Nakon što smo još početkom 12. mjeseca odabrali makarski sastav Rezerve za debitanta 2018. godine, ostali smo oduševljeni mnogim novijim imenima koja smo preslušavali tijekom protekle godine. Neki od njih do sada su objavili tek nekoliko singlova, dok neki iza sebe već imaju debitantska izdanja.

U sljedećih 13 imena koja su nam ‘zapela za uho i oko’ u 2018. polažemo nade da će i u 2019. godini ostvariti zapaženi uspjeh, a na njima je da daju svoj maksimum i počaste nas s još izvrsnih materijala za daljnje preslušavanje.

13Jeremiah’s

Jeremija Eškinja, Roko Vodopija, Mirta Juran, Luka Ćetković, Frane Škara i Ante Brzič članovi su ovog perspektivnog zadarskog benda koji iza sebe ima pobjedu na 9. Croatian Blues Challengeu, što ih je dovelo i do nastupa na međunarodnom Blues Challengeu održanom u Memphisu. Njihova glazba spaja blues, rock, funk i psihodeliju, a taj je zanimljiv spoj rezultirao pjesmama poput “Moving On” i “Vegetation”.

12Lu Jakelić

Mlada glazbenica Lucija Jakelić već je neko vrijeme poznata po svojem osebujnom glasu koji nas je nosio kroz autorske pjesme “Fragilna” i “Ljudi od dima”, a veličinu njenog kantautorskog potencijala prethodne je godine potvrdila singlom “Vodiš me”.

11Nina Bajsić

Talentirana kantautorica već neko vrijeme na sebe skreće pažnju ljubitelja akustičnih balada. Do sad je službeno predstavila četiri singla, među kojima se posebice ističu “Quiet” i “On This Road For Too Long”. Njen vintage folk lo-fi zvuk zasigurno će se svidjeti obožavateljima glazbenika kao što su Angus & Julia Stone, Damien Rice i Mazzy Star.

10Cubies

Mladi duo Cubies čine Juraj i Zrinka Majstorović, koji se ujedno bave i glazbenom produkcijom. Njihova glazba uspješno spaja elemente elektronike te pop i rock glazbe, kao što smo imali priliku čuti na njihovim singlovima “Kada bi svi” i “On je kriv”.

9Ichabod

Solo projekt iza kojeg stoji Bruno Šlat prošle se godine predstavio singlom “Never Alone”, nakon čega su uslijedili nastupi na festivalima kao što su Indirekt i Novi val. Njegov je dosadašnji rad opisan kao spoj The Beatlesa i Mercury Reva, a u glazbeni potencijal mladog Karlovčanina uvjerili smo se posljednjim singlom “We Could’ve Had a Better Time”.

8Paul The Walrus

Pop-rock sastav iz Zagreba autorski je projekt kojeg je pokrenuo Borna Mijolović, a s njim pozornicu dijele Miro Kadijević, Marin Trgovec Greif i Branimir Kuruc. Bend je prošle godine objavio prvi EP “Dolphine and Whale Dancing“, kojeg je producirao Mijolović. Njihova se glazba već sad opisuje kao dijete ranih The Beatlesa i Buddyja Hollyja, a pjesmama kao što su “Not So Sweet” i “Miss Milton” domaćoj su sceni donijeli nove zarazne melodije koje već nakon prvog slušanja uđu u uho.

7Mach

Zagrebački alt-pop bend Mach osvojio nas je singlovima “Idemo na put” i “Video igre”, čiji su spot samostalno snimili i montirali. Sastav čine Ivan Rustić, Natko Klancir, Ivan Brnić, Tonko Megyery i Igor Podnar, a spomenutim su materijalom najavili debitantski album “Zrakoplovni način rada”.

6Filip Majdak

Mladi zagrebački glazbenik do sad je djelovao u nekoliko bendova i projekata (Tkivo, Under Nihilo i The Sepia Sisters), a prethodne smo ga godine zapazili zahvaljujući singlovima “Holding Hands With Death” i “Ego Museum” kojima je najavio solo album “The Great Collapse”. Ako je suditi po dosadašnjem materijalu, Majdakovo prvo studijsko izdanje bit će mračno i inspirirano glazbom industrial rock velikana kao što su Nine Inch Nails i Marilyn Manson.

5Tiani

Još jedno od brojnih novih lica na našoj sceni, Tiani je do naše pažnje došla debitantskim singlom “All Of Me”. Talentirana Istranka studirala je glazbu na cijenjenoj američkoj glazbenoj akademiji Berklee, a prethodne je godine predstavila impresivne “Wonder”, “Surrender” i “Bad Enough For You”, koje se mogu opisati kao senzualan spoj popa, elektronike i soula koji inspiraciju nalazi u glazbenicima kao što su The Weeknd i Banks. Osim glazbom, publiku je očarala i spotovima, posebice za singl “Surrender”.

4Mary May

Zagrebačka kantautorica i violinistica predstavila se debitantskim singlovima “The Softest Tune” i “Somewhere Else”, da bi nas iste godine godine oduševila svojim prvijencem “Things You Can’t Put Your Finger On“, kojim je pokazala zavidnu vještinu pisanja pjesama i prvoklasne vokalne sposobnosti. Na albumu se našao šaroliki spektar žanrova, od akustike do bluesa, popa i folka.

3The Siids

Riječki duo The Siids čine Stanislav Grdaković i Darko Terlević, poznati po radu u bendu Morso. Njihov mračniji pristup glazbi inspiriran glazbenicima kao što su Editors, Depeche Mode i Phantogram upoznali smo kroz prošlogodišnje singlove “Giving Myself To You” i “Lovers”.

2Mr. Albino

Iako ih oni koji zadnjih nekoliko godina prate undeground demo scenu već odavno poznaju, zagrebački rockeri Mr. Albino na površinu su isplivali zahvaljujući singlu “Seven Days Amongst Your Hair”, za koju su snimili i impresivan spot. Promociju novog materijala nastavili su podjednako mračnom “Maelstorm”, koja nas je dodatno zaintrigirala i potvrdila nam da je Mr. Albino jedan od onih novih bendova od kojih možemo puno očekivati.

1Buntai

Priča ovog kolektiva inspiriranog američkim reperima kao što su Denzel Curry, Travis Scott i brojnim preostalim predstavnicima dirty south scene počela je 2016. godine, kad su i surađivali s poznatim rap skupinama High 5 i Kukus Klan. Do 2018. je godine sastav bio relativno nepoznat izvan underground hip-hop scene, što se počelo mijenjati pjesmama “Air Max” i “Hangman”, koja se našla i na 8. mjestu naše liste pjesama godine. Buntai je Muzika.hr nada 2019.

562 Shares