“Život imitira umjetnost daleko više nego što umjetnost imitira život”, kazao je Oscar Wilde. Bobby Farrell, slavni plesač, showman i frontman grupe Boney M, preminuo je 30. prosinca 2010. u Sankt-Peterburgu; istog je datuma u istom gradu preminuo i kontroverzni ruski svećenik Grigorij Rasputin kojeg su Boney M opjevali u velikom hitu iz 1978. godine.

Pjesmu “Rasputin” možemo pronaći na trećem albumu grupe, a prema njihovom viđenju prijatelj i savjetnik ruskog cara Nikole II. bio je veliki ženskaroš, mistik i vješt politički manipulator. Manje je poznato da je melodija “Rasputina” inspirirana jednom narodnom pjesmom s ovih prostora, “Ruse kose curo imaš”. A ako se pitate kako bi Nizozemac iz njemačke disko grupe uopće mogao čuti za nju, odgovor je jednostavan – bio je u vezi, a zatim i u braku s Jasminom Šaban, Romkinjom iz Makedonije.

Muziku podržava

Bobby i osamnaestogodišnja Jasmina vjenčali su se 1981., a kako se prisjeća Yugopapir.com, Skopljanci su rekli da će njihovo ‘sudbonosno da’ nadmašiti ‘vjenčanje stoljeća’ jer iste su godine u brak stupili princ Charles i Diana Spencer. Prema izvještajima iz tog vremena, nisu bili daleko od istine jer mladence je došlo pozdraviti više od 20 tisuća ljudi, a policija je jedva održavala red i mir.


Jasmina i Bobby četiri su godine bili u vezi: dok je on nastupao s Boney M, ona ga je čekala u vili nedaleko od Hannovera. Roditelji ‘gastarbajteri’ uzalud su je nagovarali da se vrati u Beč i tako sve do vjenčanja u skopskom hotelu Continental. U braku koji je službeno potrajao do 1998. dobili su dvoje djece. Kći Zanillya karijeru gradi kao glazbenica i model, a nakon očeve smrti otkrila je par zanimljivih detalja iz braka svojih roditelja.

Kada su ih pritisnuli financijski problemi, Farrell je zatražio pozajmicu od producenta Franka Fariana koji je rekao da nema problema, ali zauzvrat mu na potpis tutnuo hrpu papira. Ispostavilo se da se Farrell odrekao svih prava koje je imao i izgubio sve što je dotad gradio. Obitelj se preselila u Nizozemsku i živjela od socijalne pomoći. No supruga Jasmina bila je ta koja je uočila da im je Farian možda uzeo sve što su imali, ali da nije zaštitio ime Boney M, pa je Bobby Farrell ipak mogao nastupati u nekim zemljama i živjeti od stare slave.

Kako to ponekad biva, teško je uskladiti turneje i obiteljski život, u priču ćemo dodati i par Farrellovih preljuba, pa je Jasmini prekipjelo i preselila se u Italiju.

Muziku podržava