Manu Chao na EXIT-u

2907

Dobar, bolji, Manu Chao. Bila bi to komparacija izvođača na devetom po redu novosadskom festivalu (10. do 13. srpnja) koji svake godine sve više iznenađuje s kvalitetnim izvođačima, a Manu Chao samo je višnja na šlagu bogatog festivalskog ovogodišnjeg programa.

Dakako, uz pratnju benda Radio Bemba, španjolsko-francuski glazbeni poliglot, Manu Chao, doslovce će zavladati glavnom pozornicom novosadskom pozornicom, nadajmo se približno dobro kao 2002. na zagrebačkoj Šalati, u subotu, 12. srpnja, kada će istog dana nastupiti s već najavljenom glumicom/pjevačicom Juliette Lewis i Gogol Bordellom.

Jose Manuel Thomas Artur Chao, francuski aktivist i pjevač španjolskog podrijetla čiji su roditelji pobjegli iz diktatorske španjolske od likvidacije, od najranijih je dana bio pod utjecajem umjetnika slične sudbine, dendija 20. stoljeća, čije je životne priče postupno oblikovao u pjesme upakirane u omot šarenih stilova i višejezičja.

Muziku podržava

Europska politička i društvena atmosfera utjecala je na njegovo stvaralaštvo u prvom bendu Hot Pants, u kojem se kroz kratko vrijeme glazbeno okarakterizirao kao ska-punk glazbenik koji je kasnije stvorio svima poznati Mano Negra koji su se razišli 1995. godine, da bi se posvetio samostalnoj karijeri i radu s tada novoosnovanim bendom Radio Bemba, nazvan po komunikacijskom sustavu kubanskih revolucionara.

Godine 1998. objavljuje “Clandestino” najavljen istoimenim singlom za kojeg se smatralo da neće imati dosljedna nasljednika do “Bongo Bonga“. “Clandestino” je najavio cijelu lavinu hispanizama, ali i novopečenih mladih glazbenika koji su ga pokušali slijediti, no sama činjenica da se prodao u više od 5 milijuna primjeraka, dokazuje da nisu uspjeli u naumu.

U idućih devet godina tri puta u pravilnim intervalima od po tri godine objavljuje albume “Proxima Estacion: Esperanza“, “Siberie m’etait conteee“, te posljednji talijansko-englesko-portugalsko-špalnjolsko-francuski “La Radiolina“, kojeg zapravo promovira, uz prethodne pjesme, posljednje dvije godine.

Više informacija o EXIT-u možete pronaći na www.exitfest.org, a gdje nabaviti ulaznice u Hrvatskoj provjerite ovdje.

Muziku podržava