U sklopu festivala Monsters of Rock, nakon serije koncerata održanih u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj i Mađarskoj, u glavnom je gradu tadašnjeg Sovjetskog Saveza, 28. rujna 1991. godine održan posljednji u nizu koncerata u sklopu tog velikog festivala.

Ruska (sovjetska) vlada te godine je pozvala američki Time Warner Company da organiziraju i pritom snime open-air koncert koji se održao na prostoru Tushino međunarodne zračne luke. Bila je to ideja Mihaila Gorbačova i njegovog kabineta da se otvore prema Zapadu, samo mjesec dana nakon neuspjelog državnog udara i u vremenu kad je postajalo sve evidentnije da se raspad SSSR-a bliži.

Jedanaest tisuća sovjetskih vojnika i pripadnika lokalne policije bili su prisutni na lokaciji kako bi osigurali red i mir za vrijeme događanja. A broj posjetitelja ovog događaja do danas je ostao neka vrsta misterije.S obzirom na činjenicu da je ulazak na koncert bio besplatan, nemoguće je odrediti točan broj posjetitelja. Procjene odrađene sa strane Time Warner tima tvrdile su da je na Tushinu bilo prisutno 150 tisuća posjetitelja, što se danas zapravo smatra vrlo podcjenjenom procjenom jer zapravo se se radilo o punoj većoj brojci, a neki čak barataju i brojkama do milijun i petsto tisuća posjetitelja, premda su organizatori očekivali samo stotinjak tisuća ljudi.

Line-up su činili velikani svjetske rock i metal scene: Pantera, AC/DC, Metallica, The Black Crows i ruski heavy metal bend E.S.T., koji su publiku oduševili nastupima. Publiku je činila nepregledna masa ljudi svih uzrasta i nacionalnosti s mahom američkim zastavama u rukama tj. zraku.Ovaj je koncert bio svojevrsna pobjeda ruske mladeži koju je interesirala godinama zabranjivana i nedostupna zapadnjačka kultura (glazba) nad starijim generacijama koji su takve stavove alijenacije i nametnuli.

Frontmen Pantere, Phil Anselmo, izjavio je za vrijeme koncerta: “Brutalna je stvar što smo svi ovdje zajedno jer to je pokazatelj da je glazba univerzalni jezik”.

Muziku podržava

Nažalost, uz ovaj festival vežu se neke crne brojke pa su tako službeno zabilježena 53 smrtna slučaja i preko 200 prijavljenih silovanja za vrijeme njegova trajanja, a putem snimki s koncerta, svijet su obišli prizori pripadnika vojske koji su brutalno tukli posjetitelje od kojih je nekoliko stotina zatražilo liječniku pomoć.

Premda su dvije godine prije toga, 1989. održani koncerti u sklopu Music Peace Festivala na kojem su na prepunom Lenjin Stadionu (danas Luzhniki Stadion) nastupali Ozzy Osbourne, Jon Bon Jovi, Scorpions i Motley Crue, ovo se ipak smatra prvim open-air zapadnjačim rock koncertom u sovjetskoj povijesti koji se održao u Moskvi tri mjeseca prije službenog raspada SSSR-a.

211 Shares
Muziku podržava