Metal legende Saxon nakon 20 godina opet u Zagrebu

2003

Rock klub Pauk s ponosom predstavlja najveći heavy metal događaj sezone. Legendarni bend Saxon nakon 20 godina od svog zadnjeg gostovanja ponovo stiže u Zagreb. Na Europskoj turneji s njima su i još dva sjajna benda – Doro i Circle II Circle. Koncert je zakazan za srijedu 10. prosinca. Ulaznice će uskoro biti u pretprodaji po cijeni od 120 kuna. Lokacije su uobičajene, CD shopovi Planet Music, Dancing Bear, Dallas i Memphis, na blagajni kluba ulaznice će (ako koja preostane, naravno) koštati 140 kuna.

Saxon predvođeni zaštitnim znakom benda, pjevačem Biff Byfordom već 27 godina haraju pozornicama širom svijeta. Saxon-maniji izgleda nema kraja, fanovi i kritičari se slažu da su legende NWOBHM jedan od najjačih, najautentičnijih i najkarizmatičnijih live bendova na svijetu. Gdje god se pojave počaste mnogobrojne fanove sjajnim koncertom prepunim svojih klasika i tako odmah nestaje pitanje o trendovima i modernom zvuku. Njihove pjesme su jednostavno “evergreeni”. Iako konstantno idu naprijed što se zvuka i aranžmana tiče, ipak nisu izdali svoje korijene i dalje isporučuju pravu Saxon kvalitetu. Njihovih 23 studijskih i live albuma prodaju se širom svijeta, a bend sve to prati konstantnim turnejama. Tako su obišli od Japana, Europe, Amerike, Južne Amerike, prvi su bend koji je dva puta svirao na “Donington Monsters of rock” festivalu i svemu tome ne vidi se kraja. Upravo je objavljen njihov prvi DVD “The Saxon chronicles” koji na dva diska donosi sjajanu snimku koncerta s “Wacken open air” festivala 2001 i brdo starih spotova, snimaka sa turneja, interviewa itd., a Saxon ga podupiru turnejom na koju su poveli još dva sjajna benda Doro i Circle II Circle.

Doro bend je produkt njemačke pjevačice Doro Pesch. Ona je svoju karijeru započela davne 1983.godine s bendom Warloock. Nakon sedam uspješnih albuma i bezbroj koncerata, Doro se “osamostalila” i preselila u Ameriku. Tamo već dugi niz godina snima i izdaje albume (čak 9) uz potporu gomile izvrsnih glazbenika, te joj tako na albumima gostuju i pišu pjesme ljudi poput Lemmyja iz Motorheada ili Gene Simonsa iz grupe Kiss. Ove godine malena (samo rastom – 158cm!) Doro slavi 20 godina na sceni i samo 3 dana nakon zagrebačkog koncerta ima slavljenički nastup u rodnom Dusseldorfu sa bezbroj gostiju. Doro je prva dama heavy metal svijeta, a ovo će joj biti drugo gostovanje u Hrvatskoj, no prvo u Zagrebu. Prošle je godine svirala u Rijeci i oni koji su bili tamo svjedoče o pravom heavy metal spektaklu, te se nadamo da će u Zagrebu biti još i bolje.

Muziku podržava

Circle II Circle je novo ime na metal sceni, no oni nikako nisu od jučer. Osnivač benda je pjevač Zak Stevens koji se aktivirao nakon trogodišnje pauze, a pauza je uslijedila nakon njegovog angažmana u, ni manje ni više nego, bendu Savatage. S njima je snimio tri albuma, a da su ostali u prijateljskim odnosima govori i činjenica da su mu Jon Oliva i Chris Caffery iz Savatage pomogli pri pisanju pjesama za prvi Circle II Circle album. Zak je ponosan na svoju Savatage prošlost i usporedbe sa njigovim bivšim bandom su neupitne. Album “Watching in silence” donosi snažan melodičan heavy koji zvuči kao nastavak Savatagea. Zakov sjajan glas i izvrsni glazbenici u bendu donose Circle II Circle zvuk koji svakako odaje počast Savatageu, ali je ujedno originalan i nov. Ovo im je prvo gostovanje u Zagrebu koje će sigurno razveseliti mnogobrojene Savatage obožavatelje.

Linkovi na službene stranice:

SAXON

DORO

CIRCLE II CIRCLE

Muziku podržava