Mille Petrozza (Kreator): “Stvaranje glazbe je moja psiho-terapija”

Avatar
2682

Jedni od velikana metal scene njemačka skupina Kreator, koja već desetljećima žari i pali u istom tempu, prošlog četvrtka je po drugi puta gostovala u Zagrebu, što nam je bila odlična prilika da porazgovaramo s legendarnim frontmenom benda Mille Petrozzom.

Kako napreduje turneja?

Dosta dobro. Ovo je večeras treći koncert, imali smo samo 2 nastupa prije s ovim bendovima i ide nam poprilično dobro.

Kako se slažete s ostalim bendovima?

To su sve super ljudi. S Dark Tranquillityjem se znamo već godinama, a i Hatesphere su isto super.

Muziku podržava

Već ste prije svirali u Hrvatskoj. Da li su hrvatski fanovi stvorili dovoljno energije da se iz toga napravi dobar koncert?

Da, hehe.

Očekujete li da će i večeras biti jednako dobro kao i prošli puta?

Pa nadamo se da će biti i bolje.

Svirate već jako dugo i inspiracija ste mnogim bendovima. A koji bendovi inspiriraju vas?

Pa općenito volim glazbu. Imam nekoliko dragih bendova, ali je sve skupa previše toga što mi se sviđa. Ja sam upijam glazbu tako da me može nadahnuti sve od klasnična glazbe preko punk i rocka, pa do metala. U biti, sve što mi zvuči dobro. Veoma sam otvoren, tako da se mogu ufurati u bilo što.

Imali ste turneje po cijelom svijetu. Ima li neke razlike između fanova ovdje u Europi i u Americi?

Pa fanovi su svugdje isti. Naravno, postoje zemlje gdje nema baš puno koncerata, kao recimo u Južnoj Americi, tako da je to za njih veliki događaj kada neki bend dođe. S druge strane, sve je to isto, nema puno razlike. Svi ljubitelji metala imaju nešto zajedničko i to ih na neki način povezuje.

Da li preferirate svirati u manjim klubovima ili na velikim festivalima?

Više volim klubove veličine ovoga, gdje možemo složiti dobar nastup i imamo dobru publiku. Festivali su dobri, ali to jako ovisi kada svirate. Ako niste jedan od glavnih bendova, uvijek možete očekivati da će vas srezati. Recimo, ako imate set od jednoga sata, morati ćete izbaciti stvari koje inače volite svirati, tako da se na neki način skoro i ne isplati svirati.

Pjevaš o situcaijiama iz stvarnoga života i političkim problemima u svijetu. Da li se stvarno tako osjećaš, da li te situacija u svijetu brine?

Pa, nije da sjedim doma i tugujem zbog situacije u svijetu, nisam u konstantnoj depresiji zbog toga. Jako uživam u životu i pjevam o stvarima koje su mi na pameti. Pisanje pjesama je jako spontani proces, podsvjestan. Jednostavno to radite, jer kreativni proces nije nešto što možete isplanirati do detalja. Zato nema smisla da samome sebi zagorčavam život s onime što ne valja u svijetu. Stvaranje glazbe je moja vlastita psiho-terapija koja mi pomaže da se bolje nosim sa stvarima.

Reci mi nešto o svome novom albumu, “Enemy Of God”, da li se puno razlikuje od vaših prijašnjih albuma?

Definitivno je različit, on na neki način skuplja u sebi najbolje dijelove Kreatorove povijesti. Poslušajte ga sami, jer mi je jako teško o njemu govoriti. Ili vam se sviđa ili ne. Mislim da smo uložili jako puno energije i truda u to i dali smo sve od sebe. Mislim da su ga i fanovi jako dobro prihvatili, a to nam je najvažnije.

Da li publika pjeva s vama na koncertima?

Da, definitivno da. Sviđaju im se nove pjesme.

Prošlo je 20 godina od kada ste se okupili. Kako se osjećaš nakon toliko godina?

Staro i umorno, haha. Želim doma. Ma, u biti ne razmišljam o tome. Nisam ja tip koji gleda stare kazete s koncerata, više sam okrenut budućnosti i živim dan po dan i nije me briga što se dogodilo u prošlosti. Počeli smo veoma mladi, još smo bili u školi, snimili smo svoj prvi album kada sam ja imao 16 godina. Kada to imate na umu 20 godina vam se čini kao užasno dugo vremena, ali nije. Prvih par godina nismo bili ni svjesni što nam se događa, jednostavno smo bili uvučeni u to. Sada više uživamo u stavrima, imamo više iskustva i postavili smo čvrste temelje u svojoj glazbi. Znamo kako se treba postaviti prema fanovima. Sada uživam puno više nego prije. Kao klinac sam se uvijek oblokavao i tulumario. U današnje vrijeme popijem tu i tamo čašu vina poslije koncerta, ali mislim da sve u svemu više uživam u tome jer sam svjesniji svega što se događa.

Još uvijek imaš dovoljno energije za dobar nastup?

Da, haha. Pa ono, trudim se ostati u formi, bavim se dosta sportom. Tek sam u srednjim tridesetima, nisam baš prastar. Dok god nisam star 75 mislim da će sve biti ok. Mislim, pogledajte Judas Priest, oni su svi u pedesetima. Ili recimo Iggy Pop, to su ljudi kojima se divim. Oni sviraju puno duže od mene, ali su još uvijek tu i još uvijek se bave s glazbom. Ako si usredotočen na ono što radiš, nema veze koliko si star. Imaš više iskustva, to je sve. Najvažnije je da imaš dobar stav prema svemu.

Kako vam se sviđa grad?

Pa nismo uspjeli ništa vidjeti, samo smo ispali iz busa i došli tu unutra. Ali čuo sam da imate Laibach izložbu i htio sam otići to vidjeti, ali sam prekasno saznao, a odmah nakon svirke krećemo dalje, tako da je na žalost neću moći vidjeti. Žao mi je zbog toga jer sam veliki fan Laibacha. Od Zagreba sam manje-više vidio samo ovu ulicu.

Ni prošli puta niste uspjeli puno vidjeti?

Ne, samo okolicu nekog kluba i to je bilo to. Onda je vrijeme bilo puno bolje, bilo je ljeto i puno toplije. Sada smo došli iz Austrije i tamo je sve zatrpano sa snijegom, ovdje barem ne pada snijeg. Zimsko vrijeme je uvijek sranje, hehe.

Muziku podržava