Rap glazba nam svakog dana nudi veliku količinu novih izvođača za koje nikad prije nismo čuli, toliko da nam se vrlo lako može učiniti da smo izgubili korak s vremenom i onim što je u popularnoj kulturi aktualno. U posljednih deset godina dobili smo potpuno redefinirani prototip popularnog američkog rap zvuka: naginjanje estetici trapa koristeći izražene hi-hatove, snažne 808 bass linije, te mračne i atmosferične melodije.

Malcolm James McCormick, poznatiji kao Mac Miller, svoju je individualnost i kreativni vrhunac pronašao plivajući suprotno od toka mainstreama. Rođen 19.1.1992. godine u Pittsburgu, ljubav prema glazbi pokazivao je još u ranom djetinjstvu, nasljedivši kreativnu žicu od majke fotografkinje. Prve korake u pisanju pjesama prošao je još u ranom pubertetu, u istom razdoblju u kojem je samostalno naučio svirati gitaru, klavir i bubnjeve. Strast prema rap glazbi otkrio je improvizirajući rime uz razne beatove i slušajući utjecajne skupine kao što su Beastie Boys, A Tribe Called Quest i Outkast. Iako u potpunosti predan glazbi, nije pokazivao nikakav interes za školu, te je često izostajao sa satova.

 

Prvi mixtape, Freshman List i Rostrum Records

Muziku podržava

Reperov prvi mixtape nosio je naziv “But My Mackin’ Ain’t Easy”, a objavio ga je 2007. godine pod svojim prvim umjetničkim imenom Easy Mac. Iste je godine počeo djelovati u rap sastavu The Ill Spoken. Uslijedila su još dva mixtape izdanja, “The Jukebox” i “The High Life”, nakon čega je 2010. objavio projekt koji mu je donio pažnju diskografskih kuća. Mixtape “K.I.D.S”. (akronim za Kickin’ Incredible Dope Shit ali i referenca na istoimeni filmski klasik iz 1995. godine) objavio je za nezavisnu kuću Rostrum Records, za koju je potpisao i reper Wiz Khalifa, koji je čak pohađao istu srednju školu kao i Malcolm. Izdanje je sadržavalo singl “Knock Knock”, koji je postao prva Millerova pjesma na Billboard Hot 100 ljestvici. Godinu kasnije našao se na naslovnici XXL magazina, časopisa posvećenom hip-hop kulturi koji ga je uvrstio na “Freshman List”, popis mladih glazbenika s velikim potencijalom. Na istom su se popisu tada našli Kendrick Lamar i Meek Mill.

Prvi album objavio je 2011. godine pod nazivom “Blue Slide Park”. Iako je album tada bio prvo nezavisno objavljeno debitantsko izdanje koje je u zadnjih 16 godina dospjelo na prvo mjesto Billboardove ljestvice (samo u prvom tjednu prodano je više od 145 tisuća primjeraka), reakcije kritičara bile su podijeljene. Neki su išli toliko daleko da ga oslovljavaju kao “iritantnu verziju Wiz Khalife”, personu čija glazba ne može ponuditi ništa bitno. Uslijedilo je još nekoliko izdanja, među kojima se našao i samostalno objavljen mixtape “Faces”. U to je vrijeme reper sve otvorenije govorio o borbi s dugotrajnim korištenjem droga i depresiji, problemima s kojima se počeo nositi dok je imao samo 15 godina.

“The Divine Feminine” i “Swimming”

Vidljiv napredak u traženju vlastitog zvuka započeo je 2015. godine studijskim albumom “GO:OD AM”, osjetno se odmaknuvši od dotadašnjeg glazbenog izričaja i koristivši sve više elemenata jazza, soula i funka. Uslijedio je još hvaljeniji i kompleksniji “The Divine Feminine”, na kojem su se našle “Stay” i “My Favorite Part”.

Posljednji album, “Swimming”, izašao je samo mjesec dana prije njegove tragične smrti. Kao što će mnogi primijetiti, riječ je o projektu koji predstavlja vrhunac Macove glazbene kreativnosti i žanrovske zrelosti, što ne iznenađuje s obzirom da je do tad već surađivao s glazbenicima kao što su Anderson .Paak, Thundercat i Steve Lacy. Također, u tih je 13 pjesama pretočio sve svoje strahove, uspone i padove, kao što je vidljivo u pjesmama “2009” i “Ladders”: “Sometimes I wish I took a simpler route instead of having demons as big as my house / Now when it gets hard, I don’t panic, I don’t sound the alarm”, “I know it feels so good right now, but it all comes falling down when night meet the light.”.

Mac Miller preminuo je od slučajnog predoziranja 7. rujna 2018. godine sa samo 26 godina. Bio je zaljubljenik u glazbu koji je od potpunog autsajdera kojem se zamjeralo na nedostatku ikakve supstance i kreativnosti predanim radom postao jedan od najcijenjenijih mladih glazbenika svijeta. Samo su neki od popularnih izvođača koje je osvojio njegovim radom Chance The Rapper, J. Cole, Jay-Z, John Mayer i Elton John.

Već spomenuti “Swimming” dokaz je velikog talenta kojeg je posjedovao, ali i velike hrabrosti potrebne da se pred svijetom bori s unutarnjim bitkama, koje su nažalost bile jače od njega. U svojoj se prekratkoj karijeri istaknuo kao jedan od najtalentiranijih mladih glazbenika čiji je vrhunac kreativnosti trebao biti samo početak.

69 Shares
Muziku podržava