The New Power Generation, nekadašnji Princeov bend, svirat će njemu u čast u Tvornici 15. prosinca. Ususret koncertu, popričali smo s Morrisom Hayesom, klavijaturistom koji je ponovno okupio bend i koji je godinama bio Princeov glazbeni direktor.

 

Muziku podržava

Možeš li nam opisati svoj prvi susret s Princeom?

Prvi puta je to bilo 1982., baš oko blagdana u ovo vrijeme kada sam ga vidio na njegovoj “1999” turneji u Arkansasu gdje je svirao s The Time. Nisam ga tada upoznao, ali sam imao takav osjećaj i stvarno sam htio svirati s njim. I dogodilo se 10 godina kasnije. Čuo je moju svirku na Graffiti Bridge filmu… sreli smo se par puta prije, ali me nije nikada čuo kako sviram. Onda sam mijenjao Jimmy Jama i Terry Lewisa u The Timeu na turneji “Diamons and Pearls”, Carmen Electra je bila predgrupa, a ja njen MD, tako da smo se muvali okolo jedan oko drugoga. Nakon te turneje sam naletio na njega u klubu Glam Slam i pitao me da li mi treba posao i sljedeće što znam je da sviram s Princeom.

Svirali ste zajedno od 1990. do 2013., to je duuuga, možemo reći, veza. Kako se vaša sinergija razvijala s vremenom?

Bila je to dugotrajna veza s usponima i padovima, ali uvijek je jahala na valovima perfekcije. On je bio kapetan Kirk, a ja sam bio Spock. Slušao nas je što se tiče kreative i to je nama i za nas bilo jako važno. Primjetio sam da je Prince imao pet ličnosti i u početku mi je bilo teško pratiti te izmjene, no nakon nekog vremena sam naučio kako se nositi s time. Prvo bi vidio tko se danas pojavio i ponašao se sukladno tome. To mi je stvarno pomoglo jer je bilo izuzetno zahtjevno raditi s njim. Na probama bi se obraćao samo meni i ja bi to morao prenijeti drugima, iako su ga čuli što je rekao (haha). Ali, to je tako kada si genijalac i očekuješ od svog benda da budu uvijek na vrhuncu svoje izvedbe. Mrzio je greške i rijetko učinio koju. Rekao mi je jednom, nakon što sam zeznuo nešto na malo koncertu: “10 ili 10.000 ljudi, show je isti. Poštuj muziku.”

Zašto ste “prekinuli” 2013.? 

Nije to bio prekid, bila je to potrebna promjena. Kada radiš s nekime dugo godina trebaš malo prostora, možda se neki drugi interesi pojave i tako je bilo sa nama. Prince je volio mijenjati glazbenike jer to donosi novu energiju, htio je promijeniti zvuk.

Kako je izgledao proces pisanja pjesama s Princeom?

Rekao je da pozornost na detalje čini razliku između dobre i odlične pjesme. I pokušavao je staviti pravi zvuk na pravo mjesto, čak i zvukove koje bi primjetio samo ako bi ih izostavio, Tekst pjesama bio mu je važniji os glazbe. Jednom mi je rekao da je na kraju dana on pjesnik. Moja najdraža pjesma s odličnim tekstom je “The Question of U”.

Jesi ikada bio u Zagrebu? Imaš li kakva poznanstva u Zagrebu ili u ostatku Hrvatske?

Ne nikada nisam bio u Zagrebu, ali se veselim sviranju za Hrvate.

Kakvu setlistu spremate za Zagreb? I imate li kakvu poruku za našu publiku? 

Setlista će pokriti velik dio njegovih pjesama iz svih era. Imati ćemo neke pjesme koje su proslavile Princea, a i neke koje ljudi nisu imali prilike čuti uživo. Ljudi, dođite na naš koncert, možete očekivati jednaku razinu energije i perfekcije kao kada je Prince bio s nama. MacKenzie je nevjerojatan i uvijek napravi vrhunski show. Fanovi ga vole jer je talentiran i nikada ne pokušava imitirati Princea. Pripremiti ćemo jedan ubojiti show za vas. Znam da će vam se svidjeti.

Muziku podržava