Muzej ABBA u prvoj godini očekuje 250.000 posjetitelja

1053

Muzej posvećen legendarnoj švedskoj pop četvorki ABBA otvoren je u Stockholmu u utorak 7. svibnja.

Muzej je smješten u samom centru švedske prijestonice, na otoku Gröna Lund, u sklopu švedske Kuće slavnih glazbe, a svečanosti njegova otvorenja prisustvovalo je troje članova grupe – Benny Andersson, Björn Ulvaeus i Anni-Frid “Frida” Lyngstad, dok je Agnetha Fältskog bila spriječena jer se trenutno nalazi na turneji po Velikoj Britaniji gdje promovira svoj novi studijski album.“Publici nudimo jedinstveno iskustvo” izjavio je direktor muzeja Mattias Hansson, dodajući da će posjetitelji moći ‘prošetati’ kroz cijelu karijeru svojih idola.

Inspiriran muzejom The Beatlesa u Liverpoolu, muzej ABBA ima pet katova, a među eksponatima nalaze se instrumenti, kostimi i rekviziti članova grupe, kao i njihove mnogobrojne zlatne i platinaste ploče.

Muziku podržava

U muzeju se nalazi i disko podij iz ’70-ih godina, gdje posjetitelji imaju priliku isprobati popularne pokrete tog vremena, a mogu i telefonom razgovarati s nekim od članova grupe, kao i zapjevati ‘zajedno’ s njima, tj. s njihovim hologramima. A mogu i sjesti u helikopter s omota albuma “Arrival”.

Muzej ima punu podršku grupe, a Ulvaeus je pomagao u finalnim pripremama s ‘insajderskim informacija’ koje je davao više od 50 zaposlenih u muzeju.

Od pobjede na Eurosongu 1974. godine s pjesmom “Waterloo” grupa je do danas prodala više od 400 milijuna nosača zvuka širom svijeta, a bolji su bili samo Elvis Presley i spomenuti The Beatlesi. Film s njihovim hitovima “Mamma Mia!” najuspješniji je mjuzikl u povijesti.

Muzej očekuje 250.000 posjetitelja u 2013., a ulaznice puštene u prodaju putem Interneta, po cijeni od 195 švedskih kruna (23 eura), gotovo su rasprodane.

Muziku podržava
Stisni