Mikko Sirén (Apocalyptica): “Ne možeš se usporediti sa svojim idolima”

Leonora Bedić
1160

Bliži se zagrebački nastup finskog metal kvarteta Apocalyptica, benda koji se proslavio obradama Metallice na violončelu.

Kroz dva desetljeća dugu karijeru obogaćenu mnoštvom koncerata diljem svijeta i osam izdanih albuma, Apocalyptica je postala jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih finskih ‘proizvoda’.Koristeći se violončelima uspjeli su dokazati da rock i metal glazba ne ovisi o instrumentima, već su spajanjem klasike i metala uz specifični stav uspjeli pridobiti sve generacije, od mlađih pa sve do starijih fanova. S jedne strane, pjesme su im atmosferične i prožete smirujućim zvukovima, dok ih s druge strane krasi velika doza energije. Rezultat je dinamična i melodična glazba, koju će prezentirati zagrebačkoj publici u dva sata nastupa. Uz pjesme s novog albuma “Shadowmaker” najavili su kako će odsvirati i nikada izvedene materijale te neke jako stare pjesme. U Hrvatskoj će ponovno nastupiti nakon četiri godine koliko je prošlo od posljednjih nastupa u Zagrebu i Puli. S bubnjarom Mikkom Sirénom razgovarali smo o aktulanom studijskom albumu koji je povod velike turneje benda. Na tapeti su se našli i nastupi te novosti o novom pjevaču Frankyu Perezu koji će im se pridružiti na turneji, za koju Mikko naglašava da je najimpresivnija do sada.Kako napreduje ovogodišnja europska turneja? Neki od koncerata su rasprodani…
Turneja napreduje odlično! Uložili smo zaista puno truda kako bi ova turneja izgledala i zvučala spektakularno i s ponosom mogu reći da smo u tome poprilično uspjeli. Nakon šest odrađenih nastupa mogu reći kako su reakcije publike bile fantastične.

Kakva su vam sjećanja na Hrvatsku i na fanove? Ipak ste ovdje nastupili već nekoliko puta…

Naravno da se sjećam! Sjećam se zemlje, hrane, prekrasnog pejzaža i ljudi toploga srca. Iskreno mogu reći da sam presretan što se tako skoro ponovno vraćamo.

Prva pjesma na kojoj je došlo do vokalne suradnje je “Path Vol. 2” na kojoj gostuje Sandra Nasić, inače podrijetlom iz Hrvatske. Prema kojim kriterijima ste birali goste na svojim albumima?
To je oduvijek jako variralo. Može se reći da svaka pjesma priča neku svoju priču. Ponekad bismo pjevače poznavali neko vrijeme, tako da je postojala ta dugotrajna želja za zajedničkim stvaranjem muzike. Dok s druge strane ponekad nekoga iznenadimo i sve prođe brzo i glatko. Baš kao i život, ne slijedi se kalup, već se mijenja svaki put.

Surađivali ste s jako puno glazbenika, ali kada biste morali izdvojiti, koje su vam od tih suradnji bile najdraže?

Nemoguće je izabrati nekoga određeno kada je svaka priča, kao što je gore opisano, jedinstvena i draga. Ipak, kao bubnjaru, definitivno mi je jednostavno za reći da je rad s Daveom Lombardom bio iskustvo koje se nikada neće zaboraviti.

Kakve su reakcije kritike i publike na novi, osmi studijski album “Shadowmaker“?

Reakcije su jako dobre, a najbolji dio u svemu tome je da se taj album još više sviđa ljudima što ga više preslušavaju. Baš kao svi ostali albumi koje smo napravili, ovo je također oznaka svoga vremena jer predstavlja Apocalypticu u 2015. godini.

Jedna od novosti je i ta da ste na novom izdanju po prvi puta uključili vokala Frankya Pereza koji je jedini vokal na cijelom albumu. Zašto ste se odlučili upravo za njega?
Nakon što smo odlučili da želimo jednog pjevača na cijelom albumu, razglasili smo da ga tražimo. Nismo htjeli imati otvorenu audiciju iz razloga što bismo se utopili u demo snimkama. Tako da su nam osobe koje poznajemo duže vrijeme, koje rade s hrpom pjevača i kojima vjerujemo, poslale prijedloge. Preslušali smo njihove demo snimke i počeli rangirati ljude. Od finalne trojice zatražili smo verziju za “Hole In My Soul”, pjesme s novoga albuma… I nakon toga više nije ostalo konkurencije. Franky je bio i ostao u svojoj ligi.

Ima li kakvih naznaka da Franky postane i službeni član postave ili je još prerano da se o tome govori?

Još je prerano.

S njim od sada nastupate i uživo. Dakle, ovoga puta u Tvornici kulture ipak možemo očekivati jedan drugačije koncipiran nastup?

Apsolutno drugačiji show u bilo kojem smislu! To je do sada naš najimpresivniji show, sadrži tonu materijala s kojim ranije još nismo nastupili, zatim nove stvari i one jako stare. I da, Franky je na turneji s nama, on se na savršen način uklopio u “Shadowmaker”.

Muziku podržava

Do sada ste imali na tisuće nastupa diljem svijeta. Kakav vam je osjećaj odrađivati toliko turneja i koncerata?
Osobno volim biti na turnejama. Jako mi se sviđa to izvođenje pjesama i kada imamo priliku podijeliti ih s našom publikom. Volim osjetiti tu energiju koja se stvara zajedno s publikom kada sviram bubnjeve. Ne bih mijenjao ni jednu sitnicu.

Koncertne dvorane i klubovi ili festivali. Gdje vam je najdraže svirati i zašto?

Mislim da je najbolje da ih imamo sve.

Što nam zanimljivog možete preporučiti od bendova na finskoj sceni?

Stam1na, Lost Society, Gracias, Noah Kin… I još mnogo toga!

Eicca, Paavo i Perttu stekli su klasično obrazovanje na helsinškom Sibelius Academy. Koliko je ta klasična naobrazba pomogla u vašoj karijeri?
Mislim da je to osnova za taj instrument. Pretpostavljam da bi bilo nemoguće naučiti ga svirati bez da se educiraš. I naravno, da nisu zajedno tamo studirali ne bi se nikada ni upoznali. Kao i uvijek kada je riječ o učenju, društveni sadržaj je jako važan, možda čak i najvažniji.

Prije 7 godina bili ste pri vrhu Billboardove glazbene ljestvice sa singlom “I Don’t Care” koji se našao između AC/DC-a i Metallice. S obzirom da ste se probili na scenu upravo s obradama Metallice, pretpostavljam da vam je to bilo veliko iznenadjenje?
Da budem iskren, bio je i tjedan kada smo se našli ispred oba benda (smijeh). Mislim da se nikada ne možeš usporediti sa svojim idolima. Uvijek ćeš se osjećati kao klinac u usporedbi s njima i upravo tako bi to trebalo i biti. Primjetio sam da ista stvar vrijedi za gotovo sve ostale. Čak i najveće zvijezde imaju svoje idole, tako da sam siguran kako bi se Mick Jagger također osjećao maleno pokraj svog najvećeg idola.

Planirate u budućnosti možda ostaviti prostora za još koju obradu metal klasika?

Ovoga trenutka ne planiramo.

Što misliš, da se bend u početku nije odlučio na izvođenje obrada, već da je odmah krenuo s autorskim stvarima, bi li stekao toliku popularnost koju ima danas?

Apsolutno ne!

Muziku podržava