Od 23. do 27. srpnja Motovun Film Festival za koji smo ti pripremili povoljnije ulaznice, opet nudi brojne art hitove, angažirane filmove i dokumentarce, glazbene filmove i koncerte za pamćenje.

Filmovi: Od Hrvatske do Poljske

Jedan od glavnih hitova festivala je potresan hrvatski film ”Dnevnik Diane Budisavljević”, a producentica Zdenka Gold direktno iz programa velikog Berlinala u Motovun donosi svoje najnovije filmove ”Bog postoji, njeno ime je Petrunija” i ”Šavovi” koji su izazvali ogromnu pažnju međunarodne publike.

Muziku podržava

Program ‘Poljska u fokusu’ nudi poljske hitove: kontroverzni film ”Kler”, koji eksplicitno progovara o licemjerju, pedofiliji i korupciji u Katoličkoj crkvi; nagrađivanu ”Posljednja obitelj”; napeti horor ”Toranj. Vedri dan”; te dokumentarac o legendarnom buntovniku poljskog filma Walerianu Borowczyku, ”Ljubav Express”.

Motovun nudi i velik broj sjajnih komedija poput kanadske ”Djevojke mog brata” i američkog ”Kombija sloboda”. Tu je i njemačka imigrantska komedija ”Oray” koja tematizira populizam, korupciju, radikalizaciju i eksploataciju uvozne radne snage u današnjoj Europi, a sigurno će biti popularna slovenska egzistencijalna komedija ”Nikad više luzerica” debitantice Urše Menart koja otvara festival. Poseban program ‘Populizam za početnike’ posvećen je dokumentarcima o opasnostima populizma i radikalizma, a ‘Motovunski kratki’ nudi kratke filmove u konkurenciji za nagradu koja ih vodi direktno u nominaciju za Europsku filmsku nagradu.

Uz filmove najbolje pašu koncerti

Svjetsku premijeru filma ”Tusta” Andreja Korovljeva o punk ikoni i frontmanu benda KUD Idijota Branku Črncu Tusti pratit će koncert benda Saša 21 bivšeg člana Idijota Sale Verude, a uz njega sviraju Boris Kvaternik i Igor Sigi Perković. Nakon koncerta Saše 21 na scenu stupa nenadmašni DJ Mario Kovač. Na motovunske pozornice popet će se i slovenske legende Vlado Kreslin i Pankrti. Uz Kreslinov koncert u srijedu, 24. srpnja bit će prikazan i filmu o njemu ”Pjevaj mi pjesmu” (”Poj mi pesem”), a koncertu Pankrta u četvrtak prethodit će i projekcija filma o ovom kultnom bendu ”Pero Lovšin – Ti to možeš”. U pet dana festivala na glavnom motovunskom trgu, koji se pretvara u Checkpoint Karlovačko, nastupit će još i Vojko V koji otvara festival 23.07., Svemirko i Jeboton Ansambl. Svi su koncerti besplatni.

Još glazbenih filmova

Veliki hit Motovuna je projekcija filma ”Vox Lux” koji je imao premijeru na Venecijanskom festivalu. Natalie Portman glumi pop divu Celeste koja je kao tinejdžerica preživjela školsku pucnjavu, a teroristička akcija u Hrvatskoj (!) ponovno otvara stare traume. Portman u filmu sama izvodi originalne pjesme koje je za ”Vox Lux” napisala pop pjevačica Sia.

Bit će prikazan i sjajni indie ”Beats” o počecima svojedobno zabranjene britanske rave scene, a zanimljivo je da je ovaj britanski film producirao Steven Soderbergh. Posebna poslastica je specijalna projekcija filma ”Ptica na žici: Leonard Cohen” (”Bird on a Wire: Leonard Cohen”) koji prati Cohena na njegovoj europskoj turneji 1972. godine. Desetljećima se smatralo da je ovaj dokumentarac izgubljen, ali su pronađene snimke te je film restauriran i izašao je na DVD-u.

Tko su gosti Motovuna?

Počasni gost je Amerikanac Andrew Bujalski, jedan od indie redatelja koji je proslavio mumblecore pokret u kojem je fabula sporedna, a bazira se na trzavicama i malim osobnim dramama. Njegov posljednji dovršeni film ”Podržite djevojke” (”Support the Girls”) prikazan je premijerno u Karlovim Varima, a ove će godine biti dio glavnog programa u Motovunu. Bujalski je bio učenik nedavno preminulog velikana Dušana Makavejeva, kojem će festival ove godine također odati posebnu počast.

Počast će dobiti i hrvatski snimatelj Živko Zalar koji će dobiti nagradu 50 godina za 50 godina rada. Zalar je studirao kameru na Visokoj filmskoj školi FAMU u Pragu pa je najčešće i radio s hrvatskim i srpskim redateljima, pripadnicima tzv. Praške škole – Rajkom Grlićem, Srđanom Karanovićem i Goranom Markovićem. Bit će prikazan film koji je snimio, psihološki horor ”Već viđeno”.

Ulaznice

Ulaznice za festival mogu se u pretprodaji kupiti putem sustava KupiUlaznicu.hr. U ponudi je Večernji komplet ulaznica za sve večernje projekcije po cijeni od 300 kuna. Također putem KupiUlaznicu.hr mogu se kupiti i autobusne karte za prijevoz do Motovuna i povratno do Zagreba.

Jeftiniji komplet ulaznica nabavi putem Muzika.hr FanCluba

Muziku podržava