Na današnji dan prije 21 godinu sobarica luksuznog Carl-Ritz hotela u Sydneyju nije uspjela otvoriti vrata sobe 524. Kada su se vrata napokon otvorila, prizor je bio jeziv. Ono što je blokiralo otvaranje vrata i pogled na sobu prepunu boca i lijekova bilo je golo i beživotno tijelo omotano kožnim remenom oko vrata.

Tijelo je pripadalo Michaelu Hutchenceu, frontmanu INXS-a i tadašnjoj najvećoj australskoj rock zvijezdi. INXS su brzinom svjetlosti osvojili Australiju, a njihova kombinacija rocka, dancea, popa i new wavea već nakon prvog albuma osvojila je i ljestvice Velike Britanije i SAD-a. Do 22.11.1997. i Michaelove smrti izdat će deset albuma te se zadržati na vrhu scene kao predstavnici australskog rocka. Odmah po izbacivanju prvog albuma Michaela su Ameri, znamo kakvi su, prozvali novim Morrisonom i seks simbolom. Od te uloge Michael nikada nije bježao, dapače koristio je svoju poziciju velike zvijezde za šarmiranje brojnih poznatih ličnosti osamdesetih.

inxs
INXS

Jedna od prvih ozbiljnijih veza bila je ona s tada još mladom pjevačkom nadom Kylie Minogue. Dvadesetjednogodišnja Kylie i danas govori kako ju je Michael naučio živjeti. Iako ju je ostavio preko telefona radi danskog supermodela Helene Christensen, ostali su dobri sve do njegove tragične smrti, a jedan od najvećih hitova INXS-a “Suicide Blonde” napisan je upravo za Kylie. Kylie je shvatila kako je Hutchence emocionalno nezreo i kako je svojevrsno “dijete” u tijelu zvijezde, no na njegovu žalost isto su shvatile i brojne starlete, obitelj, rođaci i menadžeri koji će ga godinama financijski iskorištavati. Oca je izvukao iz financijskih problema, bratu je iznova plaćao liječenja od brojnih ovisnosti, ali najteža je bila borba s menadžerima, djevojkama i rođacima koji su svakodnevno pokušavali iskoristiti njegovu naivnost.

Početak puta u konačnu tragediju

Muziku podržava

Kako to obično biva, netko iz navedene grupe to je i uspio. Kao definicija pojma “femme fatale” u Michaelov život ulazi Paula Yates. Paula, iako udana za humanitarca sir Boba Geldofa s kojim je imala troje male djece, bacila se na osvajanje Hutcheancea, koji je ipak bio debljeg novčanika negoli Bob.

Kada je u tome uspjela i pokrenula brakorazvodnu parnicu s Bobom Geldofom, Michael si je zaradio smrtnog neprijatelja. Bob je onemogućio Pauli da odvede djecu, a tabloidi u potpunosti gube interes za INXS te medijski prostor daju samo Hutchenceu i ovom ljubavnom trokutu. Iz depresije u koju je upao naizgled će ga izvući rođenje kćeri Tiger Lily, no ubrzo će se pokazati kako je njeno rođenje zapravo bilo tek početak puta u konačnu tragediju. Zbog parnica za starateljstvo između Boba i Paule, nije mogao vidjeti čak niti svoju kći, a upravo to će ga dovesti do stanja teške depresije. Pred samu smrt  nazvao je prvu ljubav Michelle Bennet koja je poslije rekla kako je “plakao kao malo dijete i bio jako uzrujan.” Ujutro ga je odlučila posjetiti, no nažalost bilo je prekasno.

Tog jutra, 22. studenog 1997., nakon što su vrata njegove sobe otvorena, pronađen je kako gol u “poluklečećem” položaju visi s remena s unutrašnje strane vrata. Razlog takvog neobičnog položaja tijela je po riječima detektiva to što je remen popustio te se Michael tek nakon smrti prizemljio. Ipak, iako su vještak i obitelj zaključili kako se radi o samoubojstvu, javnost to objašnjenje nikada nije prihvatila. Nije ga prihvatila ni Paula Yates koja se klela kako Michael nikada ne bi na taj način napustio svoje dijete od 16 mjeseci. Detektiv Michael Gerondis jednom prilikom je prepričao razgovore s ispitanicama koje su potvrdile kako je Hutchence volio perverzne igrice tijekom seksa. Točnije, volio je gušenje i kožu, što je kožnom remenu kojim se objesio dalo jednu sasvim novu dimenziju. Nakon što je njegove seksualne egzibicije potrvrdila i Paula, još jednom nadodavši kako nikada ne bi napustio kći Lily, pogotovo bez oproštajnog pisma, do danas je ostala velika misterija radi li se o samoubojstvu ili su seks igrice Michaela Hutchencea jednostavno pošle po zlu.

inxs

Ni posljednji ispraćaj nije prošao bez incidenata. Naime, već tada nitko nije vjerovao u Hutchenceovo samoubojstvo te je, dok je Michaelov dobar prijatelj Nick Cave njemu u čast svirao “Into My Arms”,  s obližnje zgrade zaluđeni fan pokušao skočiti s remenom oko vrata izvikujući Paulino ime. Naposljetku, Michael je kremiran. Tek nakon što su njegovi ostaci podijeljeni ocu, majci i Pauli, saznalo se kako mu želja uopće nije bila kremacija kao što su tvrdili njegovi menadžeri.  Dovoljno za nove teorije, budući da obitelj tvrdi da do dan danas nisu dobili niti novčića od nasljedstva.

Paula Yates umrla je tri godine kasnije od predoziranja heroinom. Lily su pronašli pokraj njenog beživotnog tijela te je pripala, vjerovali ili ne, Bobu Geldofu, čovjeku koji je iz dubine duše mrzio njenog oca Michaela. Koliko je jaka bila mržnja najbolje će pokazati to da niti njenoj baki, Michaelovoj majci Patriciji, nije dopuštao susrete.  Kada je do kratkog susreta ipak došlo, uz prisutnost dadilje koju je odredio Bob Geldof, baka je Lily pokazala očeve spotove. U jednom od intervjua rekla je kako ju je Lily tad pitala tko je taj čovjek, a ona joj je u nevjerici kroz suze odgovorila: “Tvoj otac.”  Nakon tog događaja Geldof više nikada nije dopustio Lily da vidi svoju baku, pa čak niti na sahrani. Djeda koji je umro nešto ranije, nije uspjela upoznati, budući da im Geldof nije dopustio niti susret na njegovoj samrti.

312 Shares
Muziku podržava