U četvrtak, 27. rujna, preminuo je Marty Balin, suosnivač, pjevač i važan koautor pjesama grupe Jefferson Airplane, javio je njegov glasnogovornik. Uzrok smrti još uvijek nije poznat, a posljednje trenutke je dočekao uz suprugu Susan Joy Balin.

Marty Balin je rođen u Cincinattiju 30.1.1942. kao Martyn Jerel Buchwald. Školovao se u San Franciscu, a prva ljubav mu je bila folk muzika. Svoj najpoznatiji sastav je osnovao u tom gradu s prijateljem Paulom Kantnerom 1965., a godinu dana poslije toga im izlazi prvi album “Jefferson Airplane Takes Off”, na kojem pjevaju kombinaciju američkog folka i tadašnjeg rocka.

Muziku podržava

Balin je s Kantnerom koautor većine pjesama, od kojih se istakla “It’s No Secret”, na kojoj je Balin bio glavni vokal. Njegov tenor je bio ključan sastojak u harmonijama grupe, kao i njegov svukupni kreativni rad, pa je tako Balin autor ili koautor polovice pjesama na drugom albumu “Surrealistic Pillow” iz 1967., koji je u raznim publikacijama označen kao jedan od ključnih albuma “Ljeta ljubavi” te se redovito nalazi na popisima najboljih rock albuma svih vremena. Njegovi najbolji doprinosi su balade “Today” i “Comin’ Back To Me”. Na tom im se albumu pridružila pjevačica Grace Slick, koja je bila glavni vokal na najpoznatijim pjesmama s te ploče “Somebody To Love” i “White Rabbit”.

Albumi koji slijede: “After Bathing At Baxter’s”, “Crown of Creation” i “Volunteers” (koja je dobila ime po Balinovoj pjesmi) potvrđuju grupu kao glasnogovornike hipijevske filozofije. S grupom nastupa na sva tri ključna festivala krajem šezdesetih, na Monterreyu 1967., Woodstocku u kolovozu 1969., i na Altamontu u prosincu 1969. Na potonjem je bio pretučen od strane agresivnih “čuvara koncerta”, motorističke grupe “Hell’s Angels”, što je bio jedan od prvih znakova da bi večer mogla imati tragične trenutke – u nastavku festivala je ubijen 18-godišnji Meredith Hunter također od strane članova “Hell’s Angelsa”.

1970. izlazi iz grupe, no nekoliko godina kasnije sa svojim nekadašnjim suradnicima pjeva kao član sastava Jefferson Starship. S tom grupom otpjevao je 1975. najveći hit iz te faze “Miracles”, inače njegovu autorsku pjesmu. Iste godine ta je grupa izdala svoj najprihvaćeniji album “Red Octopus”. 1978. po prvi put napušta “Jefferson Starship” i počinje svoju solo karijeru u kojoj će najveći hit imati sa svojom disco-baladom “Hearts” iz 1981.

Kao član grupe Jefferson Airplane je uveden u Rock and Roll Hall of Fame 1996. i dobitnik je Grammyja za životno djelo 2016., također kao član grupe Jefferson Airplane. Proslavljena punk poetesa Patti Smith je tada u programskoj knjižici Grammyja napisala kako cijeni “vrhunsku kombinaciju sarkastičnog šarma i neustrašive karizme Grace Slick te romantične čistoće Martyja Balina”.

162 Shares
Muziku podržava