Američki maestro nastupa u Ljubljani

  1613

  Lou Reed

  32,35Kn
  Datum i vrijeme: Ponedjeljak, 13.3.2006. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Hala Tivoli Ljubljana , Celovska cesta 25

  Nekadašnji član čudesne njujorške skupine The Velvet Underground, a potom ‘krojač’ svoje iznimne solističke karijere – Lou Reed će u ponedjeljak, 13. ožujka održati koncert u ljubljanskoj Hala Tivoli, gdje će nastupiti u sklopu europske turneje, koju će zaključiti u Pragu, mjestu Reedovog najdražeg bivšeg predsjednika i velikog prijatelja Vaclava Havela.

  Lou Reed u kratkim crtama:
  Živi u New Yorku, a 1996. godine primljen je u Rock and Roll Hall of Fame kao član The Velvet Underground. Francuska mu je vlada dodijelila nagradu Viteza umjetnosti i književnosti (Chevalier Commander of Arts and Letters). Glumio je u velikom broju filmova te komponirao filmsku glazbu. 1998. je proglašen ‘američkim maestrom’ (American Master) u nagrađenoj dokumentarnoj seriji američka javne TV mreže (PBS) naslovljenoj “Lou Reed: Rock’n’Roll Heart“, koja je dobila Grammyja za najbolji dugometražni dokumentarac.

  “Pass Thru Fire” zbirka njegove poezije, izašla je na jesen 1999. za nakladničku kuću Hyperion. Iste je godine sudjelovao kao poseban gost-izlagač na izložbi fotografija “extraETordinaire” u Printemps de Cahors. “Ectasy” – Reedov je 18. samostalni studijski album (2000.), hvaljen od kritike, a New York Magazine mu je iste godine dodijelio svoje vlastito glazbeno priznanje.

  POEtry” – nova kazališna suradnja sa znamenitim Robertom Wilsonom, uspješno je debitirala u hamburškom kazalištu Thalia, pariškom L’Odeonu, te na proljeće 2001. u Amsterdamu (Het Muziektheatre). “POEtry” je u SAD-u debitirala na Brooklyn Academy of Music u studenom 2001. Iste godine, kao i 2002., avangardni njemački sastav Zeitkratzer izveo je Metal Machine Music i nešto Reedove najnovije elektronske glazbe.

  Muziku podržava

  Proljeće 2002. je donijelo večeri poezije i glazbe Lou Reeda i Laurie Anderson u izabranim europskim dvoranama. Lou Reed je snimio “The Raven“, cjelovitu preradu glazbe koju je napisao za Wilsonovu predstavu “POEtry”. Popis gostiju uključuje imena kao što su David Bowie, Steve Buscemi, Wille Dafoe, Ornette Coleman i Elizabeth Ashley . Album je izašao krajem siječnja 2003. za izdavačku kuću Sire.

  Luciano Pavarotti pozvao je Reeda da gostuje na Pavarotti International 2002. u Mondeni. U lipnju 2003. izdao je kompilaciju svojih najvećih hitova “NYC Man – The Collection”, koja uključuje pjesme nastale u razdoblju od Velvet Undergrounda do danas. Izbor i raspored pjesama na albumu izvršio je sam Lou Reed.

  Veći dio 2003. nastupao je po SAD-u i Europi, a u ožujku 2004. izdao je “Animal Serenade“, snimljen uživo u Wiltem Theatre u Los Angelesu. “Emotion In Action”, dvostruko izdanje Reedovih fotografija objavljeno je u listopadu 2003. “Satellite Of Love 2004“, remiks izvornog Reedovog albuma, u Velikoj je Britaniji 2004. dosegao TOP 10 liste singlova. Nakon toga je potpisao ekskluzivan ugovor sa Sanctuary Records Group. U lipnju 2005., Sanctuary Visual Entertainment je izdao “Spanish Fly: Live In Spain“, prvu kolekciju najvećih hitova ‘u živo’ na DVD-u.

  U listopadu 2005. je izdavačka kuća Eagle Rock Entertainment izdala “Lou Reed: Live At Montreux 2000“, DVD koji je predstavio jednog od stvarnih ikonoklasta rockerske ere na najprestižnijem europskom glazbenom festivalu. Trenutno, Reed priprema novu knjigu fotografija pod naslovom “Lou Reed’s New York”, koja će sadržavat više od sto Reedovih fotografija New Yorka – intiman pogled na ono što ga nadahnjuje i sa čime se susreće svaki dan.

  Osim izdavanja te knjige također će izložiti osobnu zbirku fotografija na tri izložbe – dvije u Steve Kasher Gallery i The Hermes Gallery od siječnja do kraja veljače 2006., te u Berlinu paralelno s izlaženjem njemačkog prijevoda njegove knjige poezije Pass Through Fire.

  Uz Lou Reeda još nastupaju:
  Mike Rathke – gitara
  Fernando Saunders – bas
  Rob Wasserman – akustični bas
  Tony Smith – bubnjevi

  Cijena ulaznice iznosi 32,35 eura i u pretprodaji se mogu naći u sustavu Eventima (link na www.muzika.hr – Kupovina ulaznica). A za prijevoz iz Zagreb posjetite ww.urban-travel.com.

  Muziku podržava