M. Perica (Rokaj Fest, Lot Lov): “Rokaj nije prvenstveno komercijalan projekt”

1405

Ova godina koncertno nam je jako bogata, s mnoštvom velikih inozemnih zvijezda koje gostuju kod nas, ali i s nekoliko festivala što još dodatno povećava zanimanje za koncerte ovog ljeta. Jedan takav festival je i Rokaj Fest, koji se održava drugu godinu zaredom. O ideji za festival i nekim tajnama festivala priupitali smo Marka Pericu, organizatora Rokaj Festa, a i iskoristili smo priliku saznati što ima novoga s njegovim bendom Lot Lov.

Ova godina je koncertno jako bogata, s nizom velikih koncerata i s mnogo raznoraznih festivala. Kako ti gledaš na tu sveukupnu glazbenu situaciju, koje su pozitivne, a koje negativne strane takvog ‘buma’?
Svakako pozdravljam sve manifestacije koje pomažu u razvoju glazbene svijesti i doprinose muzičkom razvoju. Ne vidim niti jedan detalj koji bi se mogao izdvojiti kao ‘negativno’. Mislim da Hrvatska pomalo postaje muzički prepoznatljiva svijetu, a kao konačni cilj treba nametnuti proboj naših umjetnika na svjetska tržišta. Kao i u svemu, ne bazirati se samo na uvoz, već prioritetno se okrenuti ‘izvozu i proizvodnji’.

Osobno sam se uvjerio preslušavajući 194 demo snimke bendova koji su se prijavili na ovogodišnji Rokaj demo da definitivno imamo veliki potencijal i da samo treba otvoriti mogućnosti i ukazati priliku. Afirmirane bendove neću ni spominjati, odgovorno tvrdim da je većina njih za par klasa bolja od razno raznih stranih trećerazrednih bendova koje nam se ovdje podvaljuje pod zvijezde!

Kako će se Rokaj FEST 2007 snaći u cijeloj situaciji?
Rokaj Fest već se snašao! U samo dvije godine uspjeli smo se nametnuti kao vodeći festival u državi, prepoznat od sponzora, gradskih i državnih struktura i što je najvažnije od publike. Možda je malo neprimjereno upotrijebiti riječ ‘vodeći’ pošto je Rokaj Fest jedini ‘Open air festival’ u Hrvatskoj.

Prošle godine se zbio prvi Rokaj FEST, održao se na Šalati s nizom bendova iz Hrvatske i bivše ‘Yuge’… Kako ste uopće došli na ideju o takvom festivalu?
Kada sam prvobitno prezentirao ideju Rokaj Festa svojim frendovima i najbližim suradnicima, rekli su mi da sam lud i da ću puknut. Nakon rafalnih očitovanja samo sam ih pitao ‘Ko je sa mnom?’. Na moje zadovoljstvo svi su pristali. Danas se smijemo tome i s veseljem konstatiramo ‘Rokaj Fest postoji… i ne samo to’.

Muziku podržava

Zanimljivo je da je ulaznica jako povoljna. Svega 99 kuna. Za mnoge ‘solo’ koncerte fanovi su morali izdvojiti i mnogo više novca.
Prije bi rekao da je cijena ulaznice normalna. Kao što sam već izložio: Rokaj Fest ima zadaću promovirati glazbu i omogućiti je svakome. Nadam se da će Rokaj Fest biti smjernica i ostalim organizatorima da se unormale, a na kraju publika je ta koja će odlučiti.

Većina bendova i ove godine dolazi s ‘naših’ prostora… Da li će i dalje biti takva politika ili se u budućnosti može očekivati neko veliko strano (američko ili britansko) ime kao glavni headliner?
Rokaj Fest ima u planu u narednim godinama dovesti i strana imena, ali nikada nećemo zaboraviti na domaće snage, i naravno, sve to pod uvjetom da zadržimo cijenu ulaznice ispod 100 kuna. Mi smo festival koji promovira i potiče glazbu i ni u kojem segmentu nismo prvenstveno komercijalan projekt. A sad konkretno: da, iduće godine dolaze i stranci!

Mogli smo pratiti da ste bili u velikom lovu na demo bendove. Kako je protjecalo samo ‘natjecanje’ bendova? Jesu li ovo stvarno najbolji demo bendovi u nas?
Da, jako smo ponosni na tu akciju. Od prije smo prepoznati kao jedini festival koji podržava mlade snage i ovim putem izjavljujem da nikada nećemo odustati od toga. To je definitivno zalog za budućnost. U možda dva tjedna prijavilo se 194 demo benda iz cijele regije i kad su počele stizati sve te koverte nastao je pravi kuršlus. Uredno su nas pred vratima dočekivale hrpe velikih koverti jer, naravno, u poštanski sandučić nisu stale. S velikim smo zadovoljstvom pomno preslušali sve pristigle snimeke i izabrali 20 najboljih. Da li su najbolji ili ne, neka procjeni publika.

Imaš možda još nešto za reći o samom festivalu, a čega se nismo dotakli?
Samo da se iskreno veselimo dobrom provodu i druženju na Rokaj Festu, i da iskoristim priliku zahvaliti se svim onima koji su nas podržavali sve ovo vrijeme. Ljudi, ovo je vaš festival!

U nizu bendova koji će nastupiti na ovogodišnjem festivalu, uočio sam i tvoj bend Lot Lov. Kako je bend nastao? Kako bend stoji u ovom trenutku (singlovi, spotovi, koncerti…)?
Lot Lov u rujnu izdaje novi album “Običan grad i neobični ljudi”, a trenutno je u eteru naslovni singl “Običan grad”. Ja sam kroz različite oblike na glazbenoj sceni prisutan zadnjih petnaestak godina i evo, došao je trenutak da sumiram svoj rad.

Otkud baš to ime, Lot Lov?
To je ime koje se jednostavno kotrlja i puno je jedne pozitivne energije. Nema nikakvo konkretno značenje, a opet može se tumačiti prema viziji pojedinca. Ja volim ostaviti mogućnost da svatko sam sebi stvara sliku.

U vašoj biografiji sam pročitao da ste klasična rock petorka i da svirate gotovo sve, od The Beatlesa pa do našeg ‘Novog vala’… Ipak, koji su vam najveći uzori kao bendu?
Mi zapravo sviramo isključivo autorske pjesme. Kroz te se pjesme mogu pročitati utjecaji nekih od bendova koje si ti nabrojio, iako zapravo, pokušavamo napraviti neki svoj izričaj. Ja kroz pjesme pričam ono što osjećam, osjećam ono što mislim, mislim što vidim, a vidim što moram.

Kakvi su planovi benda za budućnost?
Kroz ljeto završavamo album i dogovorene su neke svirke te nastavljamo turneju s Majkama. Stvarno se moram zahvaliti Baretu, Igoru i ostaloj ekipi na ukazanom povjerenju.

Muziku podržava