Kada proživiš gotovo čitavo stoljeće života provedenog u Europi i Americi, prođeš kroz holokaust i holivudsku glazbenu industriju, koji je sljedeći korak? Što učiniti s viškom kreativnosti? Pa osnovati death metal bend, očito.

Metal baka Inge Ginsberg je nevjerojatna žena od 96. godina koja živi na relaciji Švicarska – New York zapela je za oko mnogima zbog svog neobičnog glazbenog interesa. Odrastala je u Austriji, a po početku Drugog svjetskog rata odlazi u izbjeglički kamp u Švicarsku gdje radi kao špijunka za američke Oružane snage. Kasnije seli s mužem u Ameriku i stvara karijeru pišući pjesme za glazbenike, između ostalih i za Deana Martina, Doris Day i Nat King Colea. Selila se između Europe i Amerike, promijenila tri muža i na kraju završila na švicarskom talent showu. Zapela je za oko njujorškoj filmašici Leah Galant koja je odlučila napraviti dokumentarac o njoj za New York Times.

Muziku podržava

Žena koja je pratila mijene društva i vremena imala je još puno toga za reći, ali je razumjela da mora pronaći novi način, pravi medij ili žanr u kojemu će se njena poruka istaknuti na najbolji način. Rješenje je pronašla u mladim glazbenicima i death metalu. Pišući o kompleksnim temama usamljenosti, smrtnosti i postupnom uništenju planeta kakvog je poznavala, otkrila je da se one najbolje prenose kroz buku, kroz deranje umjesto pjevanja, gotovo u rap-recitaciji.

Agresivni i terorizirajući stil death metala i rad s mladim ljudima pronio je njen glas puno uspješnije nego što je sama njena poezija mogla, iako metal baka za sebe kaže da “nikada nije bila pjevačica, uvijek je bila spisateljica”. Priču o ovoj fenomenalnoj ženi pogledaj u videu ispod. A sljedeći put kada odustaneš od neke ideje uz pomisao da je nemoguća ili se uhvatiš u kolebanju oko odluke, sjeti se ove umirovljenice koja je pokazala da godine nisu prepreka volji i talentu.

91 Shares
Muziku podržava