Mak Murtić na jubilarnom izdanju London Jazz Festivala

Stjepan Vrečko
1154

London Jazz Festival ove godine slavi 20 godina postojanja, a među izvođačima koji će uveličati proslavu bit će i ‘balkan jazz space orkestar’ Mimika Mak Murtić Ensemble.

Najveći britanski jazz festival tradicionalno se održava u studenom (ove godine od 9. do 18. studenog) na više od 50 lokacija u Londonu i okuplja izvođače iz cijeloga svijeta.

Direktor festivala, John Cumming (ujedno i jedan od osnivača), probrao je više od 250 jazz imena među kojima su jazz divovi poput Sonnya Rollinsa, Herbiea Hancocka (navjerojatno zvuči da mu je ovo prvi solo nastup u Velikoj Britaniji), Johna McLaughlina i Jacka DeJohnettea. Mlade snage zastupaju Robert Glasper Experiment & Doom, Hyperpotamus, Esperanza Spalding i Mara Carlyle.

Muziku podržava

Guy Barker pripremio je ‘stoljeće pjesme’ koje će vokalno izvesti Imelda May, Patti Austin, Juliet Roberts, Claire Martin i Junior Giscombe, a Lucinda Williams ‘bukirana’ je cijeli vikend u centru Barbican. Dva velika benda, domaći Beats & Pieces i norveški Ensemble Denada, udružit će snage, jednako kao što će svoje talente spojiti Macy Gray i David Murray Big Band.

Prema svim dostupnim podacima, MIMIKA Mak Murtić Ensemble prvi je hrvatski izvođač koji će nastupiti na ovom prestižnom festivalu. Zanimljivost je tim veća što su za svoj nastup saznali posve slučajno vidjevši ime sastava u brošuri London Jazz Festivala. Provjerili su s organizatorima koji su im potvrdili da nastupaju 14. studenog u kulturnom centru Rich Mix.

Pripremili su nastup temeljen na motivima “A Place Glowing a Brilliant Red”, drugog albuma koji govori o kolonizaciji Marsa. Za vizualni dio pobrinuo se argentinski umjetnik Emiliano Pasini, a sam nastup uljepšat će i kineska plesačica Julia Cheng.

“Ako je jazz mrtav, netko bi to trebao reći brojnim izvođačima i obožavateljima koji planiraju doći na festival” najavile su jedne lokalne novine manifestaciju za koju su ulaznice, barem za ova velika imena, već rasprodane. Radio BBC3 imat će sažetke festivala, gotovo 40 sati programa.

Muziku podržava
Stisni