Moćne sluške Janka Novoselića

Muzika. hr - Glasno i jasno!
963

Iza bubnjeva u Kozmodrumu sjedi Janko Novoselić, čovjek koji svakim novim projektom privlači pažnju. Njegov bubanj slušali smo u TBF-u, Bilku, Toboganu, Chui-u, Drumrollu, a svoj je ogroman talent i bubnjarsku vještinu pokazao i svirajući s brojnim hrvatskim i svjetskim glazbenicima.

Jazz akademiju završio je u Grazu, eksperimentalna glazba mu je u malom prstu, a ljeta radna pa ćemo ga s Kozmodrumom moći uživo slušati na Tabor film Festivalu (7.7.), Koprivnica Jazz Festivalu (8.7.), u Dugoj Resi (9.7.), Off Jazz Festivalu Šibenik (21.7.) i tu popis ne staje.

Zavirili smo u njegov player i doznali što sluša u slobodno vrijeme:

Muziku podržava

“Počinjem s Roedeliusom, kod kojeg sam prije dva tjedna bio svirao na festivalu More Ohr Less, skupa s njim i još mnogim izvođačima, pa nanovo otkrivam tu glazbu. Roedelius i Arnold Kasar imaju novi album koji izlazi kroz par dana, ovo je najavni singl. Tu je i Tim Story s kojim sam imao prilike svirati tamo, a ovo je jedna stvar s njegovog starijeg albuma koji sam tek sad otkrio.

Cluster je očita poveznica, a zatim i David Bowie kojeg je producirao Brian Eno, u to vrijeme upravo svježe inspiriran s nedavnim radom s Cluster ekipom (Roedelius i Moebius). Byrdsi su mali zaokret u 60-e, pa natrag u 70-e – Tony Williams i kompozicija koju je napisao Alan Holdsworth koji nas je nažalost nedavno prerano napustio. James Brown iz ranih 70-ih, meni jedan od najdražih “gruvova” ikad! cijeli album The Payback je neprocijenjiv.

Kubanci se pojavljuju ovdje; najprije u izvedbi kubanskog sastava Grupo Afrocuba de Matanzas, to je prava tradicionalna kubanska glazba. Zatim Los Van Van koji sam nedavno otkrio zahvaljujući radu sa Mironom Hauserom na njegovom programu koji smo svirali u sklopu ciklusa Jazz Orkestra HRT-a, a uskoro ćemo i to snimiti, upravo sam načuo. Mogu reći da me te uhvatio kubanski “bug”, ili po naški, kubanska buba. Thievery Corporation s jakim elementima te glazbe zatvara ovaj dio. Prelazimo u klupski dio koji je malo tvrđi, s jakim 4/4 ritmovima; Robag Whrume, Bonobo i John Tejada još uvijek drže melodični i mekši dio, a zatim KiNK, Maceo Plex i DVS1 pomalo zakucavaju.

Sami kraj je pripao Om Unitu i sjajnom Jinadu na vokalima s odličnog albuma Threads.”

Muziku podržava