajaga je pristao povodom solo ploče održati nekoliko koncerata. Prvi nastup imali su u zagrebačkom Kulušiću.

  U organizaciji lista Rock, zvaničnu promociju ploče imali su u beogradskom Domu sindikata 21. travnja i tada su nastupili pod imenom Instruktori. Početak Bajagine solo karijere veže se uz datum 19. srpnja 1984. godine kada dobija otkaz u Ribljoj čorbi, jer je odbio ljetni angažman u jednom solunskom hotelu.

  Već početkom 1985. godine Instruktori snimaju drugi album “S druge strane jastuka“. Po glasovanju glazbenih kritičara u listu Rock Instruktori su proglašeni najboljom grupom za 1985. godinu, a Bajaga je osvojio titulu rock glazbenika godine. “Zažmuri” je bila najbolja pjesma, a album “S druge strane jastuka” album godine.

  LP je dostigao tiraž od 350 000 primjeraka. Uspješnu karijeru nastavio je u drugoj polovici osamdesetih trofejnim albumima “Jahači magle“, “Prodavnica tajni” i “Neka svemir čuje nemir“. U trenucima raspada Yuge, Bajaga je 1991. godine objavio novi materijal, mini LP “Četiri godišnja doba“. Sredinom 1993. godine objavljuje LP “Muzika na struju” i kompilaciju “So Far The Best Of Bajaga & Instruktori“. Sa Sašom Loknerom 1994. godine radi glazbu za film “Ni na nebu, ni na zemlji”, redatelja Miše Radivojevića. Iste godine Bajaga je skladao glazbu za TV seriju “Otvorena vrata”.

  Po ponovnom okupljanju Instruktora, Bajaga krajem 1996. godine objavljuje CD “Od bižuterije do ćilibara“. Novi članovi benda su gitarist Vlada Negovanović i bubnjar Čedomir Macura. U listopadu 2001. objavljuje prvi studijski album nakon pet godina stanke “Zmaj od Noćaja” i vraća se u matičnu izdavačku kuću PGP RTS. Predstavlja novog gitaristu Ljubišu Opačića. Promotivna turneja počinje u travnju 2002. godine koncertom u Skopju.

  Materijal za živi album pod nazivom “Best Of Live” snimljen je na turenji “Zmaj od Noćaja” 2002. godine na koncertima u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, Temišvaru, Nišu, Skopju… Jedina studijska pjesma na albumu je “Pesna protiv site maleri” iz predstave “Kutrite mali hrčki” Skopskog dramskog teatra.

  U lipnju 2005. godine objavljen je studijski album “Šou počinje u ponoć”. Bajaga i Instruktori objavili su do sada 14 albuma, a grupa nije nastupala samo u Južnoj Americi.

  Instruktore pored Bajage čine: Miroslav Cvetković (bas), Saša Lokner (klavijature), Žika Milenković (vokal), Čedomir Macura (bubnjevi) i Ljubiša Opačić (gitara).

  Ulaznice za koncert mogu se kupiti u pretprodaji u Splitu (Dancing Bear, Dallas CD Shop, CD Shop Vjeverica, Knjžara Utopia – do Ghetto Cluba), Šibeniku (CD Shop Omaha), Makarskoj (Foto Muzikalije), Zadru (CD Shop Naima, Dallas CD Shop) te u Zagrebu (Dancing Bear) po cijeni od 100 kuna. Na dan koncerta cijena ulaznice bit će 130 kuna.

  Koncert organizira koncertna agencija DIK, a održat će pod medijskim pokroviteljstvom Iskon Interneta, Televizije Jadran te radio postaja KL Eurodom Split, Radio Ritam Šibenik, Donat FM Zadar te Radija Makarska i Radija Biokovo.

  Muziku podržava