Jedan od glazbenika koji su oblikovali zvuk indie-rocka, tekstopisac i frontmen neprežaljenog benda The Smiths, autor nekoliko knjiga, aktivist i provokator – Steven Patrick Morrissey osebujna je ličnost čija ekscentričnost  desetljećima plijeni pažnju.

Zadnja izjava kojom je uspio skrenuti pozornost na sebe dogodila se nedavno tijekom razgovora s Fionom Dowell. Naime, pjevač je priznao da se njegova prehrana sastoji samo od kruha, tjestenine, krumpira i oraha te je rekao da smatra kako su vegani superiornija bića.

Poznat kao veliki borac za prava životinja, ovaj karizmatičan pjevač nebrojeno je puta  šokirao javnost. Ipak, neke kontroverze su veće od ostalih, zato ih se s vremena na vrijeme vrijedi prisjetiti.

1Antirojalizam

Morrissey se nikada nije trudio sakriti svoje stavove kad je u pitanju britanska kraljevska obitelj. Jednom je prilikom proglasio njene članove odgovornima za samoubojstvo medicinske sestre Jacinhte Saldanhe, koja je australskim radijskim voditeljima slučajno otkrila detalje o zdravstvenom stanju Kate Middleton dok je boravila u bolnici King Edward VII. Tijekom jednog koncerta članovi njegovog pratećeg benda nosili su majice s natpisom “We Hate William And Kate”.

2Prekid koncerta 

Nakon što je na Coachella festivalu osjetio miris roštilja, odlučio je napustiti pozornicu. Srećom za fanove, koncert je ipak bio priveden kraju. To nije bio jedini slučaj da je ovaj aktivist za prava životinja prekinuo nastup iz navedenog razloga, a 2011. godine organizatori belgijskog Lorke Feesten prvog su dana festivala zabranili prodaju mesa na štandovima s hranom kako bi mu udovoljili.

3Optužbe za rasizam

U nekoliko navrata pjevača su zbog anti-imigracijskih stavova proglasili rasistom. Tekst jedne od njegovih pjesama, “Bengali in Platforms” izazvao je kontroverzu koja je te optužbe dodatno ojačala. Iako je više puta odbacio takve tvrdnje, nedavno ismijavanje naglaska londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana naišlo je na veliko negodovanje javnosti.

4Kontroverzan intervju

Jedan od njegovih najkontroverznijih intervjua bez sumnje je onaj iz 2017. godine za Der Spiegel. Kako prenosi ovaj  njemački tjednik, pjevač je izjavio da je glumac Kevin Spacey nepravedno optužen za zlostavljanje tada maloljetnog glumca Anthonyja Rappa te da bi se, kad bi za to imao priliku, riješio američkog predsjednika Donalda Trumpa za dobrobit čovječanstva. Morrissey je u prosincu iste godine optužio Der Spiegel za vađenje njegovih izjava iz konteksta i obznanio da ga je zbog spominjanja Trumpa američka obavještajna služba privela na ispitivanje.

5Prozivanje fast-food restorana

Morrissey mačka

Bivši frontmen The Smithsa našao se usred još jednog skandala 2011. godine kada je tijekom koncerta u Varšavi izjavio kako masakr u Norveškoj nije ništa u usporedbi sa stvarima koje se događaju u McDonalds i KFC restoranima. Nakon što su i zbog ove izjave uslijedile brojne kritike, ovaj aktivist je u pismenom obraćanju javnosti ponovno bio primoran pomnije objasniti svoje riječi.

6Kritiziranje Beckhamovih

Pjevač očito nije najveći fan nogometnih zvijezda. Naime, tijekom jednog razgovora izjavio je kako bi Beckhamove odvukao na rub sela i bičevao jer su nepodnošljivi za svakoga tko ima imalo inteligencije.

7Prozivanje slavnih pjevača

Poznat po neprestanom prozivanju onih koji nose odjeću izrađenu od životinjske kože i krzna, nije poštedio ni jednu od najpoznatijih pjevačica današnjice dok je upozoravao na mogućnost izumiranja nosoroga – “Ovoj životinji prijeti istrebljenje, i to ne zbog globalnog zatopljenja … već zbog Beyoncé  i njenih ručnih torbica.”

 

71 Shares