MENT je škrinjica dobre glazbe i znanja

Muzika.hr
637

Susjedi su i ove godine složili odličnu konferenciju i festival, a nakon što su se nama posložili dojmovi, sa sigurnošću možemo reći da je MENT događaj koji je što stariji, to bolji.

MENT je treću godinu zaredom u tri dana u Ljubljani ujedinio glazbenu Europu, pružio još jednu priliku za zaviriti u funkcioniranje glazbene industrije i čuti nove glazbene nade… a sve to na deset lokacija gdje se predstavilo više od 50 izvođača i 300 delegata.Slijedeći vrlo jednostavan koncept koji kombinira festivalski i edukativni dio, MENT je složio odličan popis govornika, doveo sjajne bendove, delegate iz svih dijelova glazbene industrije i još jednom pokazao zašto je važno umrežavanje.

Showcase je najbolji festival

Nastavno na primjere već utabanih showcase festivala poput Eurosonica, Budapest Showcase Huba, Waves Vienna ili Tallin Music Week i MENT se može podičiti predznakom showcase festivala. Ako možda niste upoznati s tim pojmom, neka vas to ne buni, jer showcase doista je festival u pravom smislu riječi… i to najbolji jer MENT zaista stavlja u fokus lokalno i regionalno tržište i odmiče se od američke i engleske produkcije koje dominiraju medijima i uzimaju veći dio kolača na festivalima. Prilika je to čuti sjajne talente i otkriti nova imena iz susjedstva ili naše regije o kome će se pričati u budućnosti. Mi ćemo vam reći da obratite pažnju na baltičkog ghetto kralja Tommya Casha, sjajne slovenske Kola Voice, poljski dvojac Coals koji stvara sanjivu i mračnu electro priču, njemačko-američki projekt White Wine, belgijski noise rock Raketkanon koji vas uvuku u svoju glazbenu tvorevinu, austrijski dvojac White Miles koji rokaju taj stoner rock, slovenskog producenta Gregabytesa. Više od 50 izvođača iz Slovenije, Srbije, Poljske, Austrije, Belgije, Rusije, Italije, Danske, kao i naše jake snage iz Hrvatske – Žen, Seine, Sara Renar, Baden Baden, pokazalo je cijeli raspon žanrova, a prepuni klubovi pokazuju da je toliko dobre glazbe oko nas koju su ljudi spremni istražiti.

Utvrdite osnove i savladajte vlastito tržište
Konferencijski program je u praktičnim predavanjima, kao i panel raspravama naglasio važnost networkinga i novih tehnologija. Radionice poput osnova društvenih mreža i njihovog korištenja za cjelokupan uspjeh bendova ili načina komunikacije prema medijima i agentima, samo su još jednom osvijetlile važnost savladavanja osnovnih koraka da bi se napravili veći pomaci u karijeri. Turneja po jugoistočnoj Europi je predavanje koje je otkrilo cijelu silinu klubova za koje nikada niste čuli i u kojima trebate nastupati, a upravo je tu pouka bila da prvo istražite vlastito dvorište.

Važnost temelja osvijetlio je i Sigtryggur Baldursson, nekadašnji bubnjar Bjork, a danas čelni čovjek Iceland Music Export ureda koji uspjeh islandskih bendova u svijetu temelji na dobrom radu na domaćem terenu, edukaciji i potpori države, a nakon toga dolazi dijeljenje kontakata. I to je samo jedno od velikih imena iz glazbene industrije koje ste mogli uživo upoznati na MENT-u, jer među facama je bio i Kevin Cole koji vodi sjajni KEXP Radio u Seattleu, dok je Jonathan Poneman, čelni čovjek Sub Pop Recordsa iz Nirvana razdoblja održao predavanje Skypeom zbog spriječenosti.

Iako je umrežavanje riječ koja nam iskače iz svakog kutka, ovakve glazbene konferencije su sjajne za to ako se pripremite i znate zašto ih pohodite. Dobro udarite temelje, imajte kvalitetan proizvod, a onda će se lako upogoniti mreža kontakata koja će sigurno donijeti rezultate.

Ima smisla

Dobiti priliku da vas direktor festivala, vlasnik kluba ili medij više uživo na sjajnom nastupu svakako će rezultirati nečim dobrim. Uvjerile su se u to i Žen, naš sjajan post-rock bend koji ima jako zaleđe na domaćem terenu, a ovo je bio prvi put da su nastupile na showcase konferenciji u prepunoj dvorani na rasprodanoj večeri festivala.

“Ment nam je prvo showcase iskustvo u koje smo ušle bez ikakvih konkretnih saznanja kako to sve funkcionira i o čemu se točno radi. Tek kroz interakcije s raznim ljudima uoči koncerta smo shvatile veličinu tog događanja. Čak smo se u jednom trenu pitale trebamo li se publici obraćati na engleskom s obzirom da ima puno stranih promotora, no onda smo zaključile da se ne želimo ničim opterećivati. Tek kasnije je došla prava spoznaja o tome koliko novih prilika otvara nastup na ovakvom festivalu. Dakle, ukratko, šta za nas znači showcase festival… predivno koncertno iskustvo, nova poznanstva i nove suradnje” rekla nam je Sara iz benda.

Kako sama kaže, preposjećen koncert značio je da su mnogi ostali izvan kluba Gromka u kojem su nastupale, a zasluge tome zasigurno ide i činjenici da su se dobro pripremile, od početka s dobrom prijavom, netom prije MENT-a postale su dio nezavisne etikete Moonlee Records čime su dobile njihovu potporu u promociji tijekom festivala, a osobni pozivi na koncert su urodili plodom. “Generalno nam se svidio koncept i mislimo da takvi festivali imaju višestrukog smisla.

Konferencije su jako posjećene i centralno su mjesto okupljanja promotora, bookera, labelova, umjetnika…ukratko svih koji su aktivni u glazbenom svijetu, a to stvara zrelu atmosferu za upoznavanje, razmjenu iskustava i ostvarivanje suradnji. Taman uoči MENT-a smo dobili poziv na Tallin Music Week u Estoniji, koji smo prihvatili, tako da smo sada u niskom startu za još jedan showcase festival i turneju po Baltiku. Osim toga, izvođači na tim festivalima su brojni, raznoliki, interesantni i kvalitetni, što je, samo po sebi, zanimljivo za tamošnju publiku” dodaje Sara. Sjajne recenzije koncerta, pozivi na suradnje i svirke, označile su ovu priču uspješnom za Žen.

MENT je savršeno posložen showcase festival koji nudi pravi omjer edukacije i glazbe, dovoljno je velik da predstavi sjajan sadržaj, a dovoljno malen da se možete upoznati s ključnim ljudima, i svakako je preporuka da ga stavite u svoje festivalske kalendare.

Izvještava: Monika Marušić

Muziku podržava