Različiti tipovi glazbenih instrumenata tvore beskrajan niz koji je nemoguće upratiti. Ipak, projekt Musical Instrument Museums Online (jednostavno skraćen kao MIMO) olakšava nam otkrivanje i učenje što se sve od instrumenata našlo u glazbenoj povijesti, odnosno barem dio toga.

Online kolekciju muzeja čini preko 60 tisuća različitih glazbenih instrumenata smještenih u najboljim europskim muzejima te u dva afrička muzeja, što sve čini jednu ogromnu bazu čiju arhivu možemo proučavati i po nekoliko dana.

Sve je vizualno potpomognuto fotografijama tih instrumenata i raznim zanimljivostima koje o njima vjerojatno niste znali. Od žičanih i puhačkih instrumenata, preko perkusija i ritam mašina pa sve do sintisajzera, arhiva sadrži sve što može interesirati zaljubljenike u glazbene instrumente, ali i kolekcionare i povjesničare.

Muziku podržava

Ako niste pri novcu i vremenu za posjete raznim svjetskim muzejima, MIMO je idealna prilika za izviditi što se sve krije od instrumenata u najvažnijim europskim muzejima iz udobnosti vlastitog doma. Pretraživati možete prema imenu osobe koja je izradila instrument, prema zemljama i gradovima, kontinentima, vremenskom periodu, muzejima i vrstama, a sve je pokriveno s 11 različitih jezika u kategorijama koje se nalaze pri vrhu.

Za razliku od klasičnih muzeja u kojima ne možete čuti kako određeni instrument zvuči, MIMO je ubacio i opciju 400 zvukovnih datoteka koje također možete preslušati i uživati u nekim novim i interesantnim zvukovima koje još nikada niste imali priliku čuti.

U galeriji provjerite samo dio onoga što se krije u njihovoj online kolekciji:

Muziku podržava