Vintage Industrial Bar ove će srijede, 13. lipnja, u sklopu ‘Go East!’ turneje premijerno ugostiti Mars Red Sky, francuske stonere zanimljivog psihodeličnog zvuka.

Hrvatska i pustinjski zvuk se već dugo vole, a čak je i istraživanje ‘scroblanja’ Last.fm-a iz 2016. godine pokazalo kako je baš Zagreb prvi na listi po slušateljima koji su pod utjecajem stoner rocka. Iako imamo i jaka domaća imena spomenutog zvuka, nekako smo ipak navikli da su najpoznatiji bendovi i nositelji žanra nastali na američkom tlu. Baš iz tog razloga dobro je znati da i Europa ima svoje odlične predstavnike i jaku scenu.

Mars Red Sky je tročlani bend za koji se lako ‘zakačiti’ jer u cjelini djeluju kao jedan fantastičan projekt. Osim glazbe i svojevrsne niše u kojoj su se pronašli i pozicionirali, ilustracije u vizualima su odlične – od covera za albume pa do objava na društvenim mrežama. Svoje umjetničko stvaralaštvo su 2016. godine obogatili i kratkim filmom “Alien Grounds” koji se temelji na glazbi albuma “Apex III”. Što se njihove diskografije tiče, sastoji se od tri albuma i četiri EP-a što je više nego dovoljno da vas uvjere u to što rade.

Muziku podržava

Kako bi ih još malo bolje upoznali s hrvatskom publikom, bubnjar Mathieu Gazeau nam je odgovorio na par kratkih pitanja.

Za početak, kako bi se predstavili hrvatskoj publici u jednoj rečenici?

Pozdrav! Mi smo Mars Red Sky, psihodelični heavy rock trio iz Bordeauxa, Francuska.

Možete li nam reći nešto o svojim počecima? Kako ste se upoznali i odlučili osnovati bend, i tko su vam bili uzori ili inspiracija?

Bend se okupio 2009. godine, ali je prvi album izašao 2011. Julien i Jimmy se poznaju već više od 20 godina, a Mars Red Sky su osnovali s bivšim bubnjarom Benoitom koji je u sastavu bio od 2009. do 2012. godine. Bend je u počeku bio svima usputni projekt, ali je nakon objave prvog albuma jednostavno prirodno prerastao u glavni projekt, nakon čega je usljedila i europska turneja. Neka imena koja su utjecala na nas su bendovi poput Sleep, The Melvins, Bardo Pond, Black Sabbath, Simon and Garfunkel, Dead Meadow, The Beatles.

Je li ikada postojao trenutak u vašoj karijeri kada ste pomislili da bi mogli raditi nešto drugo? Imate li još neki drugi posao sa strane?

Ne vjerujem u bilo kakve oblike sigurnosti u životu. Nikada nisam gubio vrijeme na sumnje i strahove nego se uvijek trudim raditi ono što me čini živim. Julian i ja smo full time glazbenici, dok je Jimmy uz bend i booking agent.

Kada pogledamo datume vaših turneja čini se kao da ste stalno na putu. Kako uspijevate održati balans između glazbe, koncerata i privatnog života?

Da, svakako smo dosta na turnejama, ali nakon par godina iskustva postali smo bolji u usklađivanju vremena za svoje obitelji, a kao što si spomenula balans je ključ svega.

Koja vam je najdraža anegdota u karijeri do sada? Na turneji ili izvan nje?

Ajme, bojim se da bih mogao napisati cijelu knjigu o svemu zanimljivom što se događalo na turneji, tako da mi je teško izdvojiti samo jednu stvar. Ono što mi je na turneji općenito najdraže je kada se ponekad sve ‘spoji’ i možeš osjetiti nekakvu žicu između publike i naše glazbe. To je zaista intenzivan osjećaj i podsjetnik zašto zaista sviramo i stvaramo glazbu!

Imali ste priliku snimiti “Comfortably Numb” za album “Metal Tribute to Pink Floyd’s ‘The Wall'”. Kakvo je to iskustvo bilo?

Bilo je zaista ugodno prisjetiti se pjesme i ponovno je proživjeti. Mi smo je naravno snimili u sporijoj heavy varijanti, a Julienov vokal se savršeno uklopio kao ključ  cijele pjesme. Jedva čekamo čuti što su ostali bendovi napravili!

Zadnji album izašao je 2016. godine, kada možemo očekivati novi?

Upravo smo počeli sa sviranjem u našoj prostoriji za vježbanje i za sada imamo spremnu jednu pjesmu, ali je stvaranje u procesu. Jednostavno svirat ćemo dalje i mogli bismo uskoro imati cijeli album, ali ništa neće biti objavljeno prije 2019. godine.

Kako izgleda vaš kreativni proces? Je li pisanje pjesama kolektivni posao?

Ovisi kako kada, ponekad netko dođe s idejom, odsviramo to skupa i vidimo gdje to vodi. Ili Julien jednostavno dođe s cijelom pjesmom spremnom za sviranje.

Najdraži album do sada i zašto? 2017. ili 2018.?

“An Ancient Observer” Tigrana Hamasyjana iz 2017. godine, zato što mi je on najdraži glazbenik ikada.

I najučestalije klasično pitanje za kraj – što možemo očekivati na koncertu u Zagrebu?

Očekujte tešku psihodeličnu glazbu, “pachyderm” bass zvuk, valovite ritmove, mutne gitare s atmosferičnim solažama i ptičji vokal. I nakon toga se vidimo na šanku!

24 Shares
Muziku podržava